Ultima oră
Știri
Sprijiniți copiii!
      Organizația de Femei și Tineret a PUR (social-liberal), filiala Alba organizează o acțiune de colectare de carte pentru bibliotecile școlare din mediul rural, sub sloganul "Sprijiniți copiii!". Rugăm pe această cale toți cetățenii municipiului Alba Iulia care doresc să sprijine această inițiativă să ne contacteze la sediul PUR, Piața Iuliu Maniu, nr.13, et.5 (clădirea CEC) sau la telefoanele 811955, 0745987024, zilnic între orele 9.00-15.00. (T.I.)
Iliescu se disculpă
      Președintele Ion Iliescu și-a nuanțat declarațiile în legătură cu atitudinea occidentalilor și poziția SUA față de periferia Europei, arătând că afirmațiile sale nu au avut nimic peiorativ nici la adresa Americii, nici la adresa Europei. Președintele a apreciat luni, la Constanța, că occidentalii au uneori o poziție "paternalistă, arogantă, scorțoasă, imperială față de periferia Europei". Ion Iliescu a relatat și o discuție pe tema vechii și noii Europe, în timpul căreia s-a întrebat "din ce postură ne judecă americanii, când ei există ca stat de vreo două sute și ceva de ani?". (T.I.)
Stăpân de vară
Ordonanțe și în vacanță
      Guvernul va avea o lungă vară fierbinte. Senatul a aprobat recent proiectul de lege privind abilitarea guvernului de a emite ordonanțe pe perioada vacanței parlamentare. Potrivit actului normativ, guvernul este abilitat să emită ordonanțe în domenii precum economia și finanțele publice, administrația publică locală și centrală, munca și solidaritatea socială. (T.I.)
A crescut consumul de droguri
      Consumul de droguri în țara noastră a crescut de cinci ori în ultimii trei ani, a declarat recent chestorul Dan Fătuloiu director general-adj. în Ministerul de Interne. Acesta a precizat că în prezent sunt înregistrați oficial peste 1600 de consumatori de droguri față de 320 câți existau în 2000 și 70% dintre consumatori au vârste cuprinse între 18 și 30 de ani. Autoritățile române nu au o evidență reală asupra consumului de droguri astfel că pentru realizarea acestui lucru specialiștii ministerului analizează oportunitatea ca în viitor pedepsele pentru consumatorii de droguri să fie mai puțin aspre, așa cum se întâmplă în alte țări europene. (T.I.)
Nou punct de frontieră
      Premierii Adrian Năstase si Peter Medgyessy au inaugurat vineri, 6 iunie, un nou punct de trecere a frontierei între România și Ungaria, în zona localităților Urziceni și Vallaj. Primul ministru Năstase a afirmat că inaugurarea acestui punct de trecere a frontierei face parte din noua orientare a relației româno-ungare, care va ține seama în special de viitorul comun al celor două state atât în cadrul UE, cât și al NATO, lăsând în urmă problemele trecutului. De altfel, premierul Năstase a salutat ratificarea de către Parlamentul de la Budapesta a Protocolului de aderare a României la NATO, care va conduce, în opinia sa, la dispariția unora dintre temele de atac ale extremiștilor, fie români, fie maghiari. (T.I.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Când TVR se pune bine cu puterea
Jaf ca-n codru în buzunarul cetățeanului
      Filiala Alba a PUR (social-liberal) semnalează un fapt monstruos: TVR postul public de televiziune română a realizat în 2002 un profit de 182 de miliarde de lei. Formațiunea umanistă reamintește că a subliniat în nenumărate rânduri că la televiziunea publică este ceva putred în Danemarca: în instituție lucrează cca 3000 de salariați, retribuțiile unora depășind 100 de milioane lei, în timp ce la televiziunile particulare numărul angajaților dacă depășește câteva sute. În aceste condiții, este clar că televiziunea publică română, care stoarce și ultimul bănuț din buzunarul amărâtului de român, trebuie să se restructureze din temelii, să-și schimbe gândirea învechită și să se alinieze la adevăratele standarde ale economiei de piață. Filiala Alba a umaniștilor, prin președintele ec. Nicolae Popa, protestează în continuare față de abuzul săvârșit de inițiatorii actului normativ aprobat în Camera Deputaților, referitor la taxa radio-TV și promite că va sesiza CEDO pentru a face lumină în această mascaradă de proporții ce a stresat o țară întreagă. (T.I.)
În comuna Almașu Mare
O secție de votare se poate cumpăra cu 500.000 de lei
A constatat președintele PNL Alba, Teodor Atanasiu
      În cadrul unei conferințe de presă, președintele PNL Alba, Teodor Atanasiu, a declarat că, în condițiile actuale, marea problemă a comunei Almașu Mare o reprezintă sărăcia și implicațiile acesteia. Una dintre consecințele grave ale nivelului de trai extrem de scăzut din Almașu Mare o reprezintă "prețul de cumpărare" al persoanelor care eventual o să facă parte din biroul unei secții de votare. "Am fost informat că pentru 100-200.000 de lei, o persoană delegată în acest birou ar putea fi «cumpărată». La sărăcia existentă acolo, cu 500.000 de lei ai putea cumpăra tot biroul secției de votare și rezultatul numărării voturilor nu o să coincidă cu opțiunile cetățenilor", a precizat Atanasiu. Președintele PNL și-a exprimat temeri în legătură cu faptul că Almașu Mare nu este un caz singular,explicând această extrapolare prin faptul că "mizeria duce întotdeauna la dictatură". "Am primit semnale că și preoții și polițiștii din comunitățile rurale au devenit unelte electorale de propagandă sau opresiune, în favoarea PSD-ului. Voi verifica informațiile primite și voi ieși în presă cu exemple concrete", a menționat Atanasiu.
Nicoleta TOMUȚA

Ministrul Finanțelor anunță
Din 2004 se reduce taxa pe valoarea adăugată
      De anul viitor, guvernul va reduce TVA la unele produse considerate de bază, a anunțat ministrul Finanțelor Mihai Tănăsescu. Produsele și noile valori ale TVA vor fi stabilite în proiectul de buget pe 2004. Măsura a fost agreată de Comisia Europeană, cu care România a încheiat negocierea capitolului "impozitare", în vederea eventualei aderări din 2007. În cadrul negocierilor s-a convenit ca România să majoreze accizele la carburanți, astfel ca în 2007 să se atingă nivelul de accizare din țările Uniunii Europene.
     De asemenea, România va majora accizele la țigări cu începere din anul 2007, urmând ca în 2009 să ajungă la nivelul din Uniunea Europeană. Ministrul Tănăsescu a mai anunțat că nivelul impozitelor pe salarii și pe proprietate nu se va modifica. În prezent, România deține recordul european în ce privește impozitarea forței de muncă.(F.R.)
Atenție la toxiinfecțiile alimentare
           Într-un comunicat trimis la redacție, DSP Alba atrage atenția că în această perioadă există pericolul apariției de toxiinfecții alimentare. Pentru prevenirea acestei boli se recomandă: spălarea mâinilor, protejarea bucătăriei împotriva insectelor, evitarea utilizării în alimentație a unor produse alimentare cu risc crescut, spălarea legumelor și fructelor. Cetățenilor li se mai recomandă să folosească apa numai din surse verificate și să o fiarbă timp de 30 de minute atunci când condițiile microclimaterice impun acest lucru.(F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.