Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Presa care pețește
      Totul a început într-o zi de 3 (iunie) când "Academia Cațavencu" a publicat în colțul din dreapta sus al paginii întâi un medalion în fomă de inimă, alăturând portretele a două VIP-uri carismatice sub titlul "Lecturi primejdioase: Frumosul istoric Adrian Cioroianu și istorica vedetă Andreea Marin". În textul de dedesubt și mai încolo, în pagina 17, se sugera că între personajele amintite ar putea fi o legătură romantică. Abordați de presa lacomă de senzațional, cei doi au dezmințit zvonul, complimentându-se reciproc. Acest fapt n-a fost suficient, însă, pentru cotidianul "Național" care, în numărul său din 9 iunie a alocat cam 70 la sută din spațiul primelor două pagini unui demers pe care l-am putea numi pețitorie în stil mare. Iată numai o probă extrasă dintr-un text de natură să-l facă teribil de invidios pe Dâncu, ministrul Informațiilor: "Nu ne interesează aici autenticitatea informației, negarea relației de către cei doi sau o posibilă afirmare a ei, cât «ce-ar fi dacă ar fi așa»? Respectiv dacă tânărul, frumosul, inteligentul Adrian Cioroianu, istoric, proaspăt lansat în politică (consilier al lui Theodor Stolojan, deci PNL-ist), s-ar căsători cu frumoasa, seducătoarea și sensibila Andreea Marin? Ce-ar însemna un astfel de cuplu pentru România de azi, pentru politica românească în primul rând și, implicit, pentru societatea românească? Ar fi un astfel de cuplu o alternativă extraordinar de promițătoare, pe care publicul ar primi-o admirativ și cu multă căldură? Se pare că... da. Dar nu oricum, ci în calitate de cuplu prezidențial, capabil să devină o vedetă, nu doar pentru România, ci și pentru Europa sau chiar pentru... ținuturi mai îndepărtate. Un cuplu "vedetă" (opus celui ceaușist) nu a fost posibil până acum în România. În ultimii 13 ani ne-a lipsit "cuplul frumos, inteligent și... carismatic".
     Continuându-și demonstrația pe același ton, pețitoarea Maria Timuc trage concluzia că virtualul cuplu prezidențial ne-ar putea aduce în situația de a ne iubi conducătorii într-un moment în care "viața noastră politică are nevoie de un suflu nou, de o ieșire autentică de sub dominarea vechiului, a scorțoșeniei, a înfumurării, a necinstei, a compromisului pe care le asociem cu numele și imaginile politicianului de tip vechi".
     În ciuda cantității enorme de umor involuntar (?) pe care îl conține, scenariul Mariei Timuc nu s-a înscris în categoria glumelor gustate de premierul României. Acest lucru a reieșit clar din discursul pe care Adrian Năstase l-a ținut în data de 10 iunie, în cadrul Conferinței Naționale a profesorilor PSD. Ca dovadă că el nu s-a limitat să atace partidele din Opoziție, țintele sale predilecte fiind Theodor Stolojan și Adrian Cioroianu. "Se promovează istorici fără operă, a zis mânios premierul. Dl. Cioroianu e promovat ca specialist în istorie. Strategia PNL este de a-l face vizibil în timp ce lasă să se înțeleagă că Mona Muscă ar fi candidatul la președinție. Când apare la televizor, dl. Cioroianu apare ca din partea societății civile, dar el este liberal". Pe un ton din ce în ce mai agresiv, Adrian Năstase l-a pus la stâlpul infamiei și pe Theodor Stolojan, liderul PNL: "De ce tradiția Brătienilor poate fi asumată de oameni care au făcut politică de stânga, ca să nu spun mai mult? Dl. Stolojan, urmașul Brătienilor?". Scandalizat s-a arătat Adrian Năstase și de prea desele apariții ale politicienilor din Opoziție în mass-media (?) și de rapoartele în acest sens ale agențiilor de monitorizare, care ar fi "politizate".
     "Sigur, nu poți să nu râzi când auzi așa ceva", a replicat Theodor Stolojan, susținând că premierul "nutrește un dispreț profund față de societatea civilă, considerând dușmane toate ONG-urile sau agențiile de monitorizare a presei care nu omagiază partidul-stat". Cât despre îndoiala premierului față de legăturile lui Theodor Stolojan cu familia Brătianu, președintele PNL a spus că el ar putea să fie sau nu un urmaș demn al lor, însă "cert este că înaintașii PSD-ului sunt nomenclatura comunistă, iar aceștia sunt demnii urmași ai lor".
     La rândul lui Traian Băsescu, liderul PD a declarat că "premierul e deranjat de faptul că Mircea Toma numără aparițiile din presă și ar vrea să-l pună pe Dâncu să le numere. Ca să le iasă invers, că Opoziția are apariții mai multe, iar Puterea, săraca, nici nu mai poate vorbi".
     Săracă Puterea, într-adevăr, dar acesta este un alt subiect de care electoratul se arată din ce în ce mai preocupat, indiferent dacă Adrian Cioroianu și Andreea Marin trăiesc sau nu o poveste de amor.
Maria Lucia MUNTEANU