Ultima oră
Știri
Premierul Năstase reamintește românilor principiile economiei de piață
      Premierul Adrian Năstase a declarat recent că economia de piață funcțională presupune și în­chi­de­rea societăților care se confruntă cu mari dificultăți financiare. Pre­mi­e­rul susține că nu este normal ca întreprinderile să fie susținute în continuare prin politici "specifice perioadei comuniste" și ca angajații unei societăți falimentare să solicite salarii compensatorii calculate pe o perioadă de doi ani. "În România falimentul nu există încă, pentru că, în momentul în care o întreprindere începe să aibă pierderi, fie că e de stat, fie că e privată, ea merge la stat, pentru ca statul să dea bani", a mai spus premierul, precizând că UE nu va aștepta să ne rezolvăm noi problemele cu trecutul și prezentul, cu întreprinderile cu pierderi sau falimentare.(T.I.)
America e în pragul unei noi crize
      "Timpul și istoria vor demonstra că am avut dreptate să invadăm Irakul, chiar dacă nu am descoperit, deocamdată, arme de distrugere în masă" a declarat recent pre­șe­din­tele american, George W. Bush, care se confruntă acum cu o altă problemă: o criză de gaze naturale despre care specialiștii spun că ar putea duce SUA în situația din 1976, an în care a avut loc prăbușirea industriei petrolului. Astfel, președintele Bush crede că timpul și istoria vor demonstra că invazia Irakului a fost un gest de mare inspirație și până și cei mai aprigi adversari ai liderului de la Casa Albă sunt siliți să-i dea dreptate, după ce prețurile la gazele naturale au crescut cu 700% în ultimii 3 ani. Totul a plecat de la o decizie guvernamentală, care stimula consumul de gaze naturale, mult mai ecologice, iar administrația a refuzat să repună în drepturi aproximativ 40 % din exploatările preexistente pe motiv că erau prea poluante. (T.I.)
Propunere legislativă umanistă
      Filiala județeană PUR Alba lansează, prin președintele ec. Nicolae Popa și vicepreședintele cu probleme IMM, ing. Ioan Căldare, o propunere legislativă referitoare la procesul verbal al organelor de control financiar. Articolul unic al propunerii statuează că procesul verbal de control, încheiat de re­pre­zen­tan­ții Ministerului de Finanțe, nu constituie titlu executoriu în situația în care acesta este semnat cu o­bi­ecți­uni, motivate cu prevederi legale în vigoare, de către administratorul societății comerciale verificate. (T.I.)
România va introduce normele de poluare Euro 4
      În urma negocierilor cu Uniunea Europeană, România a obținut ca normele EURO 4 pentru emisiile poluante ale autovehiculelor să fie implementate până la data aderării la UE și nu din 2005, cum prevăd directivele europene. Această mă­su­ră a fost luată cu scopul de a sprijini industria de autovehicule din Romania să se adapteze la cerințele Uniunii Europene în acest domeniu. Astfel, în documentul pe baza căruia s-au finalizat negocierile la capitolul „Libera circulație a mărfurilor", se arată c㠄normele EURO 4 pentru autovehiculele ușoare (directiva 70/220/CEE) și normele EURO 4 pentru motoarele autovehiculelor grele (Directiva 88/77/CEE) se vor aplica la omologarea de tip până la data aderării". În documentul de poziție inițial, din 2001, România se angaja să introducă normele privind emisiile poluante ale autovehiculelor, nivelul EURO 3, etapizat până în anul 2004 pentru omologarea de tip și 2005 pentru prima înmatriculare a unui autovehicul. UE, prin do­cu­men­tul de poziție comună, a cerut Romaniei să furnizeze clarificări suplimentare referitoare la aplicarea valorilor limită EURO 4 pentru emisiile poluante, iar în urma ne­go­ci­e­ri­lor, România a obținut ca nivelul EURO 4 să fie introdus în România până la data aderării.(F.R.)
