Prima pagină Ediția din: 14.6.2003
Știri
În județul Alba
Pagube de 4 miliarde de lei în urma dezastrelor naturale
      Calamitățile naturale din perioada 25 mai - 5 iunie a.c. au produs în județul Alba pagube în valoare de circa 4 miliarde de lei, conform ultimului raport întocmit de Comisia județeană de Apărare Împotriva Dezastrelor. Cele mai afectate au fost comunele Almașu Mare, Vadu Moților, Bucium, Ce­ta­tea de Baltă, Jidvei și Săs­ciori precum și orașele Zlatna și Cugir. Pagubele au constat cu precădere în terenuri agricole distruse, drumuri calamitate, a­ni­ma­le moarte, precum și dis­tru­ge­rea unor anexe gospodărești.(R.J.)
Pentru prima dată la Alba Iulia,
VIȚA DE VIE într-un superconcert!
      Radio PRO FM și ziarul "UNIREA" vă invită în această seară, de la ora 21.00, la Terasa CETATE (lângă Poarta I a Cetății) la un eveniment de excepție: concertul exploziv al grupului VIȚA DE VIE. 100% live. Va încălzi miile de wați, în deschidere, trupa Target din Alba Iulia. În rolurile secundare: bere URSUS, mai rece ca oricând, și mezeluri MIACARN la grătar, mai proaspete ca niciodată. Un eveniment susținut de Arieșul Conf. Intrarea va fi liberă iar distracția fără limite!
CNSLR Frăția respinge modificarea Codului Muncii
      Președintele Uniunii județene a CNSLR Frăția, Marius Sepi, a precizat că respectiva formațiune sindicală respinge ferm orice acțiune de modificare a Codului Muncii. În acest sens se va apela la toate formele de luptă sindicală, în cazul în care vor fi afectate interesele salariaților prevăzute de actuala legislație. Această decizie a fost luată în ședința din data de 11 iunie a.c. a Uniunii Naționale a CNSLR Frăția.(R.J.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Potrivit versiunii finale a Constituției europene adoptată ieri de Convenția pentru Viitorul Europei
România și Bulgaria și-ar putea lua adio de la UE
      Țara noastră, după cum se știe, a deschis toate capitolele de negociere pentru aderarea la UE, deși nu a încheiat provizoriu decât 19, iar dintre cele aflate în plină dezbatere, multe sunt cotate drept extrem de sensibile din punct de vedere politic: cel privind Justiția și Afacerile Interne, de exemplu. Pentru a adera în 2007, Bucureștiul și Sofia trebuie să încheie negocierile capitolelor, altfel aderarea ar putea fi amânată fără o dată concretă, iar procesul va deveni mult mai complicat pentru că se vor purta discuții cu 25 de state și nu cu 15, precum în prezent. Convenția pentru Viitorul Europei a adoptat însă vineri, 13 iunie, versiunea finală a Constituției europene care va fi prezentată săptămâna viitoare șefilor de state și de guverne ai UE la Salonic. Aici, surpriză: forma discutată joi, 12 iunie, în penultima zi a dezbaterilor, face referire la varianta UE cu 25 de membri și nu la cea cu 27 de state, România și Bulgaria incluse. Cele două state nu sunt amintite în anexa proiectului constituțional în care sunt precizate numărul de locuri al fiecărei țări în Parlamentul European și numărul de voturi în Consiliul de miniștri pentru perioada 2004-2009. Delegațiile României și Bulgariei au protestat la această omisiune pentru că nu este încă foarte clar cum a putut rămâne pe dinafară un pasaj voluminos din Tratatul de la Nisa în care cele două state sunt menționate la aderare. Nefiind candidate pe termen lung, atât România, cât și Bulgaria pun probleme UE prin solidarizarea cu SUA în prea multe chestiuni de politică externă și, mai mult, nucleul UE: Franța și Germania au anunțat că sprijină, atenție, în toate aspectele, ultima formă a proiectului inițiat de echipa fostului președinte V. Giscard d'Estaing.
