Curier județean
Rugăciunea de azi
     Lumină lină a Sfintei Slave a Tatălui ceresc, Celui fără de moarte, a Sfântului Fericitului, Iisuse Hris­toa­se, venind la apusul soarelui, vă­zând lumina cea de seară, lăudăm pe Tatăl, pe Fiul și pe Sfântul Duh, Dumnezeu; vrednic ești în toată vremea a fi lăudat de glasuri cu­vi­oa­se, Fiul lui Dumnezeu, Cel ce dai viață, pentru aceasta lumea Te mărește. Amin!
Calendar religios
Ortodox: Sf. Pr. Elisei; Sf. Ierarh Metodie.
Catolic: Ss. Valeriu și Rufin.
Greco-catolic: Pomenirea tuturor morților. Sf pf Elisei. Cel între sf pr Metodie Mărturisitorul, arhiep. Constantinopolului
Meteo
     Astăzi: Canicula este din nou prezentă și în acest sfârșit de săptămână: cerul este senin, iar temperaturile depășesc maximele de 31 g C în timpul zilei. Pe parcursul nopții doar avem puțină răcoare, mercurul termometrelor coborând până la 15 g C.
     Mâine: Vremea va fi în continuare excesiv de călduroasă pentru această perioadă: maximele zilei trec de 31 g C. Noaptea, temperatura va scădea până la 13 g C, fiind posibile precipitații.

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Femeile liberale s-au organizat la Alba Iulia
      Joi, 12 iunie, la Alba Iulia, în sala de conferințe a Hotelului Parc a avut loc ședința de con­sti­tu­i­re a Organizației de Femei a PNL Alba Iulia. În urma alegerilor, a fost constituit un Birou de conducere format din: președinte - Diana Ciobotea - medic; vicepreședinți: Adriana Simedru - inginer chimist, Loredana Rad - director vânzări, Patricia Boancheș - studentă, Elena Ignat - profesor, Monica Dumitrescu - inginer, Liana Bogdan - medic. "Femeile liberale din Alba Iulia sunt foarte hotărâte să se implice mai mult în activitatea internă de partid, cât și în politica locală și națională", ne-a declarat dr. Diana Ciobotea.
Nicoleta TOMUȚA

O nouă sală de sport în Aiud
      Primarul municipiului Aiud, Liviu Octavian Rusu, ne-a informat că a fost aprobat proiectul pentru construcția unei noi săli de sport în Aiud, cu o capacitate de 50 de locuri. Sala va avea vestiare pentru elevi și profesori, grupuri sanitare, depozit pentru materialul sportiv și cabinet medical. "Este o veste bună pe care o transmitem aiudenilor și în special tinerilor, care vor avea ocazia să-și petreacă timpul liber în mod plăcut", a spus primarul Aiudului, Liviu Octavian Rusu.(F.R.)

Rusaliile - începutul văzut al Bisericii
      înălțareaRusaliile, sau Cincizecimea (la 50 de zile după Învierea Do­mnu­lui Hristos), este praz­ni­cul împărătesc care marchează și re­ac­tu­a­li­zea­ză momentul istoric de Pogorâre a Duhului Sfânt în lume - sub chipul limbilor de foc - peste Sfinții Apostoli si ucenicii acestora, în foișorul Cinei de Taină din Ierusalim (Fapte, 2, 1-3). Această lucrare dumnezeiască marchează începutul văzut al Bisericii.
     Toată taina credinței creștine se află în Biserică. Ca Taină ce unește în chip paradoxal umanul cu divinul, Bisericii nu i se pot atribui definiții ce califică organismele sociale. Pentru Tainele lui Dumnezeu nu există definiții. Datorită acestui fapt, Bisericii nu i se potrivește titulatura de instituție, deși are și o parte văzută alcătuită din membrii (clerici si credincioși) organizați și din punct de vedere administrativ. Ființa, sau esența Bisericii, constă în extensiunea vie, reală și personală a Mântuitorului Iisus Hristos - Cel mort, înviat și preaslăvit la ceruri cu trupul uman îndumnezeit - în toți cei care-L mărturisesc ca Om și Dumnezeu adevărat, ca Unic Mântuitor al lumii. Această extensiune se realizează numai prin lucrarea nemijlocită a Duhului celui Preasfânt, adică a lucrării harului dumnezeiesc și îndumnezeitor, în Biserica al cărui Cap este Hristos, prin împărtășirea cu Sfintele și Dumnezeieștile Taine, cu lucrarea sau împreună-slujirea ierarhiei bisericești și a poporului drept credincios.
     Toată imaginea drept-măritoare a Bisericii o vedem în ziua de praznic al Rusaliilor. Apostolii și ucenicii acestora aflați în rugăciune - ca un trup, un gând și o credință, și împreună în același loc (Fapte 2, 1) - constituie condiția principală a existenței Bisericii lui Hristos. Fără unitatea de credință, de cult și viețuirea în comuniunea liturgico-sacramentală nu se poate vorbi de extensiunea lui Hristos cel înviat, prin Duhul Său, în toți cei care Îl mărturisesc ca Fiu al lui Dumnezeu.
     Biserica creștină ia ființă virtual la Buna-Vestire, pentru că e momentul prim al extensiunii dumnezeiescului în omenescul lui Iisus. În chip nevăzut Biserica ia ființă pe Golgota, moment în care omenescul este curățit de păcat și moarte, și ridicat la o noua perspectivă, aceea a învierii și nestricăciunii, iar începutul văzut al Ei ni-l aduce praznicul Rusaliilor prin actul divin de Pogorâre a Duhului Sfânt.
     Duhul Sfânt care Se pogoară în chip de limbi de foc, asupra Sfinților Apostoli și ucenici ai acestora, este Cel care Se purta pe deasupra apelor (Fac. 1, 2), care a dat suflare de viață și s-a facut omul ființa vie (Fac. 2, 7), este cel care a grăit prin prooroci, Dumnezeu adevărat, Persoana din sânul Sfintei Treimi, care împreună cu Tatăl și cu Fiul este închinat și mărit (Crezul). Este Duhul Adevărului, Duhul lui Hristos (Rom. 8, 9), Duh prin care Mântuitorul va fi cu noi în lume, în toate zilele, până la sfârșitul veacurilor (Mat. 28, 20), este cel care ne aduce mângâierea sufletului întristat de Înălțarea la ceruri a lui Hristos. El vine în lume, potrivit făgăduinței făcute de Mântuitorul (Lc. 24, 49) nu ca substitut al lui Hristos, ci ca Duh de Fiu și de Tată în același timp, prin El fiind prezentă toată Sfânta Treime în viața mereu nouă și activă a Bisericii, fiind în același timp principiul ei vivificator, unificator și călăuzitor spre tot adevărul.
     Ca Duh al Adevărului pogorât în lume la Rusalii, dând naștere Bisericii în chip vazut, Duhul o va feri pe Aceasta de orice greșeală, sau rătăcire. Biserica va rămâne în veac: stâlp și temelie a adevărului (I Tim. 3, 15).
Pr. lect. univ. dr. Mihai Himcinschi

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.