Ultima oră
Știri
Prefectul pe Muntele Găina
      Imediat după ceremoniile organizate ieri, cu prilejul Zilei Drapelul Național, prefectul Ioan Rus, însoțit de alți factori decizionali, s-a deplasat pe Muntele Găina cu scopul de a evalua stadiul acțiunilor pregătitoare. Cum până la marea sărbătoare tradițională a Târgului de Fete au rămas mai puțin de 30 zile este de așteptat ca, în foarte mare proporție, lucrările să se afle în curs de finalizare, mai existând de pus la punct unele detalii care au și ele rolul lor la reușita manifestărilor.(R.J.)
Potrivit Kievului
Insula Șerpilor aparține Ucrainei
      Președintele ucrainean, Leonid Kucima, a efectuat recent o vizită-fulger pe Insula Șerpilor pentru a se informa despre lucrările de amenajare a acestui teritoriu. "Construcția a două cheiuri arată tuturor că insula este un teritoriu care aparține statului ucrainean" a declarat Kucima, iar Executivul de la Kiev a aprobat un program complex de dezvoltare a infrastructurii insulei. Kucima a fost informat despre stadiul amenajării insulei, deși autoritățile de la București se opun dorinței ucrainienilor de a crea pe fostul teritoriu românesc o zonă economică, dat fiind că acest statut le-ar influența decisiv delimitarea platoului continental al Mării Negre.(T.I.)
Recursul în anulare - eliminat
      Calea de atac a recursului în anulare a fost eliminată din Codul de procedură civilă, printr-o ordonanță de urgență care modifică actul normativ menționat, adoptată în ședința de miercuri. Proiectul de ordonanță a fost elaborat de Ministerul Justiției, pentru a unifica practica judiciară și a asigura stabilitatea raporturilor juridice. Conform aceleiași ordonanțe, cererile privind punerea sub interdicție, nulitatea căsătoriilor și decăderea din drepturi a părinților ar putea trece din competența tribunalului în cea a judecătoriilor. Alte modificări se referă la repartizarea competenței de primă instanță în materie civilă și comercială la judecătorii și tribunale, curțile de apel urmând să judece în prima instanță numai procesele și cererile în materie de contencios administrativ prin actele autorităților și instituțiilor centrale. Ordonanța mai prevede reintroducerea apelului în materie comercială și reconsiderarea rolului curților de apel ca instanțe care să judece în principal apelurile. Astfel, în materia civilă și comercială, cererile împotriva hotărârilor pronunțate în prima instanță de tribunale și de judecătorii ar urma să se judece de curțile de apel. (D.M.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Potrivit ultimului sondaj realizat de Gallup
PSD și Ion Iliescu se mențin în topul preferințelor electoratului
      Partidul de guvernământ se menține în topul preferințelor electoratului și este urmat de PNL și PRM, cel puțin așa relevă rezultatele sondajului de opinie Gallup, realizat în perioada 5-26 mai pe un eșantion de 2.100 de persoane, cu o marjă de eroare de plus/minus 2,3 la sută. Potrivit sondajului, 47 la sută dintre cei chestionați ar vota PSD dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare. PNL și PRM se situează la egalitate pe locul doi în preferințele celor chestionați cu 16 procente. Cele două formațiuni sunt urmate de Partidul Democrat cu 10 procente, de UDMR cu șapte procente și de Partidul Umanist din România cu două procente. Partidul Național Țărănesc Creștin și Democrat nu întrunește decât unu la sută din preferințele celor chestionați. 39 la sută dintre intervievați nu sunt hotărâți însă cu cine ar vota.
     În schimb, dacă ar mai putea să candideze pentru încă un mandat la președinție, Ion Iliescu ar avