Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Cameleonii tranziției
      De când cu pluripartidismul, avem de-a face cu un fenomen dezastruos - cameleonismul. De altfel schimbarea culorii ne vine ca o mănușă, nouă românilor. Este vorba în aceste rânduri de cei care trec într-o frenezie debordantă de la un partid la altul. Avem senzația stranie că asistăm la o nouă migrațiune a popoarelor barbare. Dar acum năvălitorii nu mai sunt vizigoții, ostrogoții, pecenegii, hunii, cumanii sau tătarii. Aici e aici, invazia este provocată de "barbarii" autohtoni, nimeni alții decât politicienii migratori. A devenit un fenomen tipic ca la diferite intervale de timp, mai ales în anii electorali, partidele să fie zguduite literalmente de cei plecați sau de cei nou sosiți. În urma unor astfel de cutremure, una, două sau mai multe formațiuni politice devin puternice.
     Născut în zodia cameleonului, politicianul migrator ia culoarea partidului în care se înscrie sau este "vânat", "cumpărat". El este un maestru în arta mimetismului și poate fi întâlnit pretutindeni, de la București la Iași, de la Craiova la Timișoara, de la Prahova la Alba, adică peste tot în blânda și leneșa noastră țară mioritică. Intelighenția sa îi poruncește: dacă nu mai deține o funcție importantă sau un loc fruntaș pe lista electorală a propriului partid, atunci el se întristează de moarte și devine agitat. Cercetează mai întâi spectrul politic, poartă discuții clandestine și apoi se înscrie repede într-un partid dispus să-l trimită în Parlament. Dar recuzita lui nu se reduce la atât. Înainte de a pleca, cu bagaje cu tot, în noul partid ce-l adoptă, declanșează un scandal monstru. Organizează conferințe de presă în care-i va beșteli pe foștii săi colegi, emite comunicate pe care le livrează apoi spre publicare fie și plătite, comunicate care sunt pline de amenințări, demascări, calomnii și injurii. Și, ca într-o piruetă de dansator pe gheață, face din noii săi colegi adevărați îngeri, uită repede că i-au fost odată dușmani de moarte și se pupă, se îmbrățișează, iau parte la mese copioase etc. Ieri, expectorau ditirambi, azi fac temenele și bezele. Grotescul e la el acasă și totul ia forma unui spectacol penibil, a unui circ grotesc. Și uite așa, oricâte catastrofe s-ar abate asupra lui, el reușește să supraviețuiască, dispune de uluitoare capacități de a se adapta oricărui regim politic, de a se face prieten până și cu diavolul. E dotat din plin cu toate aptitudinile, abilitățile și mai puțin cu morala.
     Dar să nu fim creduli și infantili, cameleonismul se practică de când lumea și pământul, de la Geneză și până Apocalipsă. În păcatul cameleonilor au căzut mulți. Vă invit să citiți nuvela "Au mai pățit-o și alții", a lui Costache Negruzzi și veți afla cum un postelnic și-a schimbat pe parcursul vieții de cinci ori hainele, fracul, barba și mustățile. Dacă aiurea cameleonismul a avut forme mai puțin nocive, în spațiul nostru mioritic năravul acesta a fost îmbrățișat cu patimă și transformat într-o adevărată artă.
     Se apropie alegerile și cameleonii stau la pândă și miros dincotro vin aromele de cozonac ale victoriei. În apele tulburi ale tranziției dâmbovițene se poate întâmpla orice. Hagialâcul de la un partid la altul nu este prea ortodox, dar e sănătos și aducător de beneficii pentru cel care-l practică. Alegătorul, bietul de el, e prea turmentat de grijile și servituțile zilei ca să-i observe pe acești navetiști politici.
Gheorghe JURCĂ