Prima pagină Ediția din: 20.6.2003
Știri
"Nu îmi doresc funcția de prefect"
afirmă primarul Sebeșului, Mugurel Sârbu
      Chestionat în legătură cu zvonurile vehiculate de anumite cercuri de interese, cum că ar fi în discuție numirea sa în funcția de prefect, primarul Sebeșului, Mu­gu­rel Sârbu, ne-a declarat: "Nu îmi doresc funcția de prefect. Sunt mulțumit de actualul loc de muncă și consider că mai am încă foarte multe de făcut pentru locuitorii municipiului. Mărturisesc că, până în prezent, nu am fost contactat de nici o persoană pentru a mi se propune așa ceva. Dacă totuși conducerea centrală a PSD va avansa o astfel de idee, ne vom întâlni, vom analiza și vom vedea ce e de făcut. Dar, repet, nu îmi doresc funcția de prefect", a afirmat categoric Mugurel Sârbu. (R.J.)
Veniți la sărbătoarea muntelui!
      Primarul comunei Albac, Gheorghe Pașca, îi invită pe toți cei care doresc să participe, sâmbătă și duminică, la ma­ni­fes­tă­ri­le dedicate Anului In­ter­na­ți­o­nal al Muntelui și la întâlnirea cu fiii satului. Gazdele s-au pregătit ca de fiecare dată să-și întâmpine oaspeții așa cum se cuvine, cu bucurie, cu pălincă și slănină prăjită. Nu vor lipsi concursurile, cântecele și dansurile populare, invitați de renume și tombola cu surprize. Organizatorii vă aș­teap­tă în număr cât mai mare să vă distrați alături de moți. (F.R.)
Summitul de la Salonic - un moment pozitiv pentru România
      UE urmează să anunțe cu ocazia summitului de la Salonic, care are loc timp de două zile, între 19-20 iunie, susținerea eforturilor României și Bulgariei de a încheia negocierile în 2004. Pe lângă susținerea efectivă, UE invită cele două țări să accelereze pregătirile practice, se arată într-un proiect care urmează să fie înaintat liderilor UE. Textul este apreciat drept extrem de pozitiv pentru România de către pre­mi­e­rul Năstase care a adăugat: "demersurile noastre diplomatice, atât cele politice, cât și cele personale, produc rezultate". România este reprezentată la Salonic de o delegație din care fac parte: președintele României, Ion Iliescu, premierul Adrian Năstase, ministrul de Externe Mircea Geoană și ministrul Integrării Europene Hildegard Puwak. (T.I.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Cu triplă contestare PNL - PD - PRM
Guvernul a fost validat
      Cele două camere ale Parlamentului s-au reunit ieri, 19 iunie, în ședință comună pentru a se pronunța asupra noii formule guvernamentale, după ce marți și miercuri, comisiile parlamentare au validat propunerile pentru titularii noilor portofolii. În deschiderea sesiunii, parlamentarii au votat participarea României în Irak și înființarea Autorității Electorale Permanente, apoi premierul Năstase a prezentat propunerile de restructurare. Reprezentanții PRM au spus că, deși structura executivului s-a schimbat, programul de guvernare a rămas același și apreciază că adevărata remaniere ar fi fost demisia guvernului. PNL și PD au anunțat că nu vor vota noul executiv, considerând acțiunea PSD drept una de imagine și apreciind că restructurarea propusă nu va fi funcțională. Grupul parlamentar al UDMR a apreciat drept pozitivă modificarea structurii și a componenței guvernului, parlamentarii PSD declarând că restructurarea guvernului este un act de responsabilitate. Parlamentarii și-au exprimat poziția prin vot secret cu bile, hotărând cu 267 voturi pentru și 7 împotrivă validarea noului executiv, parlamentarii PRM, PNL și PD părăsind sala de ședință. După validarea din Parlament, membrii noului cabinet Năstase s-au deplasat la Cotroceni, unde au depus jurământul de credință.
Teodora ILINCA

