Ultima oră
Știri
Restructurarea guvernului va continua
      Primul ministru Adrian Năstase a declarat că actuala restructurare a guvernului va continua: "în cel mai scurt timp structura în sine se va mai subția, mă refer la nivelurile birocratice de jos". Adrian Năstase a explicat că trecerea unor membri PSD din guvern în partid se datorează și apropierii alegerilor. "Pentru a guverna, orice partid politic trebuie să câștige alegerile, dacă până acum am concentrat cei mai buni oameni ai noștri doar în cadrul guvernului, e timpul să echilibrăm puțin lucrurile", a mai precizat premierul Năstase. (T.I.)
Noi trasee de transport
      Autoritatea Rutieră Alba a solicitat CJ Alba avizul pentru înființarea unui traseu pe ruta Alba Iulia-Ocna Mureș și modificarea graficului de circulație pe traseele Alba Iulia-Almașu Mare și Cugir-Sebeș. ARA a mai cerut aviz pentru un nou traseu pe ruta Alba Iulia-Cetatea de Baltă și suplimentarea curselor pe traseul Alba Iulia-Blaj. Decizia finală va fi luată în prima ședință a CJ Alba.(F.R.)
Reuniune Iliescu - partide parlamentare
      Președintele Ion Iliescu s-a întâlnit joi seara, simultan, cu re­pre­zen­tanții tuturor partidelor par­la­men­ta­re. La întâlnirea de la Co­tro­ceni s-a discutat finalizarea pro­ie­ctu­lui de revizuire a Constituției, modificarea legilor electorale, stadiul negocierilor cu UE și elemente vi­zând proiectul Con­sti­tu­ți­ei e­u­ro­pe­ne. De asemenea, a fost făcută o informare-invitație pentru partidele politice privind elaborarea Strategiei de dezvoltare durabilă a României și au fost abordate și chestiuni privind politica externă, precum evoluțiile recente în dialogul româno - ucrainean și apropiata vizită a șefului statului la Moscova, unde pre­șe­din­te­le Iliescu intenționează să-i invite pe toți reprezentanții partidelor parlamentare. (T.I.)
Executivul ar putea renunța la majorarea accizei la benzină
      Veniturile din accize au totalizat 13.492 miliarde de lei, în primele patru luni ale acestui an, ceea ce reprezintă o creștere cu 31,6% față de perioada similară din 2002. Conform Ministerului Finanțelor Publice, majorarea încasărilor din accize a fost influențată și de creșterea cursului leu/euro, luat în calcul la plata accizelor, cu peste 7.000 de lei. La acestea se mai adaugă și majorarea accizelor la benzină, alcool etilic, băuturi distilate și bere, precum și creșterea importurilor de băuturi alcoolice în primele trei luni ale acestui an. Reamintim că de la 1 iulie, acciza la motorină va crește de la 187 de euro pe tonă la 221 de euro. În ceea ce privește accizele pentru benzină, ministrul Tănăsescu a menționat că bugetul de stat a înregistrat o îmbunătățire a colectării sumelor aferente, iar în cazul în care această evoluție va fi menținută, Executivul va renunța la majorarea de accize programată inițial pentru luna iunie. (T.I.)
Magazinul Leonardo - la o nouă adresă
      Azi, la ora 12.00, la Alba Iulia se desfășoară festivitatea de re­des­chi­dere a magazinului Leonardo. Noua adresă a magazinului este: bd. Transilvaniei nr. 21 A. Toți amatorii de produse de calitate în domeniul încălțămintei și al accesoriilor sunt așteptați la noul magazin Leonardo. (N.T.)
Un serviciu destinat clienților Poștei
      CN Poșta Română ne informează că începând cu data de 1 mai 2003 funcționează serviciul telefonic special INFOPOST, a­pe­la­bil cu tarif normal. Noul serviciu poate fi apelat de pe întreg teritoriul României, de luni până vineri, în intervalul 8,00-20,00 și sâmbăta de la 8,00 la 14,00. INFOPOST este destinat exclusiv clienților Poștei și oferă informații în legătură cu toate serviciilie prestate. Numerele de te­le­fon care trebuie apelate sunt: 9393 pentru clienții din București și 0219393111 pentru clienții din țară.(F.R.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Protestele de la UTEPS Alba Iulia continuă
      APAPS va numi un administrator special
      Liderul Sindicatului Liber de la SC UTEPS SA Alba Iulia, Gheorghe Crăciun, a declarat pentru ziarul UNIREA că protestele salariaților mai continuă și astăzi în fața Prefecturii Alba, calendarul acestor manifestări datând de două săptămâni. Cei 260 de salariați se tem că vor rămâne fără locuri de muncă, principala lor revendicare fiind legată de acest capitol. Înarmați cu talăngi zgomotoase și pancarte, sindicaliștii adunați în fața Prefecturii s-au plâns că nu și-au mai primit banii și nu își pot întreține familiile. Liderul sindical Gheorghe Crăciun ne-a informat că la București a avut loc o întâlnire cu reprezentanții APAPS, urmând ca în zilele acestea Comitetul Director să dispună anularea contractului de vânzare-cumpărare cu fostul patron și numirea unui administrator special. Această modificare se va materializa până cel târziu la 1 iulie a.c. Muncitorii speră că administratorul special va reuși repunerea pe picioare a fabricii și scoaterea din nou la privatizare.
     Fostul patron al fabricii, Ion Lazăr, a declarat că a fost primul care a cerut anularea contractului, înainte cu trei săptămâni de la expirarea lui.
Florin ROMAN

