Ultima oră
Știri
Prețul gazelor naturale va crește cu 10%
      Prețul gazelor naturale va crește, de la 1 iulie, cu 10%, de la 90 de dolari (2.957.850 lei) /1000 metri cubi la 99 de dolari (3.215.800 lei) /1000 metri cubi, ca urmare a majorării tarifelor pentru cantitățile importate din Federația Rusă.
     Ultima majorare a prețului de comercializare a gazelor naturale pentru consumatorii captivi (po­pu­la­ți­a și firmele care nu cumpără direct de la producător/importatori) a avut loc la 1 martie, potrivit prevederilor din acordul cu FMI, și a reprezentat o creștere de la 2.751.375 lei pentru o mie de metri cubi la 2.957.850 lei (aproximativ 90 de dolari) pentru 1000 de metri cubi. Prețul gazelor se stabilește pe baza unui coș în care valoarea importurilor are o pondere de 30%, iar prețul intern 70%. Prețul gazelor de import ar putea ajunge, până la sfârșitul acestui an, la 160 de dolari, în funcție de perioada în care vor fi încheiate contractele de import de către SNP Petrom, Romgaz, Distrigaz Nord și Distrigaz Sud, au declarat surse din Romgaz, care au precizat ca semnarea contractelor în perioada de vară ar însemna condiții favorabile. În prezent, Romgaz importă gaze naturale din Federația Rusă la un preț de aproximativ 155 dolari/1000 de metri cubi, din care 15 dolari reprezintă dobânda aferentă creditului angajat de companie.(F.R.)
Un angajat a furat mașina societății
      Polițiștii judiciariști au fost sesizați de patronul unei societăți comerciale din Alba Iulia despre faptul că autori necunoscuți au furat, în noaptea de 16/17 iunie a.c., un autoturism Dacia 1310, din curtea firmei. Autoturismul era parcat în curtea societății, cu portierele neasigurate și cu cheile în contact. În cursul zilei de 17 iunie, autoturismul Dacia 1300, avariat puternic pe partea stângă, a fost găsit abandonat în spatele blocului S1 din cartierul Sântimbru Fabrică. Pe baza urmelor ridicate din mașină în aceeași zi a fost identificat și autorul furtului: Nicolae Florin Oltean, de 31 de ani, recidivist, din Teiuș. Oltean era angajat ca muncitor necalificat la firma pe care o prădase și nu poseda permis de conducere. Ieri a fost prezentat procurorilor albaiulieni cu propunere de arestare preventivă. (N.T.)
O nouă lege a îmbunătățirilor funciare
Alba Iulia ar putea fi sediul uneia din cele 12 agenții teritoriale de îmbunătățiri funciare
      În prezent, este în curs de constituire Agenția Națională a Îmbunătățirilor Funciare. Noua instituție va prelua integral patrimoniul public al statului - amenajări de irigații, desecare, combaterea eroziunii solului, diguri etc. Agenția, ce va fi coordonată de MAAP, va avea 12 filiale teritoriale, câte una pentru fiecare 3-4 județe, ce vor fi conduse de câte un consiliu de administrație. Deocamdată nu se știe care va fi soarta județului nostru, dar s-au făcut demersuri pentru ca una dintre agenții să aibă sediul la Alba Iulia. (A.D.T.)
