Ultima oră
Știri
Daruri din partea tinerilor pesediști
      De Ziua Internațională a Copilului, elevii claselor I-VIII de la Școala generală "Mihai Eminescu" au participat la o serie de concursuri organizate cu acest prilej - o expoziție de pictură, desene pe asfalt, meciuri de handbal. La final, copiii au primit diplome și cadouri. Darurile le-au fost oferite de președintele Organizației municipale de tineret a PSD Alba Iulia, Radu Soare și au constat în dulciuri și băuturi răcoritoare, la acțiune participând de asemenea și alți membri ai organizației amintite. (A.D.T.)
România tot mai aproape de UE
      Comitetul mixt România-UE, format din membri ai Parlamentului European și ai Parlamentului României au finalizat un raport preliminar care salută adoptarea legilor împotriva corupției, dar aduce și critici severe Guvernului, semnalându-se presiunile politice exercitate asupra magistraților și imixtiunea Guvernului în treburile justiției. Raportul preliminar al Comitetului Mixt România-UE va fi aprobat săptămâna viitoare la Bruxelles, fiind unul din documentele de care Comisia Europeană (CE) va ține seama în elaborarea raportului anual de țară, ce va fi publicat în luna noiembrie.(T.I.)
Calendarul examenului de Capacitate
      Peste o săptămână, la 16 iunie, începe "ultima ediție", ca să-i spunem așa, a examenului național de Capacitate. El va fi susținut de elevii claselor a VIII-a după următorul program: luni, 16 iunie - Limba și Literatura Română, scris, 17 iunie - Limba și Literatura maternă scris, iar pe 18 și 19 iunie elevii vor susține probele la matematică, Istoria Românilor și Geografie, la alegere. Acesta este ultimul an când de rezultatele examenului de Capacitate depinde admiterea elevilor în învățământul liceal, profesional sau de ucenici. Începând de anul viitor MEC a introdus noi reglementări care au în vedere rezultatele obținute de elevi pe tot parcursul gimnaziului și cel al unor teste de evaluare în cursul anilor de instrucție. (A.D.)
La bursă - locuri de muncă pentru persoanele cu handicap
      La acțiunea derulată vineri, 6 iunie, de AJOFM Alba, destinată persoanelor cu handicap au luat parte 19 angajatori, din cei 122 contactați de echipele agenției. Totalul locurilor de muncă oferite a fost de 107, iar numărul persoanelor cu handicap prezente la bursă a ajuns la 82; dintre acestea, au fost selecționate în vederea încadrării 12, iar două persoane au fost încadrate pe loc (una dintre ele din categoria celor marginalizate social). Meseriile în care vor lucra acestea sunt din sectorul agricol și din cel al sănătății. Puțini dintre cei prezenți au avut pregătirea solicitată de angajatori, dar cea mai mare problemă a constituit-o totuși faptul că, odată cu angajarea, persoanele cu handicap pierd dreptul de a primi indemnizația din partea statului. De aici provine și lipsa de curaj a celor prezenți la bursă, ei fiind neîncrezători în siguranța locului de muncă oferit. (A.D.T.)