     Motivul acestui neașteptat "cadou" pentru România și vecina sa de la sud de Dunăre se reduce la veșnicul subiect al puterii: odată cu ultima sesiune de dezbateri se discută în termeni legali puterea pe care o va avea Comisia Europeană (CE), executivul european, din 2004, un dar râvnit de mulți, pentru că este vorba de cumulul de putere pe care îl va avea forul european asupra guvernelor naționale ale celor 25 de țări europene. Prin forma finală a Constituției care va fi prezentată la Salonic, Europa trebuie să convingă pe toată lumea că vorbește cu o singură voce, fără contradicții interne. Membrii importanți ai Convenției s-au convins de nevoia unei atitudini și acțiuni unitare în plan internațional în perioada războiului din Irak și conștientizează avertismentul făcut de președintele CE, Romano Prodi, care a spus că, dacă țările Europei nu vor sfârși disputele, vechea Europă "va continua să reprezinte un gigant economic, dar un pitic pe scena politică mondială".
     România și Bulgaria primesc acest tratament datorită politicii dualiste care însă nu mai impresionează după ce SUA și-au atins interesele în Irak, iar Polonia, și ea susținătoare a gigantului american, este un pilon mult prea important pentru stabilitatea Europei. Așa că acum, în aceste condiții, singura portiță prin care România se poate "strecura" în UE este factorul - timp. Noua Constituție europeană nu va intra în vigoare înainte de 1 noiembrie 2009, o dată până la care dublul adio rostit de UE celor două state dunărene se poate transforma, poate cu concursul Italiei și al Marii Britanii, susținătorii noștri de cursă lungă, într-o invitație la aderare.
Teodora ILINCA

Restructurarea șefilor la CJ Alba
Din 24 de posturi de conducere vor mai rămâne 10
      Președintele CJ Alba, Eugen Popa, ne-a declarat că, în urma consfătuirilor cu vicepreședinții instituției s-a ajuns la o nouă organigramă, care a fost trimisă pentru avizare la Agenția Națională a Funcționarilor Publici. Potrivit informațiilor noastre, din cele 24 de posturi de conducere, vor mai rămâne doar 10, cei mai afectați urmând să fie șefii de servicii sau de compartimente. Pe lângă cele trei departamente, de administrație publică, condus de Vasile Negreanu, economic - Ioan Boariu și lucrări publice - Maria Lazăr, va fi înființat un nou departament, cel de integrare europeană și dezvoltare regională, al cărui post de conducere va fi scos la concurs. De altfel, este posibil ca și celelalte trei posturi departamentale de conducere să fie scoase la concurs. În funcția deținută va rămâne arhitectul șef al județului, d-na Eugenia Mărginean. Din cauza desființării unor posturi de conducere, unora le vor scădea și salariile, așa că este posibil ca unii specialiști să părăsească CJ Alba.
Florin ROMAN

Taxă pe decibeli la Aiud
Un bătrân ia bani de la nuntași ca să nu-i reclame la poliție
      Un bărbat de 79 de ani, din Aiud, a găsit de ceva timp un mod ingenios de a face bani. Profitând de faptul că locuiește lângă o cantină unde se organizează nunți, el a pretins bani de la nuntași pentru a nu sesiza poliția. Silviu Bunea locuiește la câteva zeci de metri de cantina din Aiud. De fiecare dată când aici se organizează nunți, în general pe timpul nopții, omul sesizează Poliția, deoarece nu poate dormi din cauza zgomotului. Administratorii cantinei, sătui de atâtea reclamații, nu mai încheie contract cu nuntașii, pentru organizarea nunții, până când aceștia nu aduc un bilețel de la bătrân prin care acesta își dă acordul în scris că nu va face reclamații. Pentru aproximativ 500.000 de lei, bătrânul acceptă să scrie biletul. "Am nevoie de acești bani pentru a-mi lua o cameră la hotel unde să mă odihnesc în liniște", a spus Silviu Bunea.
     De altfel, în legătură cu nivelul decibelilor din arealul său domestic, Silviu Bunea a mai făcut sesizări și la Protecția Mediului. Omul l-a reclamat acolo pe unul dintre investitorii veniți la Aiud pentru producția de pavele. Deși nu locuiește foarte aproape de respectiva firmă, Bunea i-a reclamat și pe aceștia pentru... zgomot. Comisia de la IPM Alba a fost la fața locului, situația fiind remediată rapid, oferindu-i astfel omului un nivel al decibelilor suficient de confortabil... (N.T.)
Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.