UE susține încheierea negocierilor în 2004
      Conferința de aderare România - UE la nivel ministerial, recent desfășurată în Luxemburg, a confirmat rezultatele ne­go­ci­e­ri­lor de aderare la nivel de negociatori-șefi, atât pentru capitolele închise provizoriu, cât și pentru cele deschise. Vasile Pușcaș, ne­go­ci­a­to­rul-șef al României, a declarat că așteaptă ca summitul de la Salonic să ofere perspective mai clare pentru atingerea obiectivului imediat: finalizarea negocierilor în 2004. "Suntem conștienți că sunt necesare eforturi și progrese suplimentare în plan intern, mai ales în ceea ce privește reforma administrației, a justiției și a economiei" a precizat Pușcaș. (T.I.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Duminică, va fi dezvelit la Tărtăria
Monumentul celebrelor tăblițe, cele mai vechi înscrisuri din lume
Tăblițele au o vechime de 4500 de ani înainte de Hristos
      Duminică, 22 iunie, la Tărtăria va fi dezvelit un monument care va marca de-acum înainte locul unde au fost descoperite cele trei tăblițe (datate în jurul anului 5500 î. Hr.) care conțin primele scrieri din lume. Monumentul a fost realizat de Fundația "Dacia Revival International" în colaborare cu Consiliul județean Alba, Consiliul județean Hunedoara și Consiliul local Săliștea. Pentru cei mai puțin familiarizați cu istoria și arheologia reamintim că în anul 1961 arheologul român Vasile Vlasa descoperea la Tărtăria trei tăblițe de lut acoperite cu semne ce s-au dovedit a fi o formă de scriere pictografică pre-sumeriană. Patru ani mai târziu, sumerologul rus V. Titov afirma că scrierea își are originea în spațiul carpato-danubian, cultura Vinca-Turdaș. Aceeași idee se regăsește la profesoara de arheologie Marija Gimbutas care vorbește despre apariția scrisului în cadrul culturii Vinca-Turdaș cu aproximativ 2000 de ani înainte de primele pictograme sumeriene, dar și la Milton McChesney Winn în anul 1973 a cărui teză de doctorat la UCLA se intitula "Apariția scrisului, tăblițele de la Tărtăria".
     Din păcate despre aceste tăblițe și importanța lor s-au spus prea puține, în România ele fiind cunoscute doar pasionaților de arheologie și istorie și desigur cercetătorilor din domeniu. Poate că explicația stă în faptul că mult timp tăblițele au fost considerate de către unii falsuri, cu atât mai mult cu cât acceptarea lor ca autentice pune între paranteze multe dintre tezele istoriei clasice acceptate. S-a spus despre ele că sunt de fapt sumeriene și au fost "pierdute" la noi de negustori sumerieni aflați în trecere! Totuși, în 1999, percepția cercetătorilor asupra lor începe să se schimbe. Astfel sumerologul american A. Halloran se întreabă "ce explicație se poate da faptului că, într-o regiune din vestul României, înconjurată de localități cu nume sumeriene ca Urăștie, Simeria, Kugir, s-au găsit trei tăblițe, din lut local, acoperite cu pictograme «sumeriene» dar mai vechi decât Sumerul cu 1000 de ani?" Nu s-a ajuns desigur încă la un consens în ce privește vechimea și originea tablițelor, dar cel puțin nu mai este negată atât de vehement autenticitatea lor.
     Primarul comunei Săliștea, Ioan Stupar, ne-a informat că în cursul zilei de duminică, începând cu orele 10,30, în localitate va fi dezvelit un impunător monument care este dedicat celor trei celebre tăblițe, descoperite în 1961 la Tărtăria Manifestarea culturală de la Tărtăria va reuni o serie de specialiști în domeniu din țară și străinătate, care vor ajunge aici direct de la Congresul internațional de dacologie ce are loc joi și vineri la București, cu tematica "Tărtăria 2003". La sărbătoarea de la Săliștea va fi organizat și un moment folcloric. Monumentul constă într-un soclu, pe care este instalată o piatră imensă, de 7 tone, pe care s-au încrustrat cele trei tăblițe.
     La evenimentul acestei săptămâni este așteptat și ministrul Culturii și Cultelor, Răzvan Theodorescu.
Anca DINICĂ, Florin ROMAN

Moștenirea PCR-ului dă unora coșmaruri
10 persoane amendate pentru că locuiesc într-un bloc inexistent!