Rusia va coopera cu Polonia în Irak
      Rusia va participa activ la acțiuni în cadrul forței de stabilizare din Irak, colaborând cu Polonia, deși soldații ruși nu vor face parte din unitățile sub comandament po­lo­nez. Potrivit Varșoviei, forța de stabilizare este formată în totalitate, iar Polonia are sarcina de a ad­mi­nis­tra sectorul de 80000 km pătrați, din zona central-sudică a Irakului, între Basra și Bagdad. În cadrul diviziei aflată sub co­man­da­ment po­lo­nez și care cuprinde cel puțin 7000 de oameni se vor afla po­lo­nezi, ucrainieni, bulgari, slovaci, danezi și foarte probabil români. (T.I.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Revizuirea Constituției
Vot final la comisie, începe dezbaterea parlamentară
      Chiar dacă în ultimele zile activitatea Comisiei parlamentare pentru modificarea Constituției părea să se fi împotmolit, existând riscul real de a da peste cap calendarul de modificare a Legii fundamentale, marți parlamentarii au reușit să dea votul final asupra raportului. Documentele vor fi înaintate rapid Camerei Deputaților și Senatului ai căror membri au fost deja sfătuiți să-și amâne vacanța până după 10 iulie și care au de reflectat asupra lor nu mai mult de două săptămâni fiecare. Pentru modificarea Constituției sunt necesare voturile a două treimi dintre deputați și senatori. Pentru că votul final asupra raportului comisiei s-a dat pentru a nu împieta asupra celendarului de modificare a Constituției care prevede organizarea unui referendum în toamnă, unele dintre amendamente vor fi prezentate în plenul camerelor Parlamentului, ceea ce ne poate sugera că dezbaterile vor fi destul de savuroase. Fapt anunțat și de cererea liberalilor și democraților ca la dezbaterea proiectului de modificare a Legii fundamentale fiecare articol să fie votat de jumătate plus unu dintre deputați. Mai mult, PNL a cerut obligativitatea participării tuturor deputaților la dezbaterea proiectului. În cazul în care PSD nu acceptă condițiile, liberalii spun că va fi nevoie de un nou acord politic.
     Unul dintre ultimele amendamente aprobate de comisie este cel al prelungirii mandatului președintelui României la 5 ani. Un amendament dorit, mai ales că în acest fel se decalează fără drept de apel alegerile parlamentare de cele prezidențiale. Abia astfel se va putea vedea care este de fapt influența și aprecierea de care se bucură partidele politice din partea cetățenilor. Până acum, profitând și de imaturitatea politică a românilor, a funcționat perfect modelul "liderului locomotivă". Fapt dovedit cel mai bine de Partidul România Mare, care a devansat la alegerile din 2000 în foarte multe județe PSD (PDSR), situându-se pe locul doi "la general". Și asta doar datorită charismei liderului său, Corneliu Vadim Tudor. Că despre programe și soluții nu prea poate fi vorba, deși liderii PRM susțin sus și tare că ele există. Trebuie totuși să remarcăm că având ca model PSD, care întotdeauna a avut și mesaj și mai ales programe, celelalte partide importante de pe scena politică românescă s-au aplecat cu mai multă atenție asupra analizei stării generale și sectoriale a României, căutând soluțiile care, odată popularizate, să le aducă și voturi. Este un semn că politicienii noștri încep să înțeleagă că formele fără fond nu mai "prind" la electorat, că este nevoie și de muncă și seriozitate.
     Dar toate acestea abia în perioada următoare. Pentru anul electoral 2004 nu s-a stabilit încă dacă alegerile prezidențiale vor fi decalate față de cele parlamentare. După întâlnirea pe care a avut-o la începutul săptămânii la Cotroceni cu președintele Iliescu, Adrian Năstase a declarat că decalarea alegerilor nu mai este o prioritate pentru PSD și de aceea subiectul nici nu a fost discutat. El a mai precizat că discuțiile privind oportunitatea decalării alegerilor vor fi reluate odată cu dezbaterea generală asupra mecanismului electoral și soluțiilor cerute.
Anca DINICĂ

România, din nou, pe orbita rusească?
