Curier județean
Rugăciunea de azi
     Bine voi cuvânta pe Domnul în toată vremea; pururea lauda Lui în gura mea... Ochii tuturor, Doamne, spre Tine nădăjduiesc și Tu le dai lor hrană la bună vreme. Deschizi Tu mâna Ta și saturi pe tot cel viu de bunăvoință. Drept este Domnul în toate căile Sale, și cuvios în toate lucrurile Sale. Aproape este Domnul de toți cei ce-L cheamă pe El, de toți cei ce-L cheamă pe El întru adevăr... Amin!
Calendar religios
Ortodox: Sf. Ap. Vartolomeu și Varnava
Catolic: Sf. Barnaba
Greco-catolic: Dupăprăznuirea Înălțării. Ss. ap. Bartolomeu și Barnaba
Meteo
     *ASTĂZI: După o noapte cu cer variabil și stropi de ploaie pe ici pe colo, temperatura în zori va oscila în jurul valorii de 18 grade C. În cursul zilei, cerul se va degaja treptat, iar soarele va încălzi din nou cu putere, mercurul termometrelor urcând până la 32 grade C. Vântul va sufla slab. Spre seară cerul se va înnora, vântul va bate în rafale. Sunt posibile ploi repezi de scurtă durată, mai frecvente în zonele de deal și munte.

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Premierea olimpicilor la Abrud
      În cursul zilei de ieri (10 iunie 2003), în incinta Primăriei orașului Abrud într-o festivitate de premiere au fost răsplătiți, în funcție de rezultatele obținute participanții la olimpiadele ju­de­țe­ne și naționale de la Școala generală "Avram Iancu" și Grupul școlar "Horea, Cloșca și Crișan" din localitate.
     Premiile acordate, însumând 10 milioane de lei, au revenit elevilor, iar profesorilor le-au fost acordate... diplome.
     O mențiune obținută la faza națională a fost premiată cu 450.000 de lei, locul I obținut la faza județeană a fost re­com­pen­sat cu 400.000 de lei, locul II cu 350.000 de lei, locul III - 300.000 de lei și mențiune - 250.000 de lei.
     După cum se vede, premiile nu au fost foarte consistente, cum se cuvenea pentru a răsplăti pe deplin volumul de muncă depus de elevi și profesori, dar gestul organizatorilor este de apreciat.
Liviu-Marius TOMUȚA

Un remarcabil roman istoric al lui Oscar Francisc Gaal "Marele înțelept"
      Unul dintre cele mai bune romane istorice, scris după toate regulile genului, a fost editat, de curând, de Uniunea Culturală a Rutenilor din România și semnat de conjudețeanul nostru Francisc Oscar Gaal. Volumul "MARELE ÎNȚELEPT", este primul dintr-un proiect mai vast, un ciclu de romane istorice puse sub titlul generic "APOCALIPSA RUSINĂ" și dedicat frământatei lupte seculare a poporului rusin (rutean) pentru dreptul la existență în istorie.
     Avem în față un roman istoric de excepție, roman care se referă la o epocă îndepărtată din istoria rusinilor (rutenilor), este vorba despre Rutenia medievală, perioadă în care în Moldova domnea glorios Ștefan cel Mare. Pentru a scrie un asemenea roman, Francisc Oscar Gaal avea de trecut un prim examen greu. Acela al unei documentări scrupuloase și vaste. Romanul dovedește că autorul a reușit să treacă cu brio acest examen, dar de aici și până la transpunerea în ficțiune literară a bogatului material documentar era o cale greu de trecut fără un puternic talent literar. Îmbinarea imaginarului cu realul este una din cele mai mari reușite ale acestui roman. Iar autorul posedă harul rar de a-și atrage pe nesimțite cititorul în epocă, a-l face să trăiască în timp cu sute de ani în urmă și să intre în "poveste". Prin descrieri scurte, dar penetrante, de locuri, oameni, obiceiuri, printr-un limbaj cumpătat în arhaisme, dar presărat cu ele atât cât este absolut necesar, prin vrăjitorești puneri în scenă de întâmplări, situații și personaje care trăiesc aievea în fața ochilor noștri pe tot timpul lecturii, prin tehnica dialogului, care dovedește și talent de autor dramatic, Francisc Oscar Gaal reușește scrierea unui roman total. Asemănarea cu Sadoveanu, dar și cu alți mari autori de roman istoric vine, astfel, de la sine.
     Farmecul romanului vine, cred, din harul de "povestaș" al lui Gaal, din marea înțelepciune a cărții (deci a autorului!), din conducerea acțiunii cu mână de maestru, fără cea mai mică poticneală, din schimbarea pe nesimțite a tablourilor ca-n filmele bune, din puterea de-a situa totul în istorie și înțelegerea adâncă a tragediei rusinilor, de parcă ar fi vorba de istoria propriului popor prigonit și oropsit. Apoi poezia este mereu prezentă în subtextul romanului, plin de metafore, uneori strălucitoare, cum ar fi: "o furtună de fată", etc.
     Romanul este practic lipsit de nu știu ce acțiune spectaculoasă, se tot pregătește o răscoală a rusinilor și atât... Deci era cu atât mai dificil de scris pentru a captiva cititorul, a nu-l plictisi prin monotonia descrierilor istorice. Gaal posedă, însă, și aici virtuți de vrăjitor, știe să creeze din "nimic" taină și suspans (taina "Marelui Înțelept", spre exemplu), ca-n bunele romane polițiste. Un pericol iminent plutește permanent deasupra capetelor personajelor și acest suspans ține cititorul "în priză". Dar marea dragoste a autorului pentru soarta, în istorie, a rusinilor, dragoste amestecată cu compătimire și revoltă înăbușită, sentimente pe care reușește să le transmită întregi cititorului, dragostea de viață și lupta cu moartea noastră ca indivizi, dar și ca popoare în scurgerea învolburată a veacurilor, dragostea este materia primă a acestui roman de 400 de pagini. Roman de care cu greu te desparți atunci când ajungi la ultima filă...
     Aștept cu nerăbdare urmarea, prietene scriitor, Francisc Oscar Gaal.
Dumitru MĂLIN

Amenințare cu... bomba!
      Potrivit informațiilor furnizate de comandantul Poliției municipiului Alba Iulia, comisarul Milu Todea, ieri, în jurul orei 14.15, o voce (de copil sau de femeie) a anunțat amplasarea unei bombe în incinta Spitalului Județean Alba. Deplasându-se rapid la fața locului, polițiștii au luat primele măsuri care se impun în astfel de situații, evacuând autoturismele parcate în curtea spitalului și oprind accesul în clădire. Forțe ale poliției, jandarmeriei și pompierilor erau pregătite în orice moment să intervină. Pacienții nu au fost evacuați deoarece existau informații potrivit cărora autorul amenințării cu bombă este un dezaxat psihic. Au fost sesizați și pirotehiștii din cadrul trupei anti-tero de la Deva, pregătiți să intervină în asemenea situații de criză.
     Potrivit unor informații neoficiale, apelul telefonic anonim a fost dat de pe un aparat din interiorul spitalului. Mesajul a fost adresat doamnei doctor Elena Popescu, șefa Serviciului de Transfuzii Sanguine din cadrul Spitalului Județean Alba. Polițiștii efectuează investigații pentru identificarea autorului amenințării false cu bombă, care a dereglat serios activitatea unității medicale. (F.R.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.