Ultima oră
Știri
Dezbateri pentru modificarea Constituției
      Plenul Camerei Deputaților trebuia să înceapă ieri dezbaterea proiectului de modificare a legii fundamentale, elaborat de Comisia parlamentară specială. În urmă cu un an PSD, PNL, PD, UDMR au semnat acordul politic privind domeniile de revizuire a Constituției. Principalele modificări aduse legii fundamentale vizează: garantarea proprietății private, introducerea mandatului prezidențial de cinci ani, eliminarea stagiului militar o­bli­ga­to­riu, eliminarea procesului de mediere între cele două Camere ale Parlamentului, restrângerea imunității parlamentare, reorganizarea justiției, dreptul de proprietate al străinilor, adaptarea la cerințele UE și NATO. Raportul Comisiei parlamentare de revizuire a Constituției a fost adoptat în unanimitate, însă PNL și PD condiționează votul în plen de acceptarea unor amendamente care vizează restrângerea imunității, delimitarea clară a atribuțiilor celor două Camere, interzicerea migrației parlamentare, reducerea drastică a ordonanțelor de urgență și întărirea controlului parlamentar asupra Executivului. UDMR va susține eliminarea sintagmei de "stat național". PRM este singurul partid parlamentar care nu a participat la elaborarea proiectului.(D.M.)
Oferte de baze NATO pentru aliați
      Bazele americane trec printr-un proces de repoziționare geografică la nivel global, acesta fiind un proces sensibil și complex care se desfășoară în prezent la Pentagon, o decizie în acest sens urmând să fie luată în această săptămână de Congresul SUA. România a transmis NATO un catalog privind capacitățile militare de sprijin, printre obiectivele puse la dispoziția Alianței aflându-se aeroportul de la Constanța, Câmpia Turzii și Timișoara, precum și Centrul de pregătire de la Brașov. După aprobarea Congresului american, vor exista discuții concrete în acest sens, cel mai curând la întâlnirea Consiliului Nord- Atlantic, delegatul României fiind ministrul român al Apărării, Ioan Mircea Pașcu. (T.I.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Ministere și miniștri noi - schema viitorului Guvern al României
      Restructurarea guvernului este subiectul politic cel mai important al acestor zile, dar și al lunilor care ne mai așteaptă, în ciuda faptului că este sezonul vacanțelor. În numai o săptămână premierul Adrian Năstase și președintele Ion Iliescu au avut două întâlniri pe această temă. Inițial s-a pus doar problema restructurării, acum s-a optat pentru o formulă complexă de reformare a guvernului: restructurarea unor ministere combinată cu remanierea unor miniștri, ceea ce face din restructurarea actuală cea mai masivă schimbare a structurii guvernului din perioada postdecembristă. Deși s-a speculat că guvernul va recurge la o modificare legislativă, totuși restructurarea se va face în baza Legii de organizare și funcționare a guvernului care permite primului ministru să ceară Parlamentului înființarea, desființarea, comasarea sau divizarea unor ministere. Conform articolului 36 al acestei legi, ministerele și miniștrii trebuie să primească aprobarea Parlamentului. Aceasta se va întâmpla joi, 19 iunie, când guvernul Năstase va cere Parlamentului un nou vot de investitură.
De ce atâta grabă?
      Prevăzută pentru la toamnă, restructurarea guvernului va fi definitivată în această săptămână, unul dintre motive fiind accelerarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Ion Iliescu și Adrian Năstase vor participa în 20 iunie la summitul Consiliului European de la Salonic ce marchează încheierea președinției elene a UE. La această reuniune România dorește ca data de aderare la Uniunea Europeană - 1 ianuarie 2007, asumată până acum unilateral de țara noastră - să fie înscrisă în documentele UE. Pentru ca data să fie fezabilă, trebuie ca România să încheie negocierile de aderare sub actualul mandat al Comisiei Europene, adică până la finele lui 2004. Să nu uităm însă că România a primit destule critici în ultimul raport iar administrația publică a fost unul dintre punctele cel mai "bine" atacate. În plus la Salonic se va prezenta proiectul Constituției Europene care prevede printre altele reducerea numărului de comisari ai Comisiei Europene (asimilată uneori unui executiv european) de la 20 la 15. Prin tradiție și pentru o cât mai bună colaborare, guvernele naționale sunt structurate similar cu aceasta.