La orizont
Demisii și numiri în Consiliile de Administrație
      În prima ședință a CJ Alba, consilierii județeni urmează să aprobe proiectele de hotărâre prin care consilierii PSD Cornel Suciu și Ioan Stănică și-au înaintat demisiile, preferând să ocupe funcțiile de conducere pe care le dețin la DGFPCFS Alba și Uzina Mecanică Cugir. În locul acestora urmează să fie desemnați alți doi consilieri PSD, cei mai bine plasați pe listele de la alegerile din 2000. Președintele CJ Alba, Eugen Popa, ne-a declarat că astăzi va fi clarificată și situația consilierului Adrian Teodoru, respectiv dacă este în incompatibilitate sau nu. CJ Alba va trebui să-și desemneze și un alt reprezentant în Consiliul de Administrație al CAS Alba, după ce dr. Călin Potor și-a înaintat demisia. Același lucru trebuie făcut și pentru CA al Bibliotecii " Lucian Blaga", din care consilierul județean Dionisie Heljoni și-a dat demisia. Nu în ultimul rând, CJ Alba va trebui să-și numească reprezentantul în AGA la SC Parcul Industrial Sebeș-Alba.(F.R.)
În Mica Romă se sărbătoresc
150 de ani de la înființarea Mitropoliei Blajului
      Ieri au început la Blaj manifestările dedicate jubileului de 150 de ani de la înființarea Mitropoliei greco-catolice a Blajului. În deschidere, ÎPS Lucian a oficiat un TE DEUM la Catedrala mitropolitană "Sfânta Treime", dar punctul de greutate al programului este sesiunea de comunicări științifice organizată în colaborare cu Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității "Babeș-Bolyai" Cluj Napoca, Facultatea de Teologie Greco-catolică Blaj și Facultatea de Istorie și Filologie a Universității "1 Decembrie 1918" Alba Iulia sub genericul "Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică: istorie și spiritualitate. 150 de ani de la înființarea Mitropoliei Române Unită cu Roma, Greco-Catolică la Blaj".
     La manifestările de la Blaj, care mai includ expoziția "Arta tiparului și fascinația cărții în Blajul secolelor XVIII-XX" , prezentări de carte și o recepție oferită de ÎPS Lucian Mureșan vor participa personalități importante ale vieții universitare și clericale: ÎPS Jean Claude Perisset - nunțiul apostolic în România și Republica Moldova, PS Virgil Bercea - episcop de Oradea, PS Florentin Crihălmeanu - episcop de Cluj-Gherla, prof. univ. dr. Andrei Marga - rectorul Universității "Babeș-Bolyai" Cluj Napoca, prof. univ. dr. Eugen Simion - președintele Academiei Române, prof. univ. dr. Iacob Mârza - rectorul Universității "1 Decembrie 1918" Alba Iulia, mons. dr. Vladimir Peterca - rectorul Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfânta Tereza" din București și mulți alții.
Anca DINICĂ

Cu sprijinul ofițerilor de legătură ai FBI
Polițiștii de la Crimă Organizată Alba Iulia au anihilat o bandă de hackeri care șantajau firme americane
      Un tânăr de 21 de ani, din Sibiu, împreună cu doi prieteni au fost prinși de polițiștii din cadrul Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate și Antidrog Alba Iulia, după ce a șantajat patru firme din SUA cu publicarea unor date confidențiale din baza lor de date. Informațiile au fost aflate prin decodificarea parolelor de acces în baza de date a firmelor din SUA. Cazul a fost prezentat de șeful Direcției Generale de Combatere a Crimei Organizate și Antidrog, chestorul de poliție Dan Valentin Fătuloiu, care a precizat că cei trei tineri implicati în șantaj cereau firmelor în cauză sume între 50.000 și 70.000 de dolari. Totul a început în luna aprilie a acestui an, când FBI i-a sesizat pe ofițerii săi de legătură de la București despre accesarea neautorizată a unui server din SUA de către persoane care ulterior solicitau bani pentru nepublicarea datelor obținute. "Creierul" acestei operațiuni era Olaru Alexandru, un licean repetent de 21 de ani, însă "as" în informatică, la domiciliul căruia s-au găsit hard-uri și dischete cu informațiile ce făceau obiectul șantajului. El accesa site-ul respectiv dintr-un Internet Cafe din Sibiu, iar traficul era greu de urmărit din cauza numărului mare de utilizatori ai Internetului. Americanii au plătit diferite sume în mai multe tranșe astfel încât, în cele din urmă, a fost găsit autorul faptei. Potrivit Legii 365/2002, cei vinovați de astfel de fapte sunt pasibili de pedepse cu închisoarea de la 1 la 12 ani. Chestorul Fătuloiu și-a exprimat îngrijorarea că asemenea acte pot afecta imaginea României în raport cu seriozitatea modului în care se desfășoară tranzacțiile electronice.
Nicoleta TOMUȚA

