Curier județean
Rugăciunea de azi
    Slăbește, lasă, iartă, Dumnezeule, greșelile noastre, cele de voie și cele fără de voie, cele cu lucrul și cu cuvântul, cele cu știința și cu neștiința, cele din noapte și din zi, cele cu mintea și cu gândul; toate le iartă nouă, ca un Bun și Iubitor de oameni. Amin!
Calendar religios
Ortodox: Sf. Ierarh Chiril al Alexandriei; Sf. Mc. Tecla, Marta și Maria.
Catolic: Sf. Efrem.
Greco-catolic: După prăznuirea Înălțării. Cel între sf. pr. Chiril, arhiepiscopul Alexandriei.
Meteo
     Vor urma două zile caniculare, cu temperaturi de peste 31 grade C în timpul zilei.
     AZI: Căldura de peste zi are mari șanse să fie domolită de înnorări sporadice care pot fi însoțite de descărcări electrice. Aceste fenomene meteorologice pot apărea și în cursul nopții iar mercurul în termometre scade până în jurul valorii de +17 grade C.
     MÂINE: Vremea se menține în același registru meteorologic. Noaptea este posibil să plouă.

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Expoziția ConcUrsus la Alba Iulia
      Prima ediție a expoziției itinerante ConcUrsus va poposi în orașul Alba Iulia și va putea fi admirată până pe 16 iunie, la S.C. Bioref SRL, Bd. 1 Decembrie 1918, nr.108 din Alba Iulia.
     Ursus a premiat câștigătorii concursului de fotografie "ConcUrsus" demarat printr-o campanie națională la începutul lunii octombrie anul trecut. Festivitatea de premiere a avut loc la Clubul Prometheus din București în prezența membrilor juriului, format din reprezentanți ai Companiei de Bere România, ai agențiilor de publicitate implicate în proiect și fotografilor pro­fe­si­o­niști Cosmin Bumbuț și Ionuț Macri. Un număr de 12 fotografii au fost laureate, premiile mult râvnite constând într-un cec de 1.000 $, un trofeu "Ursus" și onoarea de a face parte din calendarul Ursus 2003. Ursus îi așteaptă pe toți iubitorii de frumos și de distracție să vină să admire expoziția ConcUrsus și să savureze o bere bună alături de prieteni. (S.T.)

Perplexitate: Consilierii locali din Cugir nu sunt interesați de fondurile externe
      Vicepreședintele Partidului Democrat Alba - Ion Dumitrel și-a exprimat în cadrul unei conferințe de presă perplexitatea în legătură cu una dintre hotărârile luate de Consiliul local Cugir în ultima ședință. Este vorba despre respingerea proiectului de hotărâre inițiat de primarul Cugirului - Aurel Voicu pentru asocierea orașului la Asociația Apa Alba. Asociația la care s-au afiliat deja mai multe localități din bazinul Mureșului are drept scop crearea posibilității reale de accesare a fondurilor prin programul SAMTID, ce vizează realizarea infrastructurii necesare pentru alimentări cu apă potabilă. Este cunoscut faptul că între condițiile de aderare a României la Uniunea Europeană, trebuie ca până în anul 2010 în țara noastră toate alimentările cu apă trebuie să fie făcute din surse autorizate, în sistem controlat. Ion Dumitrel a apreciat că în sfârșit CJ Alba s-a mobilizat și a început demersurile necesare pentru accesarea de fonduri externe. Până acum județul nostru a stat destul de prost la acest capitol. Iar acum... uite de unde poate veni piedica. De fapt este vorba doar de o piedică pentru cugireni pentru că Asociația Apa Alba poate funcționa foarte bine și fără ei. El spune că este inexplicabilă atitudinea conslierilor locali din Cugir. Proiectul de hotărâre înaintat de primarul Voicu a primit doar 5 voturi favorabile; 1 PD, 2 PUR, 2 PSD.
Anca DINICĂ

Fondurile SAPARD - primul venit, primul servit!
      La Casa de Cultură a Sindicatelor a avut loc ieri, în organizarea Prefecturii Alba și DGAIA Alba, seminarul cu tema "Dezvoltarea producției vegetale în perspectiva integrării europene și a globalizării". La întâlnire au fost prezenți prefectul Ioan Rus, președintele CJ Alba - Eugen Popa, șeful Biroului Regional Sapard - ing. Ana Goia Mocan, directorul general al DGAIA Alba - ing. Gheorghe Lazea. În cuvântul de deschidere, prefectul județului, av. Ioan Rus le-a vorbit producătorilor agricoli despre importanța accesării Programului Sapard, aceștia folosindu-se totodată de facilitățile oferite de Programul FIDA, ceea ce va conduce la apropierea mai rapidă a agriculturii românești de cea a UE. În continuare, directorul general al DGAIA, ing. Gheorghe Lazea, a prezentat principalele obiective impuse de necesitatea adaptării rapide a țării noastre la cerințele UE. "Trebuie să primeze dezvoltarea producției vegetale interne, pentru că există unele produse la care aproape 70 la sută din cantitatea necesară consumului provine din import", a precizat ing. Gheorghe Lazea. Prezentarea noilor măsuri ale Programului Sapard ce urmează a fi aplicate în acest an a revenit d-nei Ana Goia Mocan, șeful Biroului Regional Sapard 7 Centru Alba; astfel, în trimestrul 4 al acestui an, vor putea fi accesate măsurile 3.1 Investiții în exploatațiile agricole, 3.4 Dezvoltarea și diversificarea activităților economice, precum și cea referitoare la îmbunătățirea activității profesionale. "Fondurile Sapard sunt limitate, iar principiul aplicat este: «Primul venit, primul servit»; de aceea, cei ce doresc să obțină fonduri din partea UE trebuie să se grăbească, să-și depună la timp proiectele pentru fi verificate și a putea beneficia de finanțare", a spus d-na Goia Mocan. La finalul seminarului au fost discutate probleme referitoare la întocmirea și completarea registrului viticol. (A.D.T.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.