Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Rația de aberație
      Deputații PSD și UDMR au forțat la sfârșit de săptămână adoptarea fără modificări a ordonanței guvernamentale privind taxa radio-TV, în lipsa opoziției. Motivul acestei curse legislative a fost acela că instituțiile media publice vizate ar intra în colaps financiar dacă n-ar încasa taxa în condițiile în care bilanțul pe 2002 al televiziunii publice se ridică la 182 de miliarde de lei (peste 5 milioane de euro). Pe bune, tratat cu distonocalm, președintele Camerei Deputaților, Valer Dorneanu, a fost eroul acestei adoptări aberante în care a încercat să convingă membrii opoziției să voteze, propunere refuzată sub pretextul că nu participă la jocuri de copii. Odată ramasă liberă, grădinița legislativă a votat în timp record: trei minute toate articolele ordonanței, urmând ca votul final să fie dat în cursul acestei săptămâni.
     Cu alte cuvinte, în ciuda megaprotestelor, ordonanța taxei radio-tv se menține copăcel pe picioare, neschimbată și gata de a surprinde din nou pe teren greșit populația care se vede obligată să plătească pe factura de la Electrica și această taxă, indiferent dacă deține sau nu receptoare. Singura scăpare este integrarea în partidul scutiților de taxă, o nouă categorie privilegiată de români: familiile și persoanele singure care beneficiază de ajutor social lunar, asociațiile și fundațiile non-profit, aziluri, unități de învățământ, pensionarii din agricultură, asociațiile de locatari și bineînțeles, cimitirele. Însă, câtă vreme prima condiție care ar fi trebuit luată în considerare, înainte de orice scutire: lipsa de aparatură radio-TV, este neglijată, norii aberației plutesc amenințător asupra noii ordonanțe, situație neegalată probabil decât de penalizările usturătoare aplicate celor care se sustrag de la plata taxei și care, în final, pentru a nu pune în pericol soarta reteveului, amenințat, nu-i așa, de colaps cu cei 5 milioane de euro în buzunar, rău-platnicul va fi executat silit ca orice mare datornic al economiei naționale prin scoaterea la licitație a bunurilor personale. Toată aberația radio-TV se desfășoară în condițiile în care directorii celor două instituții, pe numele lor Valentin Nicolau și Dragoș Șeuleanu încasează lunar salarii de 80 de milioane de lei brut fiecare. Acum înțelegem de ce este nevoie de această taxă radio-TV, susținută mai nou și de clipuri publicitare propagandistice din ograda proprie: fără aportul civilizat al populației care probabil nu poate intra în UE decât dacă plătește de trei ori aceeași taxă, pe bună dreptate audiovizualul național ar falimenta pur și simplu. Iar salariile nababilor din reteveu ar fi primele tăiate de pe listă, nu?
     Poate că populația va găsi în final cei 55000 de lei necesari achitării controversatei taxe, așa cum face slalom financiar de mai mulți ani pentru a-și plăti celelalte taxe, impozite, plăți, dări către stat, însă parcă a și devenit puțin mai sensibilă la ceea ce propun guvernanții de la o vreme încoace, rezervându-și dreptul de a reacționa la desele rații de aberație care îi sunt servite zi de zi traiului. Și, în virtutea bunului simț național, va găsi încă un motiv de a continua mitul statului la coadă pentru a afla dacă suntem scutiți de plata taxei, cum o plătim, cum scăpăm de penalizări, un tablou care cu siguranță ne apropie atât de UE cât și de normalitatea pe care o propovăduiește reteveul național.
Teodora ILINCA