Un mogoșean care și-a făcut o pușcă pentru a scăpa de vulpi este cercetat de poliție
      Viorel M. (pensionar), domiciliat în comuna Mogoș, este cunoscut de consăteni ca fiind un împătimit al fiarelor și implicit al invențiilor. Nefiind conștient de ceea ce i se poate întâmpla, cu scopul de a speria animalele sălbatice și păsările răpitoare ce îi amenințau grădina, mogoșeanului i-a venit o idee, și anume să-și construiască o pușcă. Din materiale reciclabile, moțul și-a meșterit o armă în toată puterea cuvântului. Bucuria i-a fost însă de scurtă durată căci a fost denunțat, demarându-se în acest sens o anchetă de către poliție pentru deținerea ilegală a unei arme de foc. Deși a declarat că nu intenționează să folosească arma decât în scopuri benigne, el nefiind o amenințare publică, totuși riscă chiar și pedeapsa cu închisoarea sau, în cel mai blând caz, amendă contravențională, totul depinzând în ce categorie o să-i fie încadrată arma. Cercetările în acest caz continuă.
Liviu-Marius TOMUȚA

Ordonanța aprobării tacite acceptată de juriștii Senatului
      Emisă de puțină vreme, Ordonanța "aprobării tacite" prin care orice cerere de autorizare adresată autorităților publice dacă nu primește răspuns în 30 de zile se consideră aprobată, a trecut ieri de grupul dur de senatori juriști din Senatul României. Este o victorie pentru Rodica Stănoiu care a reușit, în ciuda opoziției senatorilor PSD Ion Predescu și Antonie Iorgovan, să mențină nemodificată ordonanța. Cei doi au cerut ca de la acest regim să fie exceptate autorizațiile de construcție și cele privind alimentația publică. Adică tocmai categoriile cele mai solicitate. Totuși, juriștii din Senat au reușit să impună în contrapartidă sancțiuni dure pentru funcționarii publici din pricina indolenței cărora intervine aprobarea tacită. Ei vor fi pedepsiți cu închisoare de la 1 la 5 ani. Șefii autorităților publice care nu pun în aplicare decizia instanței de recunoaștere a aprobării tacite vor plăti din buzunar câte 500.000 lei pentru fiecare zi de întârziere. (A.D.)
Conform unui nou proiect de lege
Poliția va oferi "garanții de onorabilitate" pentru "peștii" plătitori de taxe la stat
      Un nou proiect de legalizare a prostituției a fost inițiat de 10 senatori din toate grupurile parlamentare. "Acest proiect, cerut de Consiliul Europei, este unul de cea mai mare actualitate, fiind o prevedere elastică și cuprinzătoare, într-o formă scurtă", a declarat senatorul independent Vasile Duță, unul dintre inițiatori. El a precizat că proiectul a fost elaborat după un studiu comparativ al legislației europene în domeniu. "Ne-am inspirat chiar și din legea lui Cuza, din 1864, care, sigur, a fost adaptată". În proiect se precizează condițiile în care se pot înființa stabilimentele și își desfășoară activitatea prostituatele. Prostituata, care obligatoriu trebuie să aibă peste 18 ani, își poate exercita profesia "primordială" după ce primește o autorizație de la primăria de care aparține cu domiciliul, pe baza unei adeverințe medicale care îi atestă starea de sănătate favorabilă unor acte sexuale repetate și de calitate.
     Autorizația de înființare a stabilimentelor poate fi obținută la solicitarea persoanelor fizice române care au peste 35 de ani. Pentru eliberarea acestei autorizații, solicitantul trebuie să nu aibă cazier judiciar sau fiscal și trebuie să posede o "garanție de onorabilitate" eliberată de organul de poliție de care aparține cu domiciliul. Între deținătorul stabilimentului și prostituate se încheie o convenție prin care se stabilesc tarifele activităților cu caracter sexual și normele de lucru. Evident, în mod expres, legea prevede obligativitatea practicării sexului protejat.
Nicoleta TOMUȚA

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.