Ultima oră
Știri
20 de milioane de euro pentru dezvoltarea IMM-urilor
      BERD și Global Finance SA - cea mai importantă campanie de administrare de fonduri din sud-estul Europei, înființează un fond de capital privat pentru dezvoltarea IMM-urilor din țara noastră și din Bulgaria. Noul fond va face investiții de capital cu o valoare medie de 800.000 de euro în IMM-uri aflate în faza de creștere, prin participări minoritare sau majoritare. Prin această facilitate se dorește să se încurajeze crearea instituțiilor în sectorul financiar, creșterea și dezvoltarea IMM-urilor prin fur­ni­za­rea accesului la împrumuturi, leasing și finanțare prin capital, prin intermediari financiari locali. Mărimea inițială a fondului este de 16,25 milioane de euro și poate fi extinsă până la 20 de milioane de euro. (A.D.T.)
Papa Ioan Paul al II-lea în vizita cu numărul 100
      La finalul vizitei sale din Croația, Papa Ioan Paul al II-lea a vorbit despre propria sa moarte. Vizita din această țară a avut numărul 100, suveranul pontif aniversând anul acesta 83 de ani de viață și 25 de ani de la numirea sa în scaunul pontifical de la Vatican. Înaltul prelat, cel de-al patrulea ca longevitate din istoria creștinismului, a părut extrem de obosit pe parcursul vizitei sale și a fost în permanență transportat cu pa­pa­mo­bi­lul. Cu toate acestea, el va efectua o vizită în Bosnia pe 22 iunie și o alta în Slovacia, în septembrie, iar la sfârșitul lunii august e posibil să meargă în Mongolia. (T.I.)
Polonia a votat aderarea la UE
      Polonia, cel mai mare dintre cele zece state candidate la UE, a reușit să mobilizeze un număr suficient de alegători pentru validarea referendumului privind aderarea, în favoarea căreia s-a exprimat majoritatea votanților. Rezultatele parțiale oficiale confirmă că peste 77% din polonezi sunt în favoarea aderării la UE, deși participarea la referendum a fost relativ redusă: doar 57% din cetățenii cu drept de vot din Polonia. (T.I.)
Incendiu provocat de copii
      Sâmbătă seara, o baracă părăsită din Sebeș a luat foc, incendiul fiind provocat de niște copii nesupravegheați. La fața locului a sosit o autospecială de la grupul de pompieri UNIREA din Alba Iulia. Pompierii au stins focul în circa o jumătate de oră. Nu au fost înregistrate pagube, arzând doar niște cauciucuri.(F.R.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Aplicație de tip NATO cu Brigada V Vânători de Munte din Alba Iulia
      În perioada 4-10 iunie a.c., în zona Brad - Hunedoara, se desfășoară aplicația "Apuseni - 2003", organizată și condusă de Secția Acțiuni Psihologice din Statul Major General al Armatei Române, activitate care are ca obiectiv verificarea pregătirii personalului și a capacității funcționale a mijloacelor tehnice din dotarea Centrului de Operațiuni Psihologice (PSYOPS) pe timpul realizării unui dispozitiv operativ. Gazda manifestării, prin Batalionul "Zarand" din Brad, este Brigada V Vânători de Munte "Avram Iancu" din Alba Iulia, reprezentată la acțiunea demonstrativă de ieri, pentru jurnaliști, de locțiitorul comandantului, colonel Vasile Bârea. În aplicație se urmărește antrenarea specialiștilor din structurile participante pentru îndeplinirea obiectivelor de interoperatibilitate cu armatele din țările membre NATO, România fiind până acum singura țară nemembră NATO care a fost primită cu specialiști PSYOPS în operațiunile din Kosovo, în anul 2000.
     "Muniția noastră este cuvântul, este imaginea și dacă acest lucruri sunt folosite cu profesionalism ne atingem ținta. O operațiune psihologică reușită poate preveni războiul", a declarat col. Mihail Dumitrescu, șeful Secției de acțiuni Psihologice/J3 a Armatei Române. PSYOPS este o structură militară specializată care-și desfășoară activitatea conform doctrinei NATO, pe timp de pace sau război, direcționându-și munca de informare și influențare către armată și civili, aliați, inamici sau neutri. PSYOPS poate duce o muncă de propagandă și împotriva civililor din propria țară, dacă prin ordinul comandantului (ministrul Apărării, subordonat politic!) acești civili sunt considerați "ostili". Structura amintită deține o importantă tehnică de vârf în domeniul audiovizualului și al presei scrise, fiind dotată cu echipamentul complet necesar unei tipografii mobile computerizate și o stație mobilă de radio care emite pe diferite frecvențe și locații, în funcție de necesități. Întrebat fiind dacă PSYOPS este concurent sau partener media, col. Mihail Dumitrescu, a precizat că-și dorește să fie partener cu media, iar în cazul unei prese ostile, pașii sunt aceeași folosiți ca și în caz de război: 1. CONVINGERE; 2. CONSTRÂNGERE; 3. AMENINȚARE; 4. DISTRUGERE. Vom reveni cu amănunte.
     Material transmis de colega noastră prezentă la aplicația "Apuseni - 2003",
Nicoleta TOMUȚA

În România muncesc prea puțini oameni
      România se confruntă cu o mare problemă din punctul de vedere al forței de muncă. Statisticile arată că în țara noastră există aproximativ 10 milioane de persoane încadrate în muncă, dar numai un sfert dintre ele contribuie la sistemul public de pensii. Astfel, din 10 milioane de persoane, 4 milioane sunt contribuabili, 2 milioane lucrează în agricultură și nu achită nimic la stat, iar restul salariaților cotizează la sisteme private de pensii. Conducerea Ministerului Muncii susține că vor fi luate măsuri pentru rezolvarea acestei probleme și pentru a putea oferi mai mulți bani bătrânilor.
     Situația este cu atât mai gravă cu cât raportul dintre salariați și pensionari este mult mai mare decât în alte țări: dacă în România se înregistrează 3 pensionari la un salariat, în Germania raportul este de un pensionar la o persoană încadrată în muncă. (T.I.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.