Doar 14 ministere
      Vorbind de masivitatea schimbării structurii guvernului, ea este reflectată foarte bine de faptul că de la actualul guvern de 26 de miniștri (unul dintre cele mai stufoase din Europa) noul guvern va avea doar 14. Concret, s-a decis dispariția a 5 ministere: Ministerul Turismului care devine agenție în cadrul noului Minister al Economiei, Ministerul Dezvoltării și Prognozei care devine departament în cadrul Ministerului Economiei, Ministerul pentru Intreprinderile Mici și Mijlocii care devine departament în cadrul Ministerului Economiei, Ministerul pentru relația cu parlamentul care devine agenție guvernamentală și Ministerul Apelor și Protecției Mediului care se va transforma în mai multe agenții guvernamentale - Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare, Agenția pentru Protecția mediului care ar urma să intre în componența altui minister în timp ce departamentul pentru ape va intra în componența Ministerului Agriculturii. Prin comasarea unor ministere vor apărea patru ministere noi: Ministerul Educației și Tineretului format din actualul Minister al Educației și Cercetării și din actualul Minister al Tineretului și Sportului, Ministerul de Interne și al Administrației Publice Locale format din Ministerul de Interne și Ministerul Administrației Publice Locale; Ministerul Economiei format din Ministerul Dezvoltării și Prognozei, Ministerul pentru Intreprinderile Mici și Mijlocii, Ministerul Industriei și Resurselor și din APAPS. Se poate vedea astfel că Ministerul Economiei va deveni un minister mamut care va cumula întreaga putere executivă economică, titularul său devenind, după primul ministru, cel mai puternic om din guvern. În acest fel instituțiile economice și financiare ale guvernului se reduc la două - Ministerul Economiei și Ministerul de Finanțe. Al doilea ministru cu foarte mare influență va fi cel ce va deține Ministerul de Interne și al Administrației Publice Locale.
Cinci ministere de neclintit
      Dacă cinci sunt ministerele desființate, tot cinci sunt și ministerele de neclintit și se pare că la fel de neclintit sunt și actualii lor titulari: Ministerul de Externe - Mircea Geoană, Ministerul Lucrărilor Publice, Transporturilor și Locuinței - Miron Mitrea, Ministerul Apărării - Ioan Mircea Pașcu, Ministerul Finanțelor - Mihai Tănăsescu și Ministerul Culturii și Cultelor - Răzvan Theodorescu.
Cine nu va mai fi ministru?
      Din lista ministerelor desființate și comasate de mai sus putem deduce care sunt miniștri care părăsesc guvernul Năstase: *Octav Cozmâncă - actualul ministru al Administrației Publice Locale, care cel mai probabil, se va ocupa de campania electorală a PSD din funcția de secretar general al partidului; *Ecaterina Andronescu - actualul ministru al Educației și Cercetării care se va reîntoarce ca deputat în Camera Deputaților și în funcția de decan al Facultății de Chimie București; *Georgiu Gingăraș - actualul ministru al Tineretului și Sportului care se va reîntoarce în Camera Deputaților; *Dan Matei Agathon - actualul ministru al Turismului care este posibil să-i ia locul lui Cozmin Gușă ca purtător de cuvânt al PSD; *Leonard Cazan - actualul ministru al Dezvoltării și Prognozei care se va reîntoarce în Camera Deputaților; *Șerban Constantin Valeca - actualul ministru delegat pentru cercetare din MEC; *Silvia Ciornei - actualul ministru al Intreprinderilor Mici și Mijlocii; *Petru Lificiu - actualul ministru al Apelor și Protecției Mediului; * Acsinte Gașpar - actualul ministru pentru relația cu parlamentul care se va reîntoarce în Camera Deputaților; *Ovidiu Mușetescu - actualul președinte al APAPS care se va reîntoarce în Camera Deputaților; *Marian Sârbu - actualul ministru al muncii și protecției sociale care se va reîntoarce în Camera Deputaților; *Daniela Bartoș - actualul ministru al Sănătății care se va reîntoarce în Camera Deputaților și Rodica Stănoiu - actualul ministru al Justiției care se va reîntoarce în Senat.
Patru miniștri noi
      Dacă unii pleacă, alții vin, că doar nu degeaba se face și remaniere nu numai restructurare: Alexandru Athanasiu va prelua, se pare, portofoliul Ministerului Educației și Tineretului; Elena Dumitru va prelua probabil portofoliul Ministerului Muncii și Protecției Sociale; Mircea Beuran va prelua portofoliul Sănătății și Ion Neagu - nominalizat pentru ministerul Justiției.
