Curier județean
Rugăciunea de azi
     Doamne, Dumnezeul nostru, orice am greșit în această zi cu cuvântul, cu lucrul și cu gândul, ca un bun și iubitor de oameni, iartă-mi. Somn cu pace și fără scârbă dăruiește-mi. Pe îngerul Tău cel apărător îl trimite să mă acopere și să mă păzească de tot răul. Că Tu ești păzitorul sufletelor și al trupurilor noastre și Ție slavă înălțăm, Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!
Calendar religios
Ortodox: Sf. Ap. Iuda, ruda Domnului; Cuv. Paisie cel Mare
Catolic: Sf. Romuald; Sf. Iuliana Falconieri
Greco-catolic: Dupăprăznuirea Rusaliilor. Sf. mc. Leontie.
Meteo
     *ASTĂZI: După o noapte liniștită, dar răcoroasă, dimineața temperatura situându-se în jurul valorii de 13 grade C, treptat cerul se va acoperi și vor cădea ploi, mai însemnate cantitativ la deal și la munte.
     *MÂINE: Vântul va sufla slab, dar pot apare și vârtejuri. Temperatura în jurul amiezii nu va depăși +26 - +28 grade C, local chiar mai scăzută.

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Noi rezervoare de apă la Aiud
      Demararea investiției "Rețele de apă și rezervoare 2x2500 + 200 mc în municipiul Aiud" a avut loc în 1995. Astfel, s-a mărit capacitatea de înmagazinare a apei, asigurându-se necesarul pentru compensare și rezerva de incendiu. Rezervorul de 200 mc va asigura alimentarea cu apă a Cartierului Gheorghe Doja, unde la ultimul nivel al blocurilor au apărut unele disfuncționalități. Lucrările au fost executate de SC Hidroconstrucția Sebeș și au fost urmărite de SC Ediltrans SA Aiud. Realizarea investiției a fost întreruptă în anul 1998, iar după 2000, un obiectiv prioritar pentru administrația locală l-a constituit finalizarea acestor lucrări. "Este o mare realizare pentru aiudeni, a precizat primarul municipiului, Liviu Octavian Rusu. Suntem mulțumiți că a fost posibilă finalizarea investiției, asigurând astfel continuitate în furnizarea apei potabile atât pentru populație, cât și pentru agenții economici din Aiud". Recepția obiectivului a avut loc în data de 16 iunie a.c., iar punerea în funcțiune a rezervoarelor în capacitate de 5200 mc va avea loc joi, 19 iunie 2003. (A.D.T.)
Expoziție de pictură
      În prima zi de Rusalii credincioșii celor două biserici ortodoxe din Vinerea, "Sf. Nicolae" și "Sf. Apostoli Petru și Pavel", după tradiționala slujbă de sfințire a holdelor, au participat la o inedită expoziție de pictură.
     Expoziția a avut loc în curtea gospodăriei artistului popular Nicolae Baciu, un pictor în vârstă de 79 de ani, fiu de vază al localității Vinerea. Cele peste 80 de tablouri și lucrări grafice expuse (icoane, peisaje, portrete), sunt doar o parte din opera artistului creată în cei 70 de ani de activitate desfășurată înainte și după absolvirea Școlii Populare de Artă Sibiu - 1963. De un real succes în rândul celor peste 200 de vizitatori ai expoziției s-au bucurat cele 35 de icoane de o frumusețe deosebită. De altfel, "Baciu Liță" este autorul picturii iconostasului Bisericii "Sf. Ap. Petru și Pavel" din Vinerea și a bisericii din Acmariu, opera sa rămânând imortalizată peste veacuri în cele două biserici.
Ing. Dorin DAVID

Președinte Soc. culturale "Vinereana"
"Viața mai presus de bani" sau o adevărată protecție civilă
      Col. Petre Trandafir, loc­ți­i­to­rul co­man­dan­tu­lui Co­man­da­men­tu­lui Național de Protecție Civilă, a încercat să convingă oficialitățile prezente la aplicația de la Ocna Mureș că măsurile luate de șeful administrației locale sau județene în domeniul protecției civile constituie cea mai bună platformă electorală. În încercarea sa de a îmbuna sufletul președintelui CJ Alba - Eugen Popa, și de a deschide și pentru IPCJ Alba cutia cu minuni bugetare a instituției, col. Trandafir a mizat și pe o propunere (n.r. deocamdată utopică într-o Românie în care cică se guvernează acum după principiul "Mai aproape de oameni, alături de ei"): aceea ca viața cetățeanului să stea mai presus de bani. Răspunzând acestei provocări, președintele CJ Alba, Eugen Popa i-a informat pe cei prezenți că Protecției Civile din Alba i-a fost donat un Aro cu care să se deplaseze pe teren. Primarul din Ocna Mureș a venit cu un răspuns ceva mai consistent, arătându-le invitaților noua Remiză PSI și sediul special amenajat pentru formațiunea civilă din localitate.
Nicoleta TOMUȚA

