Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
(In)justiția sufocă România
      Cotidianele centrale de vineri, 6 iunie, au mediatizat intens arestarea judecătoarei Andreea Ciucă, fostă șefă a Tribunalului Mureș, după așa-zisa ei prindere în flagrant de luare de mită. Acestor acuzații li s-au adăugat primirea de foloase necuvenite și traficul de influență. Mai toate ziarele au făcut din acest caz un subiect de prima pagină, titlurile de o șchioapă incriminând-o pe judecătoare fără drept de apel. Lucru de înțeles până la un punct, în condițiile în care surse din Parchetul Național Anticorupție (PNA) au declarat presei că Andreea Ciucă, în calitatea ei de responsabil numit de Ministerul Justiției pentru realizarea Centrului de Pregătire a Magistraților Sovata ar fi pretins și ar fi primit de la administratorul unei firme de construcții (n.r. "Remaco" Ungheni, la care a fost asociat până de curând senatorul PRM Dumitru Pop), suma de 680 de milioane de lei și materiale de construcții în valoare de 50 de milioane de lei. Aceleași surse au susținut că suma ar fi fost încasată în mai multe tranșe, Andreea Ciucă fiind surprinsă în flagrant joi, în timp ce ar fi primit 210 milioane de lei de la administratorul firmei de construcții amintite. Întrucât respectivul s-a autodenunțat, el nu poate fi acuzat de dare de mită.
     Deși PNA-ul pretinde că are probe zdrobitoare, magistrații mureșeni au susținut în bloc, vineri, într-o conferință de presă, ideea unei înscenări în cazul arestării judecătoarei Andreea Ciucă. Ei s-au declarat șocați de mobilizarea de forțe făcută în vederea organizării flagrantului și audierii judecătoarei. Rodica Micu, președintele filialei Mureș a Asociației Magistraților din România, a declarat că "judecătorul Andreea Ciucă are marele defect de a fi, în primul rând, o femeie curajoasă, demnă și convinsă că în cele din urmă binele va învinge și de a se opune cu fermitate oricăror ingerințe în actul de justiție. Dacă acestor <> li se mai adaugă și inteligența, efectul este distrugător". Această reacție a magistraților mureșeni a fost etichetată drept scandaloasă de cotidianul "Adevărul" care, în editorialul de ieri, o face zob pe Andreea Ciucă și, odată cu ea, justiția română.
     De ce am adus în discuție acest caz petrecut într-un alt județ decât Alba? Pentru că, după părerea noastră, el spune foarte multe despre felul în care funcționează justiția din România și din Alba inclusiv. Spunem asta întrucât, indiferent dacă Andreea Ciucă este sau nu vinovată, justiția cade (și) la acest examen. Dacă este vinovată, reacția magistraților din Mureș este, într-adevăr, revoltătoare, indicând, dincolo de solidaritatea de castă, corupția endemică dintr-o justiție care, prin unii reprezentanți, destul de mulți din nefericire, se autosituează deasupra legii, călcând în picioare dreptatea și odată cu ea, destinele celor judecați în tribunalele României cu o balanță măsluită. Dacă Andreea Ciucă este nevinovată, faptul este la fel de grav, asta însemnând că, în România anului 2003, oameni nealiniați, incomozi pentru putere, pot să cadă pradă unor înscenări odioase, menite să-i distrugă și să-i scoată din scenă pentru ca diferite grupuri de interese să-și poată face mendrele în disprețul legii și al sutelor de mii de oameni cinstiți, neinfectați de corupție.
Maria Lucia MUNTEANU