Curier județean
Rugăciunea de azi
    Cuvine-se cu adevărat să Te fericim pe Tine, Născătoare de Dumnezeu, cea pururea fericită și prea nevinovată și Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce ești mai cinstită decât Heruvimii și mai mărită fără de asemănare decât Serafimii, care fără stricăciune pe Dumnezeu-Cuvântul ai născut, pe Tine, cea cu adevărat Născătoare de Dumnezeu, Te mărim. Amin!
Calendar religios
Ortodox: Sf. Mc. Teodot, Episcopul Ancirei; Sf. Mc. Zenaida și Sf. Sebastian.
Catolic: Sf. Robert.
Greco-catolic: După prăznuirea Înălțării. Sfs. Mc. Teodot, ep. Anciriei.
Meteo
     ÎN ACEST WEEK-END: Cerul va fi variabil, mai mult senin, cu temperaturi ce se vor încadra între +17, +18 grade C, în cursul dimineții și +30 grade C la orele amiezii. Vântul va sufla slab, până la moderat, cu intensificări în zonele de deal și de munte. În cursul după-amiezii sunt posibile ploi însoțite de descărcări electrice, dar pe arii restrânse.

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri

În librării:
"Tempora" - roman de dragoste
      Librăria "Mircea Eliade" din Alba Iulai a găzduit joi, 5 iunie lansarea celui de-al șaselea roman al scriitorului albaiulian Gheorghe Jurcă. Apărut la Editura "Dacia" din Cluj Napoca romanul "Tempora" este, așa cum apreciază criticul literar Aurel Pantea, un nou stadiu, mai înalt al scrierii lui Gheorghe Jurcă, atât la nivelul stilului narativ, dar ceea ce este mai incitant, la cel al construcției personajelor. "Tem­po­ra" este un roman de dragoste care disecă psihologii, situații, rezolvările unui triunghi amoros în care amanta are rolul principal chiar dacă nu decisiv. Dar despre roman veți putea afla mai multe evident citindu-l. Nu vă vom răpi plăcerea! La lansare au fost alături de autor prietenii mai vechi sau mai noi, cei care apreciază literatura modernă într-un timp în care a citi a devenit o ocupație aproape desuetă. Cu acest prilej prefectul județului Alba - Ioan Rus dar și președintele Consiliului județean au deplâns sprijinul subțirel de care se bucură acum cultura. Remarcă ce venind din partea unor reprezentanți ai Puterii ne poate da speranțe. Aceleași speranțe pe care le avem și cu ocazia premierii de către cele două instituții a oamenilor de cultură din județul Alba. Un gest lăudabil, care trebuie și el dus spre un nivel superior.
Anca DINICĂ

Duminica Sfinților Părinți de la Niceea
      Era în ziua plinirii vremii, când Iisus trebuia să se dea în mâinile păcătoșilor. Pe drumul ce duce spre Grădina Ghetsimani, Învățătorul dă cele mai de pe urmă sfaturi ucenicilor. Lucrarea lui e terminată. Nu mai are decât să mulțumească lui Dumnezeu și Lui să-i încredințeze pe ucenicii săi. Se oprește Iisus și ridicându-și ochii spre cer se roagă Tatălui cum nu s-a rugat și nu se va mai ruga nimeni niciodată. Se roagă pentru sine, pentru ucenici și pentru toți câți vor crede în El și cu credință îl vor urma pe calea vieții veșnice. "Dar nu numai pentru aceștia mă rog, ci și pentru cei ce vor crede în mine, ca toți să fie una, precum suntem și noi... și viața veșnică aceasta este: ca să te cunoască pe tine unul adevărat Dumnezeu și pe Iisus Hristos pe care tu l-ai trimis", zice Domnul.
     Bine a știut Iisus câte vor avea de pătimit ucenicii lui și toți câți vor crede într-însul. Bine a știut că fără putere de sus nu vor putea face nimic. De aceea se roagă Tatălui, ca toți câți vor crede în El să cunoască pe adevăratul Dumnezeu și toți să fie una. Căci toată taina vieții acesteia stă în cunoștința lui Dumnezeu cel adevărat. A cunoaște pe Dumnezeu înseamnă a cunoaște adevărul, a avea viață deplină și siguranță pe calea mântuirii. Tot ce se poate ști despre Dumnezeu, prin Iisus se știe. De aceea s-a pogorât din cer, să ne descopere pe adevăratul Dumnezeu în întreaga lui mărire, în nețărmurita lui bunătate și în toată părinteasca lui dragoste. În persoana lui trăiește printre noi însuși Dumnezeu, care ne luminează calea spre viața veșnică, gătită nouă mai înainte de a fi lumea. Și Tatăl a ascultat rugăciunea Fiului. La vreme Spiritul Sfânt s-a pogorât peste apostoli și pe dată, devin din slabi tari, din fricoși îndrăzneți și din nepricepuți devin înțelepți. Acestei puteri, pe care Dumnezeu o trimite apostolilor prin Spiritul Sfânt, nici o armă nu-i poate sta împotrivă. Din această putere Biserica lui Hristos a împărțit și împarte cu dărnicie tuturor celor ce cred în Fiul lui Dumnezeu. Toți aceștia, așa cum s-a rugat Iisus, sunt una prin credință, sunt una prin dragoste, sunt una prin adevăr, sunt una prin cunoștința de Dumnezeu, sunt una prin sfințenie și una prin nădejdea vieții veșnice. În această unitate stă tăria nebiruită a Bisericii creștine. La amar și la necaz Spiritul Sfânt e mângâietorul credincioșilor. În mijlocul nesiguranței e adevărul. În pustiul răutăților e izvor nesecat de bunătate. În umbra morții e dătătorul de viață. În întunericul păcatelor e lumina vieții. Pe căi strâmbe e îndreptătorul credinței. Iar în lupta cu cel viclean e mântuitorul sufletelor noastre. Fără darul Spiritului Sfânt nu este mântuire. Așa a fost atunci, așa este și astăzi și așa va fi în vecii vecilor. Odată sălășluit în sufletele noastre, ne curățește de toată spurcăciunea și ne mântuiește de cel viclean. Toate gândurile, toate vorbele și toate faptele noastre se sfințesc întru adevăr, se lucrează întru dreptate și prin ele se preamărește Fiul lui Dumnezeu întru noi. Spiritul Sfânt e îndrumătorul și purtătorul de grijă al Bisericii lui Hristos. Sfinții părinți de la Niceea luminați de Spiritul Sfânt au îndrumat viața pe drumul credinței drepte. Au cunoscut pe unul adevărat Dumnezeu și pe Iisus Hristos pe care l-a trimis Tatăl său, să ne învețe cuvintele lui, să ne sfințească întru adevărul său, să ne împărtășească de mărirea lui, ca să trăim împreună cu El și pe pământ și în cer.
     Toate aceste dumnezeiești binefaceri sunt rodul rugăciunii lui Iisus, care trebuie citită în genunchi și udată cu lacrimi. Atunci vei termina cu credință neclintită, că omenește e cu neputință a gândi, a simți și a iubi așa. Apoi ridicându-ți ochii spre cer, printre lacrimi vei vedea pe Dumnezeu. Amin!
Pr. Adrian DOBRIN

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.