Anca DINICĂ

La Săsciori - Fiii satului s-au întors acasă
      Timp de două zile, de Rusalii, la Săsciori a fost mare sărbătoare. La chemarea Consiliului local, a Primăriei și a unui grup de inițiativă, fiii satului s-au întors acasă pentru o emoționantă, dar și foarte plăcută întâlnire. A fost ediția inaugurală a unei acțiuni care se dorește a demonstra tuturor că săsciorenii nu-și uită originea oriunde s-ar afla. Începută duminică dimineața în sunetul cântecelor interpretate de Fanfara sașilor din Petrești, care i-au chemat la sărbătoare pe localnici, acțiunea s-a dovedit a fi una extrem de reușită atât datorită atmosferei relaxate, dar și punctelor din program care au oferit participanților posibilitatea de a alege. A fost emoționantă și semnificativă pentru tradițiile locului apariția pe străzile din Săsciori a carului tras de boi purtând un butoi plin cu vin, din care participanții au fost invitați să guste, pentru ca toate lucrurile să se desfășoare apoi cu voie bună. Ceea ce s-a și întâmplat. Trebuie să remarcăm acum succesul deosebit de care s-a bucurat expoziția de etnografie de la Căminul cultural vechi, care a reușit să prezinte cele mai importante obiecte de artizanat, tradițiile din Săsciori; Expunerea unor fotografii vechi au adus în memorie câteva dintre personalitățile trecute ale comunei. O legătură semnificativă și trainică între trecut și prezent, argumentată și de faptul că expoziția a fost un adevărat punct de atracție unde s-a zăbovit îndelung, cu plăcere, nu așa cum se întâmplă în alte locuri, doar un moment din program expediat cu rapiditate. Tot duminică s-a sfințit grâul pentru belșugul caselor, dar s-a inaugurat și sfințit și noua piață agroalimentară din Săsciori, o realizare cu care primarul Vasile Drăghici și consătenii săi se pot mândri.
     Și pentru că vorbeam de momente emoționante, unul dintre ele a fost conferirea titlului de "Cetățean de onoare" al comunei Săsciori unora dintre cei care au făcut și fac faima localității. Este vorba de acordarea acestui titlu post-mortem pentru Ioan Floca și Ioan Drăghici - foști primari, Simion Codrean - fost director al Școlii generale Săsciori și Ioan Drașovean - fost învățător. Același titlu, dar pentru activitatea prezentă, l-au primit Ilie Cioca - profesor de educație fizică la Colegiul militar "Mihai Viteazul" Alba Iulia, multiplu campion național, balcanic și universitar la atletism, inginerul Ioan Moga și profesorul universitar - Achim Mihu, rectorul Universității "Avram Iancu" din Cluj Napoca. Vizibil cel mai emoționat dintre toți a fost profesorul Mihu care, mulțumind pentru titlul acordat, a povestit celor prezenți o întâmplare semnificativă pentru ceea ce înseamnă Săsciorii pentru fiii săi aflați oricât de departe: aflat în Statele Unite, unde a predat la Universitatea din New York, însoțit într-o călătorie spre Minneapolis de soția sa (săscioreancă) ea a adormit. Când s-a trezit după câteva ore, prima remarcă a fost "pe aici e ca la noi acasă!"
     Voia bună a fost asigurată de spectacolul de folclor susținut de Ansamblul "Călușerul" din Orlat, orchestra "Crăișorul Munților " din Alba Iulia condusă de prof. Gheorghe Albu, și soliștii vocali Veta Biriș, Mirela Mănescu, Adrian Țiboc, Cristian Fodor, dar și de petrecerea câmpenească de ieri după amiaza. Nu au lipsit focurile de artificii, dar nici slujba religioasă oficiată la Hramul Bisericii ortodoxe din Săsciori. La aceste manifestări au participat alături de săscioreni vicepreședinții Consiliului județean Alba - Doru Cetean și Ioan Florea, deputatul PD - Alexandru Pereș, deputatul PNL - Dan Simedru, directorul DCC PCN Alba - Dumitru Mălin, directorul Centrului județean al creației populare - Cornel Petru Comșa.
Anca DINICĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.