Prima pagină Ediția din: 5.6.2003
Știri
50 miliarde de lei pentru patrimoniul genetic
      Guvernul a aprobat re­par­ti­za­rea de la bugetul de stat a sumei de 50 de miliarde de lei destinată finanțării unor cheltuieli pentru protejarea patrimoniului genetic al animalelor, precum și stabilirii numărului de animale pentru care se acordă această sumă. Sunt avute în vedere cu prioritate speciile de ovine, păsări, animale de blană, viermi de mătase, albine, bovine, porcine etc. (A.D.T.)
Seminar pe tema dezvoltării producției vegetale
      Prefectura județului Alba, în colaborare cu Direcția Generală pentru Agricultură și Industrie Alimentară Alba organizează azi, de la ora 11,00, în sala mică a Casei de cultură a Sindicatelor, seminarul cu tema "Dezvoltarea producției vegetale în perspectiva integrării europene și globalizării". Cu acest prilej vor fi prezentate noile măsuri cuprinse în Pro­gra­mul SAPARD, 3.1 și 3.4, pre­cum și detalii legate de întocmirea și completarea registrului viticol. (A.D.T.)
Certificatul de maghiar
Guvernul român propune un nou document
      Legea maghiarilor din statele vecine Ungariei va fi amendată pentru a treia oară de către Parlamentul de la Budapesta. Executivul român a solicitat în acest sens și revizuirea cer­ti­fi­ca­te­lor de maghiar în vederea înlocuirii acestora cu documente simplificate, moderne și în con­for­mi­ta­te cu normele europene. Guvernul apreciază că au fost rezolvate anumite aspecte discriminatorii ale Legii ma­ghia­ri­lor precum circulația forței de muncă, procedura extrateritorială de acordare a certificatului de maghiar și discriminarea în domeniul facilităților comerciale românești. (T.I.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Prima victimă a ploilor torențiale
Letiția Florea din Țelna a fost găsită moartă
      Prima victimă umană a fenomenelor meteorologice nefavorabile din județul Alba este octogenara Letiția Florea din satul Țelna, comuna Ighiu. Ea a fost dată dispărută în 2 iunie, ultima dată fiind văzută la muncile câmpului în locul cunoscut de localnici sub denumirea de Măgulici. Localnicii care au căutat-o alături de polițiști spun că înainte de a muri, femeia a căutat un loc unde să se adăpostească. Legiștii urmează să stabilească exact cauza morții, după efectuarea autopsiei.(F.R.)
Statul român a pierdut două procese la CEDO
      Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) i-a dat câștig de cauză în primul proces lui Alexandru Pantea, un cetățean român care a dat statul în judecată pentru că legislația română și tratamentul din închisoare i-au încălcat drepturile. CEDO a stabilit că statul român a încălcat mai multe articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului și trebuie să-i plătească lui Alexandru Pantea 40.000 de euro ca despăgubiri și alte 6.000 de euro, pentru cheltuielile de judecată. Statul român a mai pierdut miercuri, 4 iunie, un proces pentru că i-a încălcat drepturile în închisoare cetățeanului Silvestru Coteț. Cauza pentru care a fost condamnat statul român constă din nerespectarea dreptului la corespondență, CEDO hotărând că statul român trebuie să îi plătească lui Silvestru Coteț 2500 de euro despăgubiri și 3300 de euro cheltuieli de judecată. (T.I.)
Lansare de carte
      Prolificul scriitor și publicist albaiulian Gheorghe Jurcă, director-editor al ziarului "Unirea", invită pe iubitorii de literatură din municipiu la lansarea ultimului său roman "Tempora", apărut la cunoscuta și prestigioasa editură clujeană "Dacia". Lansarea cărții va fi găzduită de S.C. Libris S.R.L. Alba Iulia, la Librăria "Mircea Eliade" (vis-a-vis de Hotelul Cetate), din Alba Iulia, azi, 5 iunie 2003, orele 17.00. Cartea va fi prezentată de apreciatul și consacratul critic literar, redactor șef al revistei "Discobolul", Aurel Pantea. Autorul va acorda obișnuitele autografe. (A.D.)
Scutiri de TVA pentru proiectele SAPARD
      În ultimul timp, Guvernul a emis mai multe acte normative ce vin în sprijinul potențialilor beneficiari de credite SAPARD. Astfel, pentru a facilita accesul la accesarea programului, sunt scutite de TVA bunurile și prestările de servicii finanțate prin SAPARD, numai pentru sumele reprezentând valoarea finanțării nerambursabile. (A.D.T.)
Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.