O întâmplare cu bucluc
      Vineri, 6 iunie, în satul Poduri-Bricești, comuna Vadu Moților, un autoturism marca Volkswagen a fost avariat iar o persoană a fost rănită după ce un brad retezat a căzut peste cupeul mașinii. Cristian Bota, de 34 de ani, din Poduri-Bricești, intenționa să reteze un brad din pădurea situată în vecinătatea DN 75. Plin de intenții bune, Bota și-a rugat un consătean să stea în drum și să-i avertizeze pe șoferi să oprească mașinile, până ce bradul va fi retezat și trântit la pământ. Dar cum socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg, tocmai când controlorul de trafic rutier a oprit pentru avertizare VW-ul condus de Laslo Horvath din Cluj-Napoca, bradul nărăvaș s-a și ițit din pădure, zdrobind cupeul mașinii. Mașină în care rămăsese pasagerul Dumitru Morar, de 58 de ani, și care a suferit cu această ocazie un traumatism cranio-cerebral cu multiple plăgi escoriate. (N.T.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Decât slugi în PSD, mai bine prinți în Opoziție
Petre Roman revine în forță în Partidul Democrat
      Reuniunea Consiliului Național de Coordonare al Partidului Democrat desfășurată sâmbătă, 7 iunie, la Palatul Parlamentului nu a adus celor care sperau în intensificarea conflictelor interne satisfacție. Dimpotrivă, singurul moment tensionat a fost previzibila excludere din Partidul Democrat a senatorului Viorel Pană. În schimb s-a putut constata o îndulcire a relațiilor dintre fostul președinte al Partidului Democrat - Petre Roman și actualul președinte - Traian Băsescu. Ambii au prezentat strategii de acțiune politică a Partidului Democrat pe termen scurt, până la alegerile din 2004, care atacau aproximativ aceleași teme. "Proiectul politic al Partidului Democrat 2003-2004" aprobat de CNC stipulează ca direcții prioritare reforma instituțiilor statului și punerea acestora în slujba cetățeanului, accentul căzând pe combaterea corupției, crearea de șanse egale de afirmare pentru tineri și femei, accesul egal la educația de calitate, sănătate pentru toți românii, un loc de muncă pentru fiecare român, economie de piață funcțională, mediu de afaceri competitiv, agricultura și dezvoltarea rurală, administrația publică în interesul cetățenilor.
     De remarcat că proiectul de acțiune propus de Petre Roman identifică patru domenii principale de acțiune pentru partidul Democrat în încercarea acestuia de a umple imensul gol existent între interesele cetățeanului și cele ale clasei conducătoare reprezentate de liderii PSD în condițiile în care aceștia din urmă sunt o castă privilegiată de oameni cu bani, iar cei pe care-i păstoresc acum se zbat în marea lor majoritate la limita sărăciei. Cele patru domenii sunt: Sănătatea - unde situația este dezastruoasă - nu s-a mai întâmplat până acum ca medicamentele și materialele sanitare pentru bolnavi să lipsească din sistem; Educația - unde se impune, crede Petre Roman, înființarea Casei Școlii care să gestioneze problemele școlii și fondurile destinate acestui domeniu; Justiția - care este acum puternic politizată de PSD și Fiscalitatea - mult prea mare mai ales pentru cei cu venituri mici ceea ce face aproape imposibilă crearea mult doritei clase de mijloc astfel încât se impune o reducere reală a taxelor și impozitelor. Proiectul lui Petre Roman a fost primit foarte bine atât de delegații la CNC dar și de conducerea actuală a Partidului Democrat el urmând a fi supus în perioada imediat următoare dezbaterii interne în partid.
     Consiliul Național de Coordonare a marcat oficial ceea ce se putea vedea încă din ultimele luni - reactivarea politică a lui Petre Roman în interiorul PD. "Avem opinii diferite, dar acestea trebuie să ne unească" a precizat el criticându-i astfel pe cei care au părăsit PD pretextând tocmai diferența de opinii dar alegând de fapt să fie "slugi la PSD decât prinți în Opoziție".
     Pe ordinea de zi a Consiliului Național de Coordonare s-a aflat și modificarea statutului Partidului Democrat, înființarea unui nou departament, cel pentru Intreprinderile Mici și Mijlocii, alegerea unor secretari executivi de departamente. Trebuie să spunem că Radu Berceanu a fost ales vicepreședinte al PD, responsabil pentru Departamentul de Politici Economice, post rămas vacant prin demisia (anterioară excluderii) senatorului Viorel Pană. De asemenea președintele Organizației județene Alba a Partidului Democrat - Mircea Hava a fost ales secretar executiv la Departamentul pentru Administrație Publică Locală și Centrală. CNC a aprobat și constituirea unui Consiliu Consultativ - o structură nouă, deliberativă care va analiza și va avea un cuvânt greu de spus în toate problemele importante cu care se confruntă PD.