Județul Alba - fruntaș la săpăturile arheologice de salvare
      La începutul acestei luni s-a desfășurat la Covasna sesiunea de rapoarte arheologice "Cronica cercetărilor arheologice din România - Campania 2002" organizată de Direcția Arheologie a Ministerului Culturii și Cultelor. Cu acest prilej au fost dezbătute problemele curente legate de activitatea de cercetare arheologică, rezultatele șantierelor pe care s-a lucrat în campania anului trecut, dar și asprele probleme privind finanțarea cercetărilor arheologice. Conform statisticii prezentate de Comisia națională de Arheologie în anul trecut s-a lucrat pe 545 șantiere arheologice. Dintre acestea, 330 au fost șantiere de cercetare sistematică (finanțate de Ministerul Culturii și Cultelor) și 215 șantiere de salvare (șantiere finanțate de beneficiarii descărcării de sarcină istorică). Reamintim că, în conformitate cu legea, pentru demararea oricărei construcții, Direcțiile județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național trebuie să elibereze autorizația de descărcare de sarcină istorică, adică o adeverință că pe terenul în discuție se poate construi fără restricții date de existența unor valori arheologice. Aceste adeverințe se eliberează după efectuarea săpăturilor de salvare (prima dată sondarea, iar dacă descoperirile sunt valoroase se trece la cercetarea amănunțită). Toate aceste etape sunt plătite de beneficiari.
     Revenind la statistica întocmită de Comisia Națională de Arheologie, remarcăm că zona în care se află cele mai multe șantiere, fie ele de salvare, fie de cercetare sistematică, este Transilvania - 191. Dintre acestea cele mai multe - 101 - sunt de salvare. Dar, din cele 101 șantiere arheologice de salvare din Transilvania, 52 se află în județul Alba. Consilierul pe probleme de patrimoniu arheologic al DCCPCN Alba - Gabriel Rustoiu ne-a informat că la acest capitol județul Alba stă cel mai bine din întreaga țară. Pe locurile următoare se află județele Constanța și Vâlcea cu câte 30 de asemenea șantiere. Constatând că există județe unde numărul acestor șantiere este zero, putem deduce că doar în județul Alba se respectă legea? Că doar n-om fi noi județul unde se construiește cel mai mult?! De remarcat că deschiderea șantierelor de salvare înseamnă în primul rând respectarea legii, dar mai apoi înseamnă cerbicie în lupta cu primăriile și beneficiarii și, de ce nu, chiar cu organele de poliție. Înseamnă în același timp grijă pentru patrimoniul cultural național și multă, multă dăruire. Felicitări DCCPCN Alba!
Anca DINICĂ

De ziua lor
Diplome de excelență pentru silvicultori
      Ieri, silvicultorii județului Alba au îmbrăcat straie de sărbătoare, omagiindu-și ziua care le este dedicată în fiecare an. Punctul de pornire al manifestărilor organizate cu acest prilej a fost sediul Ocolului Silvic din Alba Iulia, unde personalul Direcției Silvice, în frunte cu directorul Ioan Pașca, i-au avut ca invitați de onoare, printre alții, pe prefectul Ioan Rus, consilierul acestuia, Nicolae Mera, și șefii Direcției Generale pentru Agricultură și Industrie Alimentară Alba și Direcției Sanitare Veterinare, Gheorghe Lazea, respectiv Ioan Dârzu. Prefectul Ioan Rus și Ioan Pașca au transmis silvicultorilor județeni mesajele adresate de către președintele Ion Iliescu și premierul Adrian Năstase, după care au fost trecute în revistă realizările dar și neîmplinirile acestui sector de activitate. Ulterior, sărbătoriții s-au deplasat la Parcul Dendrologic din municipiu și la Ocolul Silvic Valea Ampoiului, unde au fost efectuate aplicații practice ale unor lucrări specifice. Manifestările s-au încheiat în jurul după-amiezii cu o masă festivă la cabana Iezer, unde au fost înmânate și diplomele de excelență "Marin Drăcea", semnate de ministrul de resort, unor silvicultori, pentru merite deosebite în activitate.(R.J.)
La nivel județean
Protocolul PUR- PSD rămâne în analiza umaniștilor
      Dacă pe plan național, PUR social- liberal a hotărât să rămână deocamdată la guvernare, protocolul PSD- PUR la nivel județean ridică în continuare probleme. Atsfel, ședința Consiliului Județean PUR Alba, recent desfășurată la Alba Iulia, a avut pe ordinea de zi, pe lângă prezentarea listelor de candidați pentru primari și consilieri locali și analiza stadiului de îndeplinire a prevederilor protocolului PSD- PUR Alba. În urma opiniilor unor membri care au solicitat înghețarea relațiilor de parteneriat cu PSD, s-a hotărât analizarea protocolului la nivelul tuturor organizațiilor umaniste, urmând să se facă propuneri concrete ce vor fi aduse la cunoștința Delegației Permanente PUR Alba, până la 30 iunie. De asemenea, va fi informat Biroul Permanent Central umanist de impasul apărut în relațiile dintre PSD și PUR, iar până la 15 iulie se va solicita Delegației Permanente a PSD o întâlnire pentru analizarea stadiului relațiilor dintre cele două organizații județene. Hotărârea definitivă în problema protocolului cu PSD la nivel județean va fi adoptată nu mai devreme de luna septembrie, la ședința Consiliului Județean PUR Alba.
Teodora ILINCA

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.