Prima pagină Ediția din: 27.6.2003
Știri
Rezultatele de la capacitate - pe Internet
      Inspectorul școlar general, prof. Dorin Sandea, ne-a informat că la adresa http://admitere2003.albanet.ro se află lista absolvenților de clasa a VIII-a ce au promovat examenul de capacitate în sesiunea iunie 2003, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere. "Această listă are ca scop orientarea în vederea alegerii unor opțiuni realiste pentru completatea fișelor de înscriere la repartizarea computerizată în licee, școli de arte și meserii", a precizat Sandea. (A.D.)
Demisie
      Dr. ing. Ioan Popa, director al SC TRANSAVIA SA, a demisionat din funcția de PREȘEDINTE al Patronatului UGIR 1903 - Filiala Județeană Alba, precum și din calitatea de reprezentant al acesteia la nivelul Consiliului de Administrație al Casei de Asigurări de Sănătate Alba, respectiv și din calitatea de membru al Comisiei de Dialog Social de la nivelul Prefecturii Alba. (dr. ing. Ioan POPA)
Astăzi la Alba Iulia
Întâlnire a șefilor de agenții din cadrul SISE Transilvania Sud
      Șeful Agenției Alba din cadrul Sucursalei de Întreținere și Servicii Energetice Transilvania Sud aparținând de SC Electrica SA, ing. Florinel Andronescu ne-a comunicat că astăzi la Hotelul Parc din Alba Iulia va avea loc o importantă ședință a comitetului director pe SISE Transilvania cu participarea tuturor con­du­că­to­ri­lor agențiilor componente. Cu acest prilej vor fi dezbătute printre altele, activitățile derulate de la începutul anului în curs, planurile de viitor dar și relația cu principalul client în speță Sucursala de Distribuție a Energiei Electrice. De asemenea se va aborda și problema dotării cu un program informatic performant necesar cu precădere în ceea ce privește evaluarea costurilor. (R.J.)
Antena ARE -primii doi salariați
      Potrivit informațiilor furnizate de președintele Con­si­liu­lui Ju­de­țean Alba, Eugen Popa, două tinere au fost desemnate câș­ti­gă­toa­re în urma concursului susținut pentru ocuparea posturilor vacante la Antena (biroul) Ansamblul Regiunilor Europei (ARE), ce va funcționa la Alba Iulia, în sediul CJ Alba. Acest organism reprezintă "cureaua de transmisie" dintre Bruxelles și regiunile din Europa Centrală și de Est. Cele două sunt Teodora Ilinca și Maria Bișboacă, care s-au dovedit a fi printre cele mai bine pregătite pentru aceste posturi. Noii salariați se vor prezenta la noile slujbe începând cu data de 1 iulie a.c. și cel mai probabil vor urma un program de perfecționare la Bruxelles.(F.R.)
Ziua Consiliului Județean
      Duminică, 29 iunie, se va aniversa Ziua autorității județene Alba. Cu acest fericit prilej, CJ Alba se reunește în cadru festiv, cu participarea celor care activează în cadrul instituției, dar și a colaboratorilor săi, începând cu ora 10,00 la "Complexul Lac Stremț". (T.I.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Deși acuzat de contrariu
Mircea Hava se implică în continuare în problemele fotbalului albaiulian
      Acum, după ce euforia intrării echipei FC Unirea Alba Iulia în Divizia A a mai trecut, dar totuși disputa politică asupra împărțirii meritelor este încă în toi, iar speranțele tuturor par a se îndrepta spre Consiliul local Alba Iulia și primarul Mircea Hava, acesta a decis să nu-i lase pe fotbaliști la greu. Așa cum a făcut-o și până acum Mircea Hava a convocat o nouă întâlnire cu oamenii de afaceri pentru a vedea care poate fi contribuția lor la susținerea echipei. Întâlnirea, care va avea loc astăzi la ora 11 la sediul Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Alba vine la doar câteva zile după cea desfășurată la sediul Prefecturii județului Alba, întâlnire care a fost un semi-eșec judecând după faptul că au răspuns invitației doar 5 din cei 22 de membri fondatori, iar din cei 35 de eventuali sponsori doar 11. Comentând ideea de a aloca 1 la sută din bugetul municipiului Alba Iulia pentru susținerea fotbalului Mircea Hava a declarat că "nu putem să ne permitem să băgăm mâna până la cot în bugetul municipiului, mai ales că avem atâtea alte probleme de rezolvat. Toți cei de bună credință știu că cea mai mare parte a sumelor care au venit spre FC Unirea au fost aprobate de Consiliul local, la inițiativa primarului. De asemenea, nici nu putem să impunem o nouă taxă locală pentru cetățeni, când știm cu toții că și așa birurile sunt multe. Vom încerca să atragem fonduri din alte surse. De aceea am convocat mâine (astăzi - n.n.) câțiva dintre oamenii de afaceri cei mai puternici din județ. Sperăm să găsim deschiderea necesară la ei. Nici ideea de a se face o societate pe acțiuni nu ni se pare una rea. Este de discutat. FC Unirea nu este doar echipa de fotbal a municipiului Alba Iulia, ci a județului. De aceea vom propune un parteneriat egal între noi și Consiliul județean. Un parteneriat în care să fie prevăzute toate obligațiile și drepturile fiecăruia pentru că nu putem să ne jucăm cu banii contribuabililor, oricât de mândri suntem acum de rezultatul obținut de echipă". În ce privește stadionul, Primăria municipiului Alba Iulia a făcut de ani de zile demersuri pentru a-l primi în administrare dar... rezultatul este cel de-acum. Iar parteneriatul propus Consiliului județean Alba va viza în principal această problemă. Nu ne rămâne decât să sperăm că întâlnirea de astăzi va avea mai mult succes decât cea de-acum câteva zile de la Prefectură. Vă vom informa cu promptitudine!
Anca DINICĂ