     Și pentru că principala preocupare a Partidului Democrat este acum pregătirea pentru alegerile din anul 2004, alături de creionarea unei alternative viabile de guvernare, un accent important se pune pe finalizarea costrucției politice a partidului. De aceea în perioada imediat următoare fiecare organizație județeană a PD va fi supusă unei analize.
Anca DINICĂ

Mai bine mai târziu decât niciodată
Ortodocșii și greco-catolicii din Mihalț s-au împăcat
      Conflictul vechi, cu accente uneori violente, dintre credincioșii ortodocși și cei greco-catolici din comuna Mihalț s-a încheiat, sâmbătă, 7 iunie. La sediul Prefecturii județului Alba a avut loc o nouă întâlnire între preotul paroh al Parohiei ortodoxe Mihalț II - Ioan Decean, preotul Parohiei greco-catolice Mihalț - Petru Stânea, ÎPS Andrei - arhiepiscop de Alba Iulia, ÎPS Lucian - Mitropolit al Bisericii Unite cu Roma Greco-Catolice, reprezentanți ai celor două culte, credincioși din ambele comunități creștine din Mihalț în prezența Ministrului Culturii și Cultelor - Răzvan Theodorescu, a prefectului județului Alba - Ioan Rus și a președintelui Consiliului județean Alba - Eugen Popa.
     Concret este vorba despre semnarea unui Protocol de Predare-Primire prin care "din considerente creștinești și frățești, Parohia Ortodoxă Română Mihalț II înțelege să fie trecute în proprietatea Parohiei Bisericii Române Unită cu Roma Greco-Catolică Mihalț - casa parohială, anexe gospodărești, curte și grădină intravilan - imobile înscrise în CF nr. 122 a localității Mihalț sub nr. top. noi 210/1/2 și 211/1/2 în suprafață totală de 4761 mp, în vederea construirii unei biserici pentru cultul greco-catolic. Parohia Ortodoxă Romană Mihalț II va rămâne în proprietate cu lăcașul de cult și suprafața de 10276 mp (suprafață de CF), din măsurători 8375 mp, parte din grădina înscrisă în CF nr. 122 nr. top noi 210/1/1 și 211/1/1 - aferentă imobilelor predate, suprafață necesară construirii unei noi case parohiale ortodoxe." De precizat că disputa dintre cele două comunități creștine s-a axat pe Biserica Parohiei Ortodoxe Române Mihalț II pe care greco-catolicii au încercat s-o câștige în instanță. Dar conform deciziei civile nr. 2818/2002 a Curții de Apel Alba Iulia, rămasă definitivă și irevocabilă, Parohia Ortodoxă Română Mihalț II a rămas proprietara tabulară a lăcașului de cult, dar și a casei parohiale și a terenului aferent. În urma unor îndelungate negocieri s-a acceptat de către partea ortodoxă cedarea casei parohiale și a unei părți din terenul pe care este proprietară către greco-catolici. Așa s-a ajuns la termenii protocolului prezentat. Numai că veniți la semnare greco-catolicii au solicitat tot terenul aferent casei parohiale, ceea ce a dus la o reactivare a disputelor astfel încât certurile și acuzele au reînceput, în prezența ministrului și a reprezentanților administrației județene. Asta l-a lămurit pe Răzvan Theodorescu de gravitatea acestui conflict dar și de "căpoșenia" tuturor combatanților mihălțeni. După aproape patru ore de discuții tensionate, protocolul a fost semnat de toți cei interesați. Conform acestui protocol Ministerul Culturii și Cultelor va asigura fondurile necesare pentru construirea unei noi biserici pentru cultul greco-catolic, adică aproximativ 6,2 miliarde de lei. Răzvan Theodorescu a dat asigurări că primii bani - 1,5 miliarde de lei vor fi deja alocați în următoarea lună, urmând ca edificarea noului lăcaș de cult să fie terminată până în 2004. De asemenea MCC va asigura și fondurile pentru construirea sau cumpărarea unei noi case parohiale pentru ortodocși.
