Prima pagină Ediția din: 12.6.2003
Știri
La Blaj
O femeie intrată în greva foamei a fost spitalizată
      Marți, 10 iunie, Sofia Balon, de 60 de ani, din Mediaș, a intrat în greva foamei în fața Judecătoriei din Blaj nemulțumită de soluția oferită de această instanță și de Tribunalul Alba într-un proces civil pe care aceasta îl avusese pe rol. Medicii de la spitalul Blaj i-au acordat femeii asistență medicală și, constatând că este hipertensivă, au transportat-o de urgență la secția de Urgențe, unde a fost tratată pentru a nu i se agrava starea de sănătate. (N.T.)
Fulgere și trăznete la Lupșa
      Descărcările electrice și furtuna abătute marți după-amiaza asupra Munților Apuseni au provocat în comuna Lupșa pagube importante. În fapt a fost trăznit adăpostul pentru animale aparținând lui Alexandru Bucea, de 46 de ani, originar din Bistra. În grajdul din bârne, acoperit cu șindrilă, erau adăpostite 10 bovine și un măgar. Trăznetul a provocat un incendiu în care au murit arse 6 bovine și măgarul. Paguba a fost estimată la circa 150 de milioane de lei. (N.T.)
Conferință județeană PUR
      Sâmbătă, 14 iunie, în sala de conferințe a Hotelului Parc, va avea loc ședința Consiliului Județean Alba al PUR (social-liberal). Prin convocarea acestei ședințe, președintele PUR Alba, ec. Nicolae Popa, consideră că formațiunea umanistă a început pregătirile pentru campania electorală. În cadrul reuniunii, va fi stabilită și echipa care va coordona și organiza campania de alegeri locale din 2004, al cărei președinte va fi Gheorghe Feneșer, vicepreședinte al partidului cu probleme de cooperație. (T.I.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Doi tineri s-au înecat în râul Mureș
      Poliția municipiului Alba Iulia a fost sesizată marți, 10 iunie, în jurul orei 16.45 că, după toate aparențele, doi tineri s-au înecat în râul Mureș, în zona Partoș, între podul CFR și podul rutier. Potrivit martorilor oculari, unul din tineri a dat semne că se îneacă iar prietenul său a sărit după el să-l salveze, dispărând ulterior amândoi, înghițiți de Mureș. Polițiștii de la Judiciar, sosiți la fața locului, au găsit îmbrăcămintea celor doi în amonte de locul unde se presupune că s-au înecat. În aval de podul CFR, la circa 300 de metri, a fost descoperit pe malul apei cadavrul unuia dintre tineri, identificat ca fiind Sorin Dumitru Cenușă, de 18 ani, din Abrud, muncitor la SC Gold Corporation Roșia Montană. Prietenul acestuia nu a fost găsit până ieri, posturile de poliție din aval fiind alertate în legătură cu această dispariție. (N.T., F.R.)
Confirmând "spiritul civic" românesc
Un octogenar, mort în casă, a fost găsit după... miros
      Poliția municipiului Alba Iulia a fost sesizată că în imobilul cu numărul 4 de pe strada Liliacului din Cartierul Partoș se află, probabil, un bărbat decedat. Incertitudinea sesizării a fost generată de faptul că vecinii posibilului decedat s-au ghidat în reclamația lor doar după... mirosul insuportabil emanat din locuința respectivului, miros care îi împiedica și să-și lucreze grădinile de legume din vecinătate. Polițiștii de la Judiciar, cu măști de gaze pe figură, au pătruns în locuința suspectă, găsind într-una dintre camere un peisaj terifiant: dintr-un cadavru intrat în putrefacție (accelerată și de căldura îngrozitoare din ultima vreme) se înfruptau o șleahtă de mâțe laolaltă cu câțiva șobolani îndrăzneți. Din constatările efectuate la fața locului de medicul legist a rezultat că bărbatul, supraponderal și cu afecțiuni cardiace, a suferit un atac de cord. Decedatul, Crăciun Ștefan, de 80 de ani, născut în fosta URSS, nu mai fusese văzut de vecini de circa două săptămâni. Poliția a efectuat unele investigații reușind să afle că este văduv, tatăl a patru copii, risipiți prin țară. Urmează ca aparținătorii să fie anunțați de această tragedie. (N.T., F.R.)
