Ultima oră
Știri
Negocieri între MSF și sindicaliști
      Sindicaliștii din Sănătate au fost chemați la discuții, după ce au declanșat conflictul de muncă. Daniela Bartoș, ministrul Sănătății, le-a cerut un nou răgaz de câteva zile pentru a găsi soluții. Sindicatul SANITAS a rupt protocolul în­che­iat, în primăvară, cu Guvernul și a declanșat un conflict de muncă. Motivul îl reprezintă nerespectarea promisiunilor făcute în urmă cu câteva luni. Aflând de intențiile declanșării grevei generale, con­du­ce­rea Ministerului Sănătății i-a solicitat liderului SANITAS un răgaz pentru rezolvarea pro­ble­me­lor. Șefii din Sănătate promit că, după publicarea ordonanței recent aprobate de Guvern privind dis­ci­pli­na financiară, se va rezolva problema finanțării spitalelor. Astfel cadrele medicale își vor lua salariile la timp și pot primi sporuri și tichete de masă. Sindicaliștii nu mai cred în promisiuni și spun că vor continua conflictul de muncă declanșat.(F.R.)
Donații de carte
      Din această săptămână pa­tri­mo­niul Bibliotecii județene "Lucian Blaga" și cel al bibliotecii U­ni­ver­si­tă­ții "1 Decembrie 1918" (ambele din Alba Iulia) s-au îmbogățit cu un titlu. Este vorba de cartea "Arhetipuri, simboluri și substanță filosofică în creația eminesciană", apărută recent la editura Semne. Autoarea, dr. Sorina Creangă, lector la U­ni­ver­si­ta­tea de artă teatrală și ci­ne­ma­to­gra­fi­că București, nu a putut preda personal volumele, dar a apelat la sora sa, Lidia Creangă, cunoscuta bateristă a formației Catena! (S.F.D.)
Lansare de carte
      Astăzi, la ora 8.00, în cadrul Colegiului Național Militar "Mihai Viteazul" din Alba Iulia, va avea loc lansarea cărții "Ilie Cioca - duhul alergării", scrisă de confratele nostru Ioan Bâscă și dedicată prof. Ilie Cioca, unul dintre cei mai buni atleți pe care i-a dat aceste meleaguri. (D.H.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Promisiuni frumoase, pe când și fapte?
La Alba Iulia a fost lansat programul "O Românie frumoasă"
      Ieri, la Alba Iulia în prezența Excelenței Sale doamna Soknan Han Jung - rezident coordonator al Organizației Națiunilor Unite și reprezentant rezident al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în România, a directorului din Ministerul Culturii și Cultelor - arh. Irina Arabagiu, Florin Bănățeanu - director de programe socio-economice PNUD, primarului Mircea Hava și președintelui CJ Alba - Eugen Popa a avut loc lansarea oficială în municipiul nostru a programului "O Românie frumoasă".
     Scopul proiectului este de a sprijini eforturile la nivel național și local de reabilitare a valorosului patrimoniu cultural al țării, generând în același timp locuri de muncă pentru grupuri defavorizate. De aceea parteneri în proiect sunt alături de PNUD și MCC și Ministerul Muncii și solidarității sociale (prin Agenția națională de ocupare a forței de muncă), Ministerul Lucrărilor Publice, Transporturilor și Locuinței, Ministerul Dezvoltării și Prognozei. În proiect au fost selectate 10 orașe din România: Alba Iulia, Brașov, Brăila, Iași, Mediaș, Sighișoara, Constanța, Sibiu, Focșani, Târgoviște. Programul se va derula în perioada 2003-2005.
