Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Secetă mare, comisioane grase
      Țăranii sunt disperați. O secetă cumplită distruge aproape toate culturile agricole, înființate cu bani grei, cu trudă și multă sudoare, de către producătorii agricoli, tot mai puțin băgați în seamă de guvernanți. Practic, pe nimeni, pe nici o autoritate nu interesează dezastrul din agricultură. Premierul Adrian Năstase, atunci când vorbește de agricultură, este preocupat mai ales de ferma sa de la Cornu și de "problema ouălor" iar ministrul Agriculturii, preotul Sârbu, nu are nici în clin nici în mânecă cu cele pământești, din moment ce asistă cu nepăsare la înmormântarea agriculturii. Iată acum, în plină secetă, când jarul verii a făcut praf și pulbere milioane de hectare, nu am auzit ca domnii de la guvern să fi întreprins vreo măsură pentru salvarea pâinii noastre cea de toate zilele. Corect ar fi fost ca onorabilul nostru guvern să fi decretat starea de calamitate și să acorde pe gratis apă și energie electrică tuturor acelora care doresc să-și irige culturile. Să-i subvenționeze, cum se zice, măcar cu apă, care nu costă nimic, că tot se duce... pe apa sâmbetei. Ca să nu mai vorbim de instalațiile și echipamentele de irigații care ar trebui date țăranilor în condiții avantajoase, adică în raport cu mărimea pensiilor și a prețurilor la produsele agricole (la porci, de exemplu, că tot avem prea mulți în țară). Dar nimic concret nu se întâmplă.
     În alte țări, care au constant temperaturi în jur de 40 de grade, agricultura, în speță cultura căpșunilor, unde, de asemenea stăm bine având tot mai mulți căpșunari, este în floare datorită sistemelor de irigații, sprijinite de guverne prin subvenții grase. Este o investiție certă, benefică pentru țară în primul rând, dar și pentru producătorii agricoli, în speță fermieri. Din păcate, la noi starea agriculturii a ajuns jalnică, iar țăranii sunt tot mai disperați, păcăliți și înșelați nu numai vizavi de reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor (fiind plimbați prin sălile tribunalelor) ci și de faptul că atunci când își ară și seamănă ogoarele o fac doar din dragoste și atașament, din respect pentru pământ și tradiție, deși din start știu că practic pierd aproape totul. Este cu atât mai regretabilă o asemenea situație, cu cât atunci când a venit la putere actualul partid de guvernământ a declarat că relansarea agriculturii și turismului sunt prioritare. A fost mai mult o promisiune, tip apă de ploaie, care, după cum se vede, nu a adus nimic bun țăranilor. Și aceasta pentru că, deocamdată, pentru mai marii agriculturii românești nu sunt prioritare subvențiile agricole ci comisioanele la importurile de cereale, zahăr, carne etc.
     Pe acestea nu le afectează, din nefericire, nici chiar seceta. Ba dimpotrivă, este chiar mană cerească asemenea stare pentru făniții și culiții noștri. Norocul nostru, al românilor, este că suntem vecini cu Ungaria, unde, deși seceta este la fel de cumplită, se irigă din greu, chiar dacă ungurii au doar un râu - Tisa și un fluviu - Dunărea. Au însă un Guvern și un prim-ministru care subvenționează din greu fermierii autohtoni și culturile agricole tradiționale. De aceea românii mănâncă tot mai multă kucouricza (făină de mălai) ungurească! Dacă ar ști Horea, Cloșca și Crișan, ori Avram Iancu, mă întreb pe unde și-ar mai număra ouăle guvernul Năstase?
Gheorghe CIUL