      În urma unui control efectuat de polițiștii din Vințu de Jos, marți, 17 iunie, în blocul aparținând Fermei "1 Decembrie 1918" - Blandiana (fosta fermă a PCR) au fost amendate 10 persoane care nu aveau actele de identitate în regulă, respectiv nu aveau mutații sau vize de flotant. Au fost aplicate amenzi deja majorate, conform Legii 134/2003, lege intrată în vigoare săptămâna trecută și făcută publică de SEIP Alba abia ieri, în cadrul unei conferințe de presă. Cei care locuiesc de câțiva ani în blocul din Blandiana au declarat că nu au mai fost amendați pentru buletine, polițiștii din zonă cunoscându-le situația.
     Controlul a venit după aproximativ două săptămâni de la o descindere discutabilă a polițiștilor din Șibot, care au forțat ușa de la intrarea într-un apartament, existând suspiciunea că acolo exista un suspect într-un dosar de urmărire penală. Potrivit declațiilor scrise ale unor martori oculari (10!) autorii descinderii au fost șeful de post din Șibot și ajutorul său, acesta din urmă, aflat sub influența băuturilor alcoolice, a amenințat cu arma o femeie. Neregulile constatate în actele de identitate ale locatarilor au scos la iveală o problemă cu care aceștia se confruntă de cel puțin 10 ani: potrivit extraselor de Carte Funciară, blocurile în care aceștia domiciliază... nu există. În urmă cu aproape un deceniu, locatarii blocului din Blandiana P+2 și-au cumpărat de la SC Argos Sebeș apartamentele, contra sumei de 20 milioane de lei, plătiți în rate. Cum majoritatea au reușit să-și achite integral contravaloarea apartamentelor, au încercat să și le întabuleze. Urmează însă surpriza: în extrasele de CF nu figura respectivul bloc iar primăria Vințu de Jos, căreia i s-au virat banii de la Argos acum câțiva ani, nu găsește soluția magică pentru apariția bruscă pe Terra a blocului inexistent. Inițial, oamenii s-au adresat societății Argos din Sebeș care le-a răspuns că: "În conformitate cu prevederile DL 61/1990 și Legii 85/1992 și 76/1994 nu era obligația unității noastre de a rezolva situația juridică a terenului și imobilului în cauză (noi fiind doar unitatea specializată în vânzarea locuințelor) acesta intrând în sarcina proprietarului imobilului, respectiv Consiliul local al comunei pe raza căreia se găsește administrativ această construcție". Primarul comunei din Vințu de Jos, Nicolae Pienar a spus că în arhiva primăriei nu se găsesc acte care să ateste că există respectivul bloc de locuințe și până la această dată nu se întrevede nici o rezolvare. Practic, locatarii din Blandiana și-au făcut până acum acte de identitate folosindu-se de adeverințe date de primăria din Vințu de Jos.
     Persoanele amendate marți, 17 iunie, au spus că vor depune contestații împotriva proceselor verbale de contravenție întocmite de polițiștii din Vințu de Jos, deoarece se consideră nevinovați și mai ales nedreptățiți de felul cum se aplică legea în comună.
Nicoleta TOMUȚA

Opoziția va vota împotriva noului Cabinet
      După ce miniștrii noului cabinet Adrian Năstase au trecut prin audierile membrilor comisiilor de specialitate ale Parlamentului, astăzi este rândul plenului să-și dea votul. PSD nu va avea probleme pentru că a reușit să mulțumească PUR, care duminica trecută amenința cu ruperea protocolului cu PSD dacă fostul Minister al IMM nu rămâne măcar agenție în subordinea primului ministru. A rămas! Cât despre UDMR, se pare că și aici s-a lucrat. Un comunicat al Partidului România Mare atrage atenția că există un acord secret între cele două partide, acord prin care UDMR primește clădiri de patrimoniu național în Transilvania. Printre ele clădirea Muzeului Țării Crișurilor și cea a Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia. Aceasta din urmă a fost dată în urmă cu 5 ani Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Alba Iulia prin ordonanță de urgență, dar actul a fost atacat la inițiativa PDSR (PSD) Alba. Procesul a fost câștigat de curând de PSD Alba și av. Ioan Rus, ceea ce a adus destule puncte partidului de guvernământ cel puțin în județul nostru. Să fi fost o luptă zadarnică? Dar care va fi percepția populației dacă într-adevăr cele scrise în comunicatul PRM sunt adevărate?
