Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Fotbal cu iz de lâncezeală
      A curs multă cerneală, s-a vorbit la superlativ despre izbânda istorică a promovării echipei F.C.Unirea Alba Iulia în primul eșalon al fotbalului românesc. Și desigur se va mai scrie încă. Un prim fapt remarcabil este acela că managerii echipei nu au vândut locul în prima divizie și că din toamnă vom mânca efectiv fotbal pe pâine. Reușita de excepție a fotbalului albaiulian și județean, ba am putea spune și a celui ardelean, a aruncat suflarea iubitorilor sportului cu balonul rotund într-o frenezie și o fierbere întrecute doar de temperaturile tropicale ale acestei veri ce usucă plămânii. E frumoasă euforia mai ales când viața e săracă în satisfacții, dar trebuie să fim mai pragmatici, mai cu picioarele pe pământ. Jucătorii, antrenorii, oamenii de bine din jurul echipei ne-au făcut un cadou excepțional. Ce vom face cu el? Unde îl vom așeza, cum îl vom păstra să nu se deterioreze, să-i păstrăm strălucirea și farmecul?
     Din ceea ce am perceput până acum de pe piața știrilor, a pregătirilor în vederea noului sezon fotbalistic, nu s-a făcut mai nimic dincolo de frumoasele intenții. Toate au rămas într-un stadiu de crisalidă, așteptând să iasă și să zboare frumosul fluture al speranței. Se vorbește mult, se vehiculează o mulțime de sugestii, de idei, de opinii, ce ar trebui făcut, dar, din păcate, cu vorbe, cu intenții frumoase nu se poate construi nimic. Echipa are nevoie de sprijin financiar, cu alte cuvinte de bani și încă nu puțini. Greutățile, încercările prin care va trece echipa vor fi multe și fără un buget cât de cât rezonabil nu se poate trăi în divizia A. Deplasările de la un capăt la altul al țării, medicația, hrana, baremurile arbitrilor vor fi altele, mai costisitoare, contractele jucătorilor mai substanțiale pentru a-i lega de club, de oraș, pentru a-i determina să se "bată" până la epuizare pentru victorie. E nevoie să achiziționăm jucători de elită pentru a întregi lotul și a-i spori valoarea. Este necesar apoi să fie aduse o serie de îmbunătățiri stadionului "Cetate", hotelului sportiv și vestiarelor. Nu s-a rezolvat nici până la această oră statutul bazei sportive, în patrimoniul cui va intra. Este imperios necesar să fie lichidate unele datorii financiare față de sportivi, altfel ei își vor lua zborul potrivit legilor dure ale pieței fotbalistice spre alte echipe, spre alte zări mai promițătoare. Dacă nu toate, măcar o parte din acestea trebuiau rezolvate până la această oră.
     Atât Consiliul județean cât și cel municipal au gestionat cum au putut această reușită, iar dl. Viorel Mălușel a fost adevăratul catarg al corabiei uniriste în drumul ei spre divizia A. Nu trebuie lăsat pe ei totul, pentru că amploarea și complexitatea noului statut pe care l-a luat echipa ne obligă la mai mult. Este nevoie de o coagulare a tuturor energiilor, a unei comuniuni vitale a tuturor agenților economici mai mari sau mai mici din județ. Timpul tace și trece, deocamdată domnește euforia, dar în subsidiar se simte izul lâncezelii, al delăsării, ca să nu spunem al haosului. La ora de față este cea mai vitală problemă a orașului și a județului, iar inerția domnește imperial. Nu ne-am întâlnit de-a lungul istoriei cu o asemenea ispravă și e păcat de la Dumnezeu să nu o știm gestiona așa cum fac alte orașe mari, de exemplu Oradea, unde Consiliul local a sprijinit echipa cu 23 de miliarde de lei. Domnilor Ioan Rus, Eugen Popa, Mircea Hava, fiți liantul care să coaguleze toate forțele, toți agenții economici, persoane fizice și juridice potente și să acționați până nu este prea târziu! Dați-vă seama câte orașe mult mai mari din țară și-ar dori să aibă o echipă în divizia A, iar noi să dăm cu piciorul unei astfel de izbânzi. Ar râde istoria de noi, mai ales acum în preajma aniversării Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Lăsați la o parte orgoliile mărunte și dați-vă mâna. O faceți pentru binele comunității, iar domniile voastre sunteți exponenții cei mai fideli ai acestei comunități.
Gheorghe JURCĂ