Guvernul își întoarce fața spre pensionari
      122.000 de lei în plus pentru pensionarii din sistemul de stat, 71.000 de lei, pentru pensionarii urmași și 27.000 de lei pentru pensionarii din agricultură
      Executivul a aprobat efectuarea celei de a IV- a etape de recorelare a pensiilor din sistemul public. De această etapă de recorelare beneficiază pensionarii din categoria celor pentru limită de vârsta cu vechime integrală și pensionarii urmași al căror punctaj mediu anual, corectat conform prevederilor art. 2 din HG nr. 1315/2001, este mai mic de 3 puncte. Hotărârea prevede adăugarea, la punctajul mediu anual al pensionarilor pentru limită de vârstă și vechime completă, cât și pentru pensionarii urmași iesiți la pensie anterior datei de 1 ianuarie 1999, a unui număr suplimentar de puncte determinat ca diferență între numărul total de puncte prevăzut a fi acordat în anul 2003 și numărul de puncte ce a fost acordat în luna ianuarie 2003, conform prevederilor anexelor la HG nr. 1474/2002. În ceea ce privește recorelarea pensiilor provenite din sistemul agricultorilor, procedura de recorelare este cea prevazută de art. 7 lit. a) -g) din HG nr. 1315/2001 și se bazează pe recalcularea timpului util pornind de la dosarul de bază al pensionarilor agricultori înscriși la pensie înainte de luna august 1992. În această etapă de recorelare, din totalul punctajului suplimentar calculat se acordă un procent de 19%. Numărul total al persoanelor care vor beneficia de a patra etapă de recorelare a pensiilor este de aproximativ 2,6 milioane, din care peste 2,25 milioane sunt pensionari din sistemul de stat (din care circa 460.275 pensionari urmași) și 343.029 pensionari agricultori.
     Se preconizează ca pensia medie a pensionarilor de limită de vârstă cu vechime completă va crește în luna iulie 2003 cu 3,94%, ajungând la 2.588.700 lei. Pensia medie a pensionarilor de limită de vârstă cu vechime completă beneficiari de recorelare crește cu circa 5%.
     Sumele suplimentare individuale ce vor fi primite în această lună de pensionarii de limită de vârstă cu vechime completă variază între 82.894 lei și 148.858 lei, în funcție de anul pensionării, suma medie acordată fiind de circa 121.800 lei. Pensionarii urmași beneficiari de recorelare vor primi suplimentar în medie 71.000 lei, în timp ce pensionarii agricultori vor primi circa 27.000 lei.
     Efortul bugetar lunar estimat pentru această etapă de recorelare este de aproximativ 261 miliarde lei.
Florin ROMAN

Transparență bugetară
Averile finanțiștilor din Alba au fost făcute publice
      Pe site-ul Ministerului de Finanțe au fost făcute publice declarațiile de avere ale finanțiștilor din întreaga țară, inclusiv ale celor din județul Alba. În continuare vă prezentăm declarațiile principalilor finanțiști din județ.
     Adrian Zanca, director general DGFP Alba: deține un apartament din anul 2000, cu o valoare de impozitare de 328 milioane de lei și un autoturism achiziționat în leasing, pe o perioadă de trei ani, cu o valoare sub 10.000 de Euro; Ioan Dobra, director adjunct DGFP Alba: a dobândit în 1997 un teren intravilan de 1600 mp, are un apartament de 89 mp, cu o valoare de impozitare de 61,5 milioane de lei, dobândit în 1991 și o casă de locuit, din 2001, de 150 mp, cu o valoare de impozitare de 110 milioane de lei. Mai deține două autoturisme, o Dacia 1310 din 1987 și un Peugeot 205 din 1998; Cornel Suciu, director adjunct DGFP Alba: deține din 1999 un teren intravilan de 1200 mp, un apartament de 164 mp din același an și un autoturism Daewo Cielo achiziționat în anul 1995; Attila Tamaș, director consilier: are un teren intravilan de 731 mp și un Renault din anul 2002; Iulia Mireștean, șef Birou: deține cu familia 8500 mp teren agricol dobândit în 2001, 1230 mp teren intravilan achiziționat în anii 1998 și 2001, două case de locuit de 590 mp din anii 2001 și 2003, o casă de vacanță de 40 mp din 2001 și trei autoturisme, Dacia 1310 din 1970, Rover 620 din 1994 și Peugeot 206 din 2002. Toate terenurile și casele menționate sunt în cotă de 1/2; Petru Turtă, director al Administrației Financiare Alba Iulia: deține 3000 mp teren agricol și 500 mp în intravilan, un apartament de 100 mp din 1990 și o casă de locuit din 1995. Deține depozite în lei sau valută mai mari de 10.000 de Euro.
Florin ROMAN

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.