Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
O idee șchioapă
      S-a discutat și paradiscutat despre restructurarea guvernului, ca și cum chestiunea în cauză ar salva țara de la secetă și sărăcie. Iată că după îndelungi consfătuiri între cei doi oameni puternici ai țării - Iliescu și Năstase, s-a ajuns la remaniere și restructurare sau mai bine zis la înjumătățirea cabinetului. Isprava, care ține, după câte afirmă unii, de organismele europene sau de voința acerbă a președintelui Iliescu, s-a realizat. Din acest duel a ieșit biruitor floretistul de la Cotroceni; o dată că i s-a pus în practică mai vechea sa doleanță și aici are dreptate, pentru că ce ne trebuie nouă un guvern mai mare ca cel al Statelor Unite, noi, o provincie a Europei, să scoată statul atâtea lovele de la buget pentru plata salariilor atâtor miniștri; a doua oară, pentru că cei păstrați pe post, ca și cei care vor fi promovați sunt oamenii lui Iliescu. Vom vedea, probabil mai încolo, deși nu e greu de întrezărit, care a fost miza acestor discuții. Năstase a fost nevoit să înghită gălușca lui Iliescu, care va fi președinte încă un an peste mandatul constituțional, iar apoi se va întoarce la șefia PSD-ului, iar Năstase va încăleca fotoliul de la Cotroceni. Schimbarea nu va rămâne fără unele mici seisme în partidul de guvernământ, ceea ce, în cele din urmă, nu știm dacă s-a evidențiat un ministru mai mult decât altul - toți sunt o apă și-un pământ. Cum spuneam, au prevalat relațiile cu tătucul Iliescu. Oarecum surprinzător este faptul că a fost descăunat Octav Cozmâncă, trimis să facă campanie electorală, tocmai el care se sborșea cel mai aprig la baronii locali și care anunța în repetate rânduri schimbări de prefecți. Iată, că nu a schimbat pe nimeni, și a ajuns să fie schimbat el, căci vorba aceea, cine sapă groapa altuia...
     Din toată această tevatură s-a degajat o idee suspect de anemică, de șchioapă și anume angajarea unor reprezentanți ai oamenilor de afaceri în posturi de secretari de stat în ministere, care vor formula propuneri pentru îmbunătățirea climatului investițional și a mediului economic din România. Chestiunea pusă pe tapet e una cu două tăișuri. Chiar dacă intenția Guvernului teoretic este impecabilă, e greu de crezut că unii oameni vor renunța la afacerile lor prospere pentru a se înhăma la o muncă guvernamentală. Ce vom face cu incompatibilitatea, va rămâne așa, un trandafir la butonieră? Legislația anticorupție, recent adoptată, este clară: secretarii de stat nu pot fi implicați, cel puțin formal, în conducerea unei societăți. Așa că nu prea sunt șanse să fie aduși oameni de afaceri cu idei, performanțe în fotoliile executive. Să nu ne mire faptul că guvernul va trebui să se mulțumească cu figuri de mâna a doua. Dezlegarea misterului ar fi derogarea de la prevederile legislative privind incompatibilitățile, dar un asemenea gest va trezi mânia Opoziției.
     Pericolul cel mare vine din zona Puterii, în sensul că astfel de secretari de stat - afaceriști sunt aleși din cercurile agreate de partidul de guvernământ. Și uite așa ne vom putea trezi cu așa zișii baroni locali în șezlongul de baroni centrali, care să aibă la îndemână afaceri macroeconomice. Nimeni nu e căzut în cap să renunțe la o afacere prosperă și să se angajeze la stat, unde câștigă de câteva zeci de ori mai puțin. Pe de altă parte, s-ar induce ideea că băieții de la guvern sunt răi, slabi profesioniști iar oamenii de afaceri, băieți buni. Cum o astfel de cămilă nu poate fi trecută prin urechile acului, se deduce din faptul că nu s-a primit încă nici un răspuns la o asemenea idee abracadabrantă. Repet și apăs, această inițiativă este bine venită, dar realitățile zilei se vor opune de-a curmezișul și o vor bloca. Fără numai dacă se renunță la Legea anticorupție și incompatibilitate, prevăzute de aceasta. Deocamdată, ideea pare absurdă. Bunii manageri pleacă de la stat și nu părăsesc sectorul privat pentru a depinde de punga bugetului.
Gheorghe JURCĂ