Restructurarea (la cald) a guvernului
Mai puține ministere
      Deși vehiculată de mai multă vreme, dorită de guvern, dar și de Opoziție, ideea restructurării guvernului a fost până mai ieri doar o temă de dezbatere teoretică. Pentru că, de fiecare dată când președintele PSD - Adrian Năstase o aducea în atenția politicienilor și a opiniei publice, președintele Ion Iliescu o respingea ca fiind nepotrivită. Asta a și făcut ca în unele medii să se vorbească cu destulă insistență de o ruptură adâncă între cei doi politicieni. Iată că la întâlnirea dintre cei doi de marți, 10 iunie, lucrurile au luat o turnură favorabilă lui Adrian Năstase. Inițial restructurarea guvernului era programată pentru toamna acestui an, mai ales că deocamdată s-a vorbit despre necesitatea ei, dar nimic concret, președintele Iliescu declarând că așteaptă propunerile punctuale. Dar tot președintele Iliescu s-a arătat interesat de o eventuală grăbire a lucrurilor, astfel încât nu este exclus ca restructurarea guvernului să aibă loc până la încheierea actualei sesiuni parlamentare, adică în maximum 3 săptămâni.
     Restructurarea guvernului înseamnă acum reducerea numărului de ministere, cifra vehiculată fiind de cinci. Restructurarea guvernului poate avea loc, procedural, prin modificarea Legii de organizare și funcționare. La PSD problema se dezbate de mai multă vreme, se fac liste cu restructurații (remaniații). Un singur nume apare pe toate listele, cel al ministrului Sănătății - Daniela Bartoș. Se pare că schema guvernului va fi redusă cu cinci ministere, printre cele vizate aflându-se Ministerul Turismului care va fi, se pare, comasat cu Ministerul Tineretului și Sportului și Ministerul Dezvoltării și Prognozei. Dar până ce premierul va prezenta propunerile, toate acestea rămân doar speculații.
Anca DINICĂ

Vreme caniculară și în următoarele zile
Ieri, cel mai cald a fost la Sebeș, unde temperaturile s-au apropiat de 34 de grade Celsius
      În ultimele 24 de ore vremea a fost frumoasă și călduroasă, iar vântul a suflat slab la moderat. Temperaturile maxime au fost cuprinse între 24 de grade Celsius la Roșia Montană și aproape 34 de grade la Sebeș și Alba Iulia. Prognoza meteo indică în continuare o vreme cu temperaturi ridicate, iar la orele amiezii chiar caniculară. Izolat, după-amiaza și seara, în special în zona de munte se vor semnala averse de ploaie și descărcări electrice. Debitele râurilor sunt în scădere iar tendința pentru următoarele zile este aceeași.
     Deși soarele a făcut în cursul zilei de ieri atmosfera aproape irespirabilă, la Serviciul de urgență al spitalului județean Alba nu s-au înregistrat mai multe cazuri decât de obicei. Deci, sfaturile medicilor au fost luate în serios iar cardiacii și persoanele în vârstă au stat mai mult prin casă, evitând circulația la orele amiezii, când aproape că nu mai poți respira. Cei mai câștigați au fost comercianții care au vândut din greu băuturi răcoritoare și înghețată.
Florin ROMAN

Bill Gates cumpără un antivirus românesc
      Microsoft, cel mai mare producător de software din lume, a anunțat recent că va achiziționa proprietatea intelectuală și resursele tehnologice antivirus ale firmei românești GeCAD Software. Deși nici una din surse nu a precizat valoarea tranzacției, surse apropiate celor două firme apreciază că aceasta ar fi între 10 și 20 de milioane de dolari. În curând, o parte din specialiștii români GeCAD vor ''întări detașamentul'' celor peste 200 de români care lucrează deja în campusul Microsoft. GeCAD Software a fost înființată în anul 1992 și a scos pe piață primul produs RAV Antivirus în 1994. Conform unor studii de specialitate, piața antivirus din România este cotată la peste două milioane de dolari, iar până la sfârșitul acestui an va ajunge la 3,5 milioane de dolari. (T.I.)
Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.