      Foarte multe evenimente din ultimul timp au avut ca protagonist un actor oarecum păstrat în plan secund pe plan internațional, dar imposibil de neglijat, Federația Rusă. Dintre acestea, menționăm doar câteva: chestiunea federalizării Moldovei, inedita apropiere a Rusiei de SUA prin reactualizarea tratatului americano-rus în privința arsenalului nuclear, implicarea Moscovei în Afganistan și Irak și, bineînțeles, cireașa de pe tort, proaspăt înființatul centru de afaceri româno-rus, inaugurat la București de președintele Iliescu pe fondul sonor al celor două imnuri naționale ale celor două țări imposibil de despărțit: România și mama-Rusie. Într-o perioadă extrem de importantă pentru Occident - Europa este pe ultima sută de metri în finalizarea Constituției UE -, țara noastră devine vizibil tot mai apropiată de regimul de la Kremlin, situație care va fi parafată definitiv de semnarea Tratatului politic de bază româno-rus la Moscova. Pe un ton voios de kazacioc politic, Iliescu a lansat invitația reprezentanților partidelor parlamentare de a fi prezenți în delegația cu care "ne" vom deplasa la Moscova în vederea semnării importantului document. Partener important de afaceri al României, Rusia caută să recupereze terenul pierdut, reprezentantul oamenilor de afaceri ruși declarând că schimburile comerciale dintre cele două țări ar trebui să fie de cel puțin zece ori mai numeroase. Și, pentru ca acest cerc să se închidă complet, vine și recomandarea SUA, rostită de președintele George W. Bush: România ar trebui să se apropie mai mult de Rusia... Prețul "apropierii" începe a fi plătit deja: cu acordul tacit al Occidentului, Republica Modova este lăsată, încetul cu încetul Rusiei, prin proiectul de federalizare a Basarabiei care blochează definitiv țara de peste Prut pe orbita rusească. Înscenarea federală a fost plasată sub supravegherea unui trio bizar: Rusia, Ucraina și OSCE, o inițiativă care, așa cum remarca George Soros, va favoriza instalarea protectoratului moscovit. Viitorii parteneri federali din Transnistria, protejații Rusiei, vor avea un cuvânt decisiv în politica Moldovei, vor cimenta poziția conducerii secesioniste din teritoriu, oferindu-i dreptul de veto în guvernul central de la Chișinău. Liderii transnistreni nu reprezintă altceva decât singura grupare din fosta URSS care a pus cu succes mâna pe putere ca urmare a puciului comunist din august 1991. Încurajarea, mai ales de către forurile occidentale, a unei astfel de stăpâniri spune multe despre actuala și viitoarea orientare politică de la Kremlin, lăsându-ne să vedem, în toată splendoarea sa roșie, natura partenerului de afaceri și de tratate al României. Cu Moldova plasată pe orbita rusească, cu sarcina trasată de la NATO de a construi un pod către Rusia, România, deși bate cu putere la porțile Europei, este la o distanță periculoasă de acest satelit rusesc în care se va converti Basarabia. Va îndeplini cu siguranță mult mai ușor obligația de a construi o cale de comunicare cu Rusia, însă ar putea rămâne Doamne ferește, și ea acolo, navigând, din nou, pe orbita rusească.
Teodora ILINCA

Președintele Iliescu vrea un proiect din partea guvernului pentru modificarea legilor electorale
      Apropierea anului electoral 2004 readuce în atenția politicienilor necesitatea modificării legilor electorale. Acest subiect a fost înscris în oferta electorală a majorității partidelor la alegerile din anul 2000, dar până acum nu s-a făcut nimic, în afara unor dezbateri teoretice. Cum și așa părerile sunt destul de împărțite președintele Iliescu a abordat acest subiect marți la întâlnirea pe care a avut-o cu premierul Adrian Năstase. Pentru că președintele vrea în primul rând un proiect de modificare a celor trei legi privind alegerile locale, parlamentare și prezidențiale care să vină din partea guvernului. Acesta va trebui însă să țină seama de toate ideile care s-au vehiculat până acum. De asemenea, premierul va trebui să prezinte și un grafic de desfășurare a acestora, mai ales ținând cont de dorința de decalare a alegerilor parlamentare de cele prezidențiale. Pentru că ideile sunt multe și divergente președintele Ion Iliescu va avea miercuri, 18 iunie, o întâlnire la Cotroceni cu liderii tuturor partidelor. Se ia în calcul înființarea unei comisii mixte după modelul celei care a lucrat la proiectul de modificare a Constituției, în speranța că astfel se va ajunge destul de repede la un punct de vedere comun. Președintele vrea ca proiectele de modificare a legilor electorale să fie depuse la parlament în luna septembrie și să fie adoptate cu promptitudine. Dacă nu se va putea face acest lucru cu rapiditate pe căile normale ale dezbaterii parlamentare, atunci ele vor fi adoptate prin asumarea răspunderii guvernului.
Anca DINICĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.