Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Corupția din vârful pixului
      Ultimul val de indignare populară s-a făcut simțit după ce Ministerul Transporturilor și Locuinței a elaborat un proiect de lege în care era strecurat, printre alte reglementări de specialitate, și un mic paragraf care făcea referire la posibilitatea ca mai multe categorii de demnitari și aleși locali să poată beneficia de avantajele caselor de protocol și de vacanță. În fapt, actul normativ dădea posibilitatea acestor categorii privilegiate în ochii românului de rând, să construiască din bani publici frumoase vile unde respectivii să-și odihnească mințile obosite de prea multă muncă în folosul obștilor. După ce a aflat din presă de acest act normativ (care în paranteză fie spus fusese deja validat în forma "oripilantă" pentru opinia publică în ultima ședință de Guvern), premierul Adrian Năstase s-a pornit la vânătoare de... vinovați. La fel de prompt în căutarea "funcționarilor cu exces de zel" care ar fi introdus "pe ușa din dos" paragraful respectiv, s-a dovedit a fi și ministrul de resort Miron Mitrea, care îi punea ieri pe principalii suspecți la... proba de dat cu subsemnatul.
     Chiar dacă este mai mult decât deranjant conținutul paragrafului incriminat, cel mai grav este mecanismul folosit de guvernanți pentru promovarea unui act normativ de asemenea importanță, în condițiile în care rezultă clar că habar nu au ce semnează și/sau ce votează. Așa s-a întâmplat și în guvernarea precedentă când, între Ministrul Sănătății și Monitorul Oficial, pe lista medicamentelor compensate s-a adăugat o anexă cu alte nume de medicamente de care nu știa nimeni (!) decât, probabil cei care au încasat comisioane cu multe zero-uri în coadă (și nu în lei, ci în valută). Aceasta este corupția din vârful pixului funcționarilor care reușesc cu succes, după cum se vede, să ducă de nas un guvern întreg și din păcate o țară care este guvernată de legile emise în acest mod. Dar chiar dacă o asemenea lege nu ar fi existat până acum, casele de vacanță pentru demnitari există deja. Orice instituție publică ce se respectă, fie ea minister, companie națională, bancă de stat sau instituție cu impact local ori județean are o casă (sau mai multe), ori un hotel sau chiar un complex de recuperare fie la mare, fie la munte, fie în ambele zone geografice cu caracter turistico-balnear-curativ.
     Iată că "mâna dreaptă" în materie de control, l-am numit aici pe șeful Corpului de Control al primului ministru, Victor Ponta, a fost trimis să efectueze o mare anchetă referitoare la casele de vacanță din teritoriu. "Facem un inventar complet a tot ce înseamnă case de vacanță ale ministerelor, autorităților locale, regii autonome, societăți naționale, vedem la fiecare - datorii, cheltuieli. Facem o radiografie a tot ce înseamnă case de vacanță...", a spus Victor Ponta. Poate că așa vor afla beneficiarii de lux ai acestor splendori de "potențialul" național și vor reuși să-și facă o planificare a concediilor, mult mai ușor decât dacă ar trebui să-și sune omologii pe firul scurt și să-i întrebe de "bijuteriile" bugetare din diverse colțuri ale țării! Pentru că fie că are inventarul în față, fie că nu, românul de rând nu are acces la "bucatele" conducătorilor... Pentru că indiferent că este vorba despre case de vacanță sau de banalele medicamente, pentru români există întotdeauna două unități de măsură: cea care se aplică pentru "aleși" și cea pentru... plebe.
Dana MOTREANU