Încă doi șefi din IPJ Alba și-au depus declarațiile de avere
      Astăzi este data limită la care declarațiile de avere trebuie depuse la conducerile de resort de către angajații cu statut de funcționar public. În această categorie intră și comandanții polițiilor municipale și orășenești, șefii inspectoratelor județene de poliție. După ce săptămâna trecută am găsit pe pagina de web a MI declarațiile de avere ale șefului IPJ Alba - comisar șef Marin Aron și prim adjunctului său, comisar șef Ioan Trif, de ieri puteți găsi pe pagina de web a IGP declarația de avere a adjunctului șefului IPJ Alba, comisarul Mircea Constantin Crișan și a comandantului Poliției municipiului Alba Iulia, comisarul Milu Constantin Todea.
     *Despre comisarul Mircea CRIȘAN am putut afla că în acest an și-a achiziționat o Dacia 1310, în 5 rate (și locuiește în apartamentul de serviciu al IPJ Alba, după informațiile noastre). Nu are terenuri - intravilane sau extravilane - și nu are depozite sau afaceri aducătoare de venituri mai mari de 10.000 de euro. Declarația a fost dată în 2.06.2003.
     *Despre comandantul Poliției Municipiului Alba Iulia, comisarul Milu Constantin TODEA, am aflat că are un teren intravilan în suprafață de 908 mp, în zona C, dobândit în 1998. La spații cu destinația de locuință se precizează că în anul 1999 a început construcția unei case, în suprafață de 240 mp (în prezent locuind, după informațiile noastre, în apartamentul de serviciu al IPJ Alba). La capitolul bunuri mobile - în speță autovehicule, spațiul de completare a rămas gol. La fel de goale au rămas spațiile din declarația de avere în care se solicitau informații (cu Da/Nu) referitoare la conturile ce depășesc 10.000 de euro sau la afacerile care îi aduc venituri. Declarația a fost dată în 20.05.2003.
     Evident, ca de fiecare dată, vă așteptăm cu interes contraargumentele, pentru că dvs., cititorii noștri, sunteți chiar mai informați decât noi.
Nicoleta TOMUȚA

La Abrud
Funcționar public cercetat pentru deținere ilegală de substanțe toxice
      În cadrul unui control efectuat de polițiștii de la Biroul Arme Muniții și Substanțe Toxice din IPJ Alba la stația de tratare a apei de la Buninginea - Abrud s-a descoperit cantitatea de 350 de litri de clor deținută fără autorizație. Polițiștii au constatat că de obținerea autorizației trebuia să se ocupe Ioan Macavei, șeful Serviciului Public din cadrul Primăriei Abrud. În consecință, împotriva acestuia a început urmărirea penală sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de deținere ilegală de substanțe toxice și de operațiuni ilegale cu substanțe toxice.
     Practic, clorul descoperit de polițiști era folosit pentru dezinfectarea apei livrată populației. Teoretic, acesta trebuia achiziționat și manipulat doar cu o autorizație vizată de Direcția de Sănătate Publică Alba și Inspectoratul Teritorial de Protecția Muncii Alba. Contactat telefonic, Ioan Macavei ne-a declarat că, în fapt, clorul era manipulat pe baza unei autorizații mai vechi, eliberată pentru fosta regie Abrudelul, trecută din 2001 în subordinea Primăriei Abrud. Acesta ne-a declarat că poate, greșala sa în permanenta bătălie pentru obținerea apei potabile pentru cetățenii Abrudului, a fost să nu treacă autorizația pe Primăria Abrud. Macavei ne-a declarat că, în contrapartidă, o mare reușită pentru serviciul Public al primăriei Abrud este obținerea, în sfârșit, a autorizației sanitare de funcționare a stației de tratare a apei de la Buninginea.
Nicoleta TOMUȚA

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.