     Chiar dacă semnarea protocolului s-a făcut după discuții aprinse și pe alocuri deloc creștinești Răzvan Theodorescu s-a arătat mulțumit de rezultat pentru că astfel se elimină o pată neagră de pe harta confesională a României. Se stinge un conflict alimentat de ambiții, un conflict despre care a avut chiar surpriza neplăcută să fie întrebat de ziariști străini la un congres în străinătate. El a mai remarcat și eforturile prefectului Ioan Rus care a reușit să le explice greco-catolicilor că fără acest protocol prezența jandarmilor la Mihalț va continua, dar mai mult, el a obținut din partea ortodocșilor promisiunea stingerii unui dosar penal privind intrarea abuzivă a greco-catolicilor în casa parohială proprietate ortodoxă. Să sperăm acum că protocolul semnat cu atâta chin va dura și pacea se va instaura la Mihalț.
Anca DINICĂ

"Hava s-a îngrijit numai de imaginea sa personală"
      A afirmat deputatul PSD Codrin Ștefănescu
      Deputatul PSD Codrin Ștefănescu a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, faptul că atât Statele Unite, cât și țările Uniunii Europene pun accent pe extinderea curățeniei morale a societății românești. "Programul «România Curată», lansat de guvernul Năstase, are în vedere cu precădere tocmai acest obiectiv. O reformă a structurilor administrative reprezintă acum, mai mult ca niciodată, o sarcină prioritară pentru a putea să ne aliniem și noi valorilor democrației europene. Chiar dacă vor apărea efecte imediate, există totuși și oameni nemulțumiți, dar ei trebuie să înțeleagă că țara merge într-o direcție foarte bună, iar pentru unii a venit momentul să se retragă. Viitorul României aparține tinerilor specialiști care pătrund acum și în sfera politică. Unii doar vorbesc depre promovarea tinerilor și nu fac nimic în acest sens, însă PSD a demonstrat că știe să prețuiască adevăratele valori care bat la porțile afirmării", a opinat Codrin Ștefănescu.
     Mai departe, secretarul executiv al PSD s-a referit și la... Mircea Hava. "Alba Iulia are în prezent un primar pe care nu-l merită. La viitoarele alegeri el nu o să mai obțină această funcție. Trotuarele jalnice, parcurile pline de mizerie, benzinăriile aflate la câțiva metri de locuințe sunt singurele lui «realizări». El a promovat o singură politică, aceea a imaginii lui personale. Cetățenii trebuie să înțeleagă că totul nu e decât un teatru ieftin și asta în timp ce situația eliberării titlurilor de proprietate de exemplu rămâne în coadă de pește". Deputatul PSD de Alba nu a ocolit nici alt subiect la ordinea zilei și anume performanța echipei de fotbal FC Unirea. "Înainte de a se fotografia în diferite ipostaze, Hava trebuia să facă ceva concret pentru echipă. Să-și cumpere bilet și să nu stea la tribuna oficială, să dea bani din buzunarul propriu pentru susținerea formației. Eu, personal, am ajutat în trecutul apropiat cu lemnul necesar construirii băncilor, am plătit salariile jucătorilor și am venit cu un proiect concret legat de stadion. Vreau să-i felicit pe antrenori, jucători și suporteri pentru bucuria oferită orașului și județului".
     Nu în cele din urmă, Codrin Ștefănescu și-a exprimat părerea și în legătură cu acuzațiile lansate împotriva conducerii SNP Petrom Alba. "Acele persoane care nu au curajul răspunderii se țin de găinării în loc să vină cu soluții concrete în unele situații dificile cu care se confruntă cetățenii. Nu cred o iotă din cele relatate și vreau ca pe viitor să nu mai fiu pus să comentez asemenea inepții". (S.D.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.