     Oricum PSD va reuși să obțină aprobarea Parlamentului pentru noul cabinet Adrian Năstase, indiferent ce le-o fi promis partenerilor. Trebuie să spunem că celelalte două partide parlamentare - Partidul Democrat și Partidul Național Liberal - au anunțat deja că vor vota astăzi împotriva investirii celor 22 de miniștri ai noului cabinet Adrian Năstase. Reprezentanții celor două partide au criticat restructurarea ca fiind doar una de formă și nu de fond. Nu este vorba de o simplificare a aparatului guvernului, de vreme ce de la 26 de miniștri s-a ajuns acum la 22, plus conducătorii a două agenții aflate în subordinea premierului. Mai mult, prin comasarea unor ministere, spune Traian Băsescu, s-a concentrat o mai mare putere în mâinile unor lideri PSD "care sunt arhicunoscuți a fi sursa de finanțare a partidului și a conturilor proprii."
Anca DINICĂ

România și Ucraina au semnat tratatul privind regimul frontierei
      Președintele Ion Iliescu a semnat la Cernăuți, împreună cu omologul său ucrainean, Leonid Kucima, Tratatul privind regimul frontierei de stat între România și Ucraina, care a fost parafat, vineri, la Kiev. Ion Iliescu a apreciat că textul tratatului satisface ambele părți și că documentul va permite României să-și îndeplinească obligațiile luate față de partenerii din UE privind securizarea granițelor din Est. Președintele Iliescu a precizat că prin tratatul semnat nu se fixează frontiera dintre cele două țări, acest lucru fiind concretizat în 1961 prin Tratatul de frontieră cu URSS. Șeful statului a menționat că documentul semnat la Cernăuți, face referire la frontiera pe uscat și pe cursurile de apă: Tisa la nord și Dunărea la sud, urmând ca România și Ucraina să finalizeze și negocierile pentru încheierea unui acord privind frontiera în zona maritimă, respectiv delimitarea platoului continental și a zonei economice exclusive. (T.I.)
Moartea aducătoare de... deces!
O referentă de la Blaj, anchetată în legătură cu înecul unui copil, a sucombat de inimă rea!
      La sfârșitul lunii trecute, în paginile ziarului "Unirea" apărea o notiță cu privire la decesul unui copil în vârstă de 16 ani, din Blaj. Ștefan Vasile Ghenescu a murit înecat în apele Târnavei Mici, în circumstanțe care exclud incriminarea celor două referente care se aflau la momentul respectiv în apropiere de locul tragicului accident, după cum reiese din concluziile anchetelor desfășurate. Din nefericire, după numai trei săptămâni de la consumarea tristului "eveniment", una dintre cele două referente și-a pierdut viața la rândul ei din pricina unui infarct (din câte am putut afla pe căi neoficiale). Decesul femeii (în vârstă de 54 de ani) ar putea fi interpretat ca o simplă coincidență, având în vedere canicula din ultima vreme, dar mai mult ca sigur că el a fost cauzat și de stresul la care a fost supusă biata referentă în perioada anchetelor. Spun "anchetelor", pentru că la cercetările polițiștilor s-au adăugat cele ale DGPDC Alba. Și nu credem că s-a procedat prea cu mănuși în acest caz... Chiar dacă nu a fost lovită, asupra femeii s-au exercitat probabil anumite presiuni de natură psihologică, al căror efect s-au acumulat alături de sentimentele de autoculpabilitate, normale la orice om cu suflet de om în apropierea căruia moare un copil pe care-l avea în grijă. (I.H.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.