     Pentru Alba Iulia programul "O Românie frumoasă" înseamnă investții de peste 450.000 USD reprezentând fonduri pentru restaurarea unor monumente istorice, dar și crearea de locuri de muncă nu numai în construcții, pe perioada restaurărilor, ci mai ales după această etapă, prin revitalizarea și refuncționalizarea spațiilor din Cetatea Vauban. Pentru că acesta este spațiul în care va fi implementat programul. Sunt vizate, spune arh. Irina Arabagiu inițiatoarea din partea MCC a programului, lucrări la Traseul Porților (unde Poarta I va fi dezvelită în această toamnă fiind acum în stadiu avansat de execuție), Casa Artelor - a cărei realizare este sub oblăduirea Consiliului Județean Alba și repunerea în circuitul turistic a vechii pulberării a cetății, care a funcționat în urmă cu peste 20 de ani ca restaurant-cramă. Tot restaurant va fi și în viitor. El va fi realizat de o societate comercială din Alba Iulia, după un proiect care este deja finalizat. Contribuția Primăriei municipiului Alba Iulia va fi în acest an de 30.000 USD, aprobați de Consiliul local în ultima ședință, dar toate celelalte lucrări aferente realizării obiectivelor menționate - accese, spații verzi etc. - cad în sarcina ei. Primarul Mircea Hava spune că programul "O Românie frumoasă" se încadrează perfect în eforturile generale de punere în valoare a patrimoniului Cetății Alba Iulia, eforturi care au demarat în urmă cu câțiva ani și au fost privite atunci cu destul scepticism, dar care acum încep să-și arate roadele, ca și eforturile edilitare din aceste luni când orașul se pregătește pentru aniversarea a 85 de ani de la Marea Unire.
Anca DINICĂ

Viitorul ecologic al județului Alba depinde de protecția apei
      Recent, sistemul de protecție a mediului și-a sărbătorit la nivel mondial ziua sa, instuituită în anul 1972, însă la câte probleme există în acest domeniu ar trebui ca asemenea acțiuni să aibe loc de câteva ori pe săptămână. Șeful IPM Alba dl. Dimitrie Clepan a făcut în cadrul unei conferințe de presă o analiză lucidă a stării mediului, afirmând totodată că România s-ar situa undeva la procentul de 85% din legislația impusă de UE, mai cunoscută și sub denumirea de aquis comunitar. "Sântem totuși abia la început și drept urmare nu putem încă afirma că vom îndeplini toate condițiile prea curând. Nu putem dintr-o dată să implementăm strategia de mediu și să închidem de exemplu, intreprinderile care încă nu sunt puse la punct în acest sens. Termenul este anul 2007 și este bine că dispunem măcar de cadrul și structurile necesare", a spus D. Clepan.
     Referitor la județul nostru, obiectivele Inspectoratului de Protecție a Mediului sunt clare. "Trebuie să atingem o îmbunătățire a calității apei și a mediului, să încurajăm conservarea acestei resurse naturale. Să realizăm un bun control asupra poluatorilor, să protejăm calitatea apelor în așa manieră încât să se asigure echilibrul între necesarul de apă și resurse, să se creeze locuri de agrement pe ape sau în legătură cu apele. Să informăm populația despre calitatea apei și a protecției mediului", a mai menționat șeful ITM Alba.
Răzvan JURCĂ

Scopul scuză mijloacele
Cu căruța spre... UE
      Recent un studiu dat publicității a arătat faptul că aproape 80% din parcul auto românesc nu ar corespunde normelor impuse de Uniunea Europeană. Această concluzie se potrivește de minune și în județul Alba unde alături de mașini superluxoase, pot fi zărite o grămadă de "jafuri" în care nu s-ar urca nici un om cu scaun la cap. Spre exemplu, numai în Alba Iulia am observat autovehicule vechi de zeci de ani, care afumă mai ceva ca Ampelum Zlatna, iar zgomotele produse le depășesc pe cele ale motorului unui avion. Mai pot fi văzute mașini care circulă fără unul sau amândouă numerele de înmatriculare, numere scrise pe carton sau pe placaj, altele au niște cifre și litere ciudate aproape ca în epoca de piatră ca să nu mai vorbim că multe sunt "amputate" în urma diverselor "întâlniri accidentale". Dacă ai curajul să circuli și noaptea, observi cu uimire că nu funcționează ba un far (sau amândouă), ba beculețele de frână sau cele de semnalizare. Cu alte cuvinte, trebuie să ai multă șansă să ajungi cu bine la destinație în asemenea condiții.
     Dacă la toate acestea mai adăugăm și drumurile (cu excepția celor naționale) execrabile avem toate "ingredientele" de a râmâne și mai departe groapa de gunoi a Europei. Poate că ar fi mai bine să ne întoarcem la ultratradiționalele care cu boi (sau cai) pentru că oricum, căile de acces nu se deosebesc mult de cele de pe vremea lui Mihai Viteazu sau Avram Iancu.
