Prima pagină Ediția din: 9.6.2003
Știri
Credite pentru sănătate
      România va primi două credite nerambursabile de peste 38 de milioane de dolari pentru finanțarea a două proiecte de luptă împotriva îmbolnăvirii cu HIV-SIDA și TBC. În baza acordului cu Fondul global de luptă împotriva HIV-SIDA, a tuberculozei și malariei, recent semnat de ministrul Sănătății, Daniela Bartoș, cele două proiecte urmăresc și întărirea serviciilor naționale de sănătate și a celor psiho-sociale de sprijin pentru persoanele afectate și a sistemului de supraveghere din cadrul rețelei de boli transmisibile. (T.I.)
Mort în accident stupid
      Nicolae Sisu, de 56 de ani, din Alba Iulia, a fost găsit mort vineri după-amiaza, pe raza comunei Meteș. Potrivit in­ves­ti­ga­ți­i­lor poliției, bărbatul, care era muncitor zilier în satul Tăuț-comuna Meteș, căzuse de pe un zid de sprijin al căii ferate, fiind prins și strivit între zid și un indicator de cale ferată. Medicul legist a constatat că moartea a survenit în urma asfixiei prin comprimare. (N.T.)
Referendum în toamnă
      Secretarul general al Guvernului Șerban Mihăilescu a anunțat că, "dacă reușim să trecem Constituția, înseamnă că în toamna aceasta vom participa la referendum". Noua Constituție, spune demnitarul, va fi "un lucru esențial în integrarea României în UE". Fruntașii PSD și-au anunțat intenția de a solicita, pentru prima săptămână a lui iulie, o sesiune extraordinară a Camerelor, pen­tru dezbaterea modificării Con­sti­tu­ți­ei. (A.D.)
Legea tineretului în atenția liberalilor
      Tinerii liberali au inițiat un proiect de moțiune simplă în care cer demisia de onoare a ministrului Tineretului și Sportului, Georgiu Gingăraș, pe care-l consideră responsabil pentru neîndeplinirea obligațiilor asumate prin programul de guvernare. Proiectul de moțiune a fost prezentat la sfârșitul săptămânii, la Delegația Permanentă a TNL, de către Dan Motreanu, președintele tinerilor liberali, urmând ca liderul deputaților PNL, Crin An­to­nes­cu, să depună moțiunea la Cameră împreună cu deputații PD. Tinerii liberali mai cer dezbaterea în Parlament a unui proiect de lege a tineretului, deblocarea propunerii legislative privind regimul acordării burselor private și reînființarea Se­cre­ta­ri­a­tu­lui de Stat petru Tineret. (T.I.)
Inaugurare
      Marți, 10 iunie, Casa de cultură a studenților din Alba Iulia găzduiește, de la ora 18.00, acțiunea de inaugurare a Clubului de dans "Dance of sunrise". Clubul este afiliat la Federația Română de Dans Sportiv și este coordonat de instructorul Vasile Vlad, cel care a fost co­la­bo­ra­to­rul regretatei Maria Petrea. Despre rezultatele foarte bune ale dansatorilor sportivi din Alba Iulia nu mai trebuie să spunem nimic. Ei sunt campioni naționali la mai multe categorii. Inaugurarea va consta într-un spectacol de dans urmat de o discotecă. (A.D.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
La Alba Iulia
Bătaie studențească ca-n "Șapte păcate"
      Jandarmii din Alba Iulia au intervenit sâmbătă seara la aplanarea unui conflict de proporții izbucnit între două bande de... studenți (!) din Alba Iulia. Pentru a regla un conflict mai vechi, studenții și-au dat întâlnire în parcul de lângă CMJ Alba, în jurul orei 9.30. În urma discuțiilor amicale, de un înalt nivel intelectual, Mihai Stoian, de 20 de ani, student la Politehnica din Cluj Napoca, a ajuns la serviciul de Urgențe al Spitalului Județean Alba cu un traumatism cranio-facial prin agresiune, fractură cu înfundare os parietal stânga, traumatisme în zona gurii. În cursul zilei de ieri, Stoian urma să fie dus la Clinica de Neurochirurgie din Cluj Napoca pentru efectuarea unei tomografii. Mai "ușor" a fost lovit Cristian Teodorescu, de 21 de ani, din Alba Iulia, căruia i-a fost rupt un dinte și a fost lovit la tâmplă.
     În urma investigațiilor efectuate, jandarmii au constatat că Stoian fusese lovit în zona capului, cu un pistol marca Beretta, cu aer comprimat, de alt student, Cristian Călin Oprea (de 24 de ani, din Alba Iulia). Jandarmii i-au amendat pe toți studenții participanți la conflict (nu mai puțin de 6 persoane) iar poliția a demarat cercetările pentru comiterea infracțiunii de vătămare corporală. Dacă în urma tomografiei realizate la Cluj se va constata că lui Stoian i-a fost pusă viața în pericol, polițiștii vor schimba încadrarea faptei.
Nicoleta TOMUȚA

Pentru că a pierdut 40 de milioane de lei
Paznicul de la Oficiul Poștal Câmpeni și-a tras un glonte în gură
      Nicolae Dumitru Tomuș, de 22 de ani, din Câmpeni, angajat al SC General Security Services SRL București în funcția de paznic de noapte la Oficiul Poștal Câmpeni, s-a sinucis în noaptea de vineri 6/7 iunie a.c., trăgându-și un glonte în gură, cu pistolul Carpați de calibrul 7,65 mm pe care îl avea în dotare. Corpul neînsuflețit al tânărului a fost găsit sâmbătă dimineața, în jurul orei 7.00, de o persoană care presta lucrări de service pentru Oficiul Poștal Câmpeni. Potrivit raportului medico-legal, bărbatul și-a introdus țeava pistolului în gură și a tras un singur foc, glontele de 7,62 mm rămânându-i în cutia craniană.
     Investigațiile efectuate de polițiștii din Câmpeni asupra motivului care l-a determinat pe tânăr să recurgă la acest gest extrem au scos la iveală faptul că Tomuș era foarte demoralizat deoarece pierduse 40 de milioane de lei. În fapt, tânărul intenționase să-și cumpere o casă în Câmpeni, pentru care achitase deja un avans de 40 milioane de lei. Deoarece nu avusese și restul de bani pe care să-i achite, potrivit contractului, până zilele trecute, Tomuș a pierdut și avansul de 40 de milioane.
     Despre Dumitru Nicolae Tomuș, cunoscuții au numai vorbe de bine: era un om liniștit, făcuse armata la jandarmerie și trecuse cu bine testele psihologice impuse de efectuarea stagiului militar sub această armă. Era genul sportiv, într-o vreme activând ca fotbalist la fosta echipă Aur Arieșul Câmpeni.
Nicoleta TOMUȚA, Florin ROMAN

Suntem o națiune de sclavi
România pe locul 5 la traficul de persoane în lume
      Conform unui raport prezentat de Centrul ONU pentru combaterea infracționalității transfrontaliere, țara noastră se află în plutonul fruntaș în ceea ce privește numărul de sclavi vânduți în străinătate. Pe primele locuri ale tristului clasament se află Rusia și Ucraina, numai în SUA fiind vândute anual peste 50000 de fete provenind din cele două state, deși nimeni nu cunoaște datele exacte privind numărul persoanelor traficate. "Peste puțin timp ne vom transforma într-o națiune de sclavi când oamenii vor fi vânduți direct în piață" aprecia, în acest sens, un parlamentar rus din Duma de Stat a Rusiei. (T.I.)
Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.