Curier județean
Rugăciunea de azi
     În mâinile milostivirii Tale celei mari, o Dumnezeul meu, încredințez sufletul și trupul meu, simțirile și graiurile mele, sfaturile și gândurile mele, lucrurile și toate cele trebuincioase ale trupului și ale sufletului meu. Iar Tu, deci, binecuvântează-mă, miluiește-mă și mă izbăvește de tot răul, ca petrecând viața fără de păcat, în toate zilele vieții mele, să ajung la viața cea veșnică cu Sfinții Tăi, în Împărăția Ta și cu dânșii să Te slăvesc în veci. Amin!
Calendar religios
Ortodox: Sf. Sfințit Mc. Timotei Episcopul Prusiei; Sf. Mc. Alexandru și Antonia.
Catolic: Fer. Ioan Dominici.
Greco-catolic: După prăznuirea Înălțării. Ss. mc. Alexandru și Antonia; Sfs. mc. Timotei, ep. Prusiei.
Meteo
     ASTĂZI: Vremea este extrem de călduroasă, temperaturile se mențin între +30 grade C în timpul zilei și +19 grade C pe parcursul nopții. Pe timpul nopții sunt posibile precipitații cu descărcări electrice.
     MÂINE: Canicula va continua, cerul va fi senin, iar temperaturile vor depăși +30 grade C.

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri

Ieri, la Alba Iulia
Sindicaliștii de la UTEPS au pichetat Prefectura
      În cursul zilei de ieri, sindicaliștii de la UTEPS Alba Iulia au pichetat Prefectura Alba, pentru a-și manifesta nemulțumirea vis-a-vis de problemele cu care se confruntă societatea la care lucrează. Muncitorii consideră că de actuala stare de fapt se face vinovată conducerea fabricii, care este acuzată că nu a achitat toate ratele la contractul de vânzare-cumpărare și nu mai derulează nici un fel de activitate în societate, producția fiind oprită din luna mai, salariații încasând 75 la sută din salariu. Sindicaliștii și-au făcut publice nemulțumirile, prezentând note de protest la Prefectura Alba și APAPS. Pentru ca lucrurile să fie cât mai bine înțelese, am cerut și punctul de vedere al patronului fabricii, dl. Ioan Lazăr, care ne-a trimis la redacție următorul comunicat de presă:
     "Această situație s-a creat datorită refuzului salariaților de a accepta propunerea conducerii de a întrerupe pe termen limitat activitatea, fie prin cererea de concediu fără plată de 30 de zile, fie prin șomaj temporar până la numirea de către APAPS a reprezentantului său în AGA și a desemnării unui administrator special în urma rezilierii de drept a contractului de privatizare dintre S.C. SATEX SRL și S.C. UTEPS S.A. și redobândirea de către APAPS a pachetului majoritar, lucru care întârzie să se facă.
     În acest moment, SATEX a achitat integral patru din cele șase rate, inclusiv dobânzile și penalitățile la zi, respectând contractul de privatizare și obligațiile de mediu. Din lipsă de lichidități, precum și din anumite motive personale, nu am mai achitat ultimele două rate, aceasta ducând, conform contractului, la rezilierea de drept a acestuia. Societatea UTEPS am preluat-o cu datorii și penalități foarte mari la bugetul de stat, datorii care au crescut în mod justificat, fiindu-mi imposibil să redresez situația economico-financiară în condițiile în care starea utilajelor este învechită și neperformantă, comenzile au scăzut deosebit de mult, crearea de resurse financiare prin vânzarea de active și utilaje fiind imposibilă, acestea fiind în totalitate sub sechestru, iar profesionalismul conducerii compartimentului proiectări lasă de dorit, nefiind în stare să lanseze produse noi în fabricație, în afară de câteva modificări de proiecte primite de la clienți sau moștenite din trecut. Pot să acuz conducerea societății pentru neasigurarea de contracte și comenzi suficiente în raport cu salariile mari pe care le are.
     Pierderile societății au fost generate și de obligativitatea de a respecta prevederile contractului colectiv de muncă prin care ponderea salariilor a crescut de la 48 la 82 la sută în martie 2003.
     Recunosc că nerealizarea producției la capacitate a fost determinată și de neasigurarea la timp cu materiale și aceasta se datorează în cea mai mică măsură muncitorilor, despre care afirm că sunt foarte buni meseriași și mai ales în 2003 au dat dovadă de interes pentru muncă, neexistând situații disciplinare.
     În ceea ce mă privește am gestionat cu bună credință SC UTEPS SA, atât cât a depins de mine, iar referitor la acuzele aduse mie și SC SATEX SRL vreau să spun că am avut foarte multe controale din partea organelor în drept și îi las pe ei să concluzioneze cu privire la respectarea legilor în vigoare de către mine și societățile pe care le administrez. Vreau să subliniez că în cazul în care salariații vor accepta propunerea conducerii, APAPS va numi un administrator special, societatea ar putea fi scutită în întregime de datoriile și penalitățile existente până la 31 decembrie 2002, iar pe perioada administrării speciale vor fi ridicate sechestrele, creându-se noi resurse financiare pentru achiziționarea de materiale și derularea contractelor, fiind posibilă chiar contractarea de noi credite bancare, lucru imposibil de realizat în momentul de față. În acest mod, APAPS ar putea scoate din nou la vânzare pachetul de acțiuni pe care îl deține.
     În caz contrar, voi fi nevoit să declanșez acțiunea de reorganizare judiciară care ar putea duce, în final, la intrarea în șomaj a tuturor salariaților, vânzarea pe active și la fier vechi a fabricii, lucru pe care îl așteaptă mai multe firme din județ care, din informațiile mele, au recurs la tot felul de mijloace pentru a-și îndeplini obiectivul prin plata unor instigatori și agitatori din rândul salariaților. Aceasta este situația reală pe care cei în cauză trebuie să o analizeze și să o înțeleagă.
Ioan LAZĂR,
Președintele Consiliului de Administrație

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.