Răzvan JURCĂ

Ofensiva pediștilor - simplu foc de paie
Declarație politică a deputatului PSD de Alba, Codrin Ștefănescu
      Domnule președinte, stimați colegi
     Prinții din opoziție, cum cu mândrie s-au autointitulat membrii Partidului Democrat, au demonstrat încă o dată în cadrul Consiliului Național că democrația și dreptul la opinie sunt atribute total străine membrilor acestui partid, chiar interzise atunci când e vorba de exprimarea unei păreri contrare "liderului" de necontestat, Traian Băsescu.
     Pe lângă excluderea vădit premeditată a lui Viorel Pană, așa-zișii democrați sub comanda lui Traian Băsescu, veritabil căpitan de NAVĂ în...derivă, au trecut la o bombardare verbală a partidului de guvernământ, doar pentru îndoctrinarea și convingerea unui auditoriu pregătit cu lansarea de superlative la adresa propriului partid, în replică cu politica defectuoasă pe care PSD-ul ar promova-o. Este inutil și tardiv pentru tot mai puțini...democrați ai lui Băsescu să spun unde duce "lauda de sine...".
     Discursurile populiste sunt, după cum se vede, la îndemâna oricui, chiar și a fostului prim ministru, Petre Roman care, cu o amnezie demnă de o cauză mai bună, își permite să vorbească despre "îmbuibații de stânga"... Despre care stângă vorbiți, domnule Petre Roman, tocmai dumneavoastră - campionul stângăciilor din politica românească?
     Nu este deloc necunoscută proveniența dumneavoastră și a colegilor din PD, vechea nomenclatură regăsindu-se la toate nivelele acestui partid, lucru constatat și în "cuvântarea" privind așa zisa susținere a lui Viorel Pană. Un aparent sprijin oferit acestuia, completat de un atac mai mult decât neconvingător la adresa lui Traian Băsescu, v-au transformat discursul în glorificări și preaslăviri aduse propriului lider și într-o ofensivă contra partidului de guvernământ. V-ați demonstrat acum nu numai duplicitatea caracterului, dar mai ales slăbiciunea pe care nici dumneavoastră nu credeați că o puteți avea. Priviți în trecut și veți constata că nu ați avut niciodată vreo legătură cu cetățenii, cu problemele lor, fapt de altfel greu de realizat din locurile călduțe pe care le-ați ocupat înainte și după 1989. De-a dreptul ridicol devine, în același context, "liderul" Traian Băsescu, căruia i-a venit mai nou ideea să-și coboare proprii politicieni din limuzinele luxoase direct în stradă; și iarăși întreb: în care stradă, domnule Băsescu, când realitatea prezenței dvs. ca primar general la București, ne pune în față, drept replică și "variantă" la guvernare...gropile cu care formațiunea dvs. politică ne-a fericit. Singurul partid care promovează, care a conceput de fapt politica deschisă cu cetățenii, este PSD; a copia acum ceea ce înseamnă comunicare cu oamenii este nu numai imposibil de realizat, dar e și o dovadă de lipsă de idei, de disperare în fața crizei incontestabile cu care se confruntă PD. Judecând după elogierile, preaslăvirile și omagiile care caracterizează conduita PD-iștilor la adresa propriilor lideri, este de la sine înțeles că acest partid este sortit încheierii unui protocol cu PRM. Iată de ce întreaga tevatură de week-end, declanșată cu surle și trâmbițe de PD (adică Partiduleț în Descompunere), nu mai are acum nici măcar puterea unui foc de paie...
Codrin ȘTEFĂNESCU
secretar executiv al PSD, deputat de Alba

Senatul a respins moțiunea simplă a PRM-PD
      Moțiunea simplă inițiată de PRM și PD, intitulată "Dictatura Guvernului PSD- o piedică majoră în calea integrării euro-atlantice a României", a fost respinsă de senatori, cu 39 voturi pentru, 75 impotrivă si 11 abțineri - ale senatorilor PNL. Principalele solicitări adresate guvernului în textul moțiunii se referă la renunțarea la ordonanțele de urgență, publicarea unui studiu privind rezultatele PNA și prezentarea de către premierul Năstase, în plenul Senatului, a unui raport pe această temă. Semnatarii moțiunii au susținut că nu există o colaborare reală a Guvernului cu Parlamentul și au cerut receptivitate la criticile comunității internaționale și ale organizației americane "Freedom House" cu privire la violarea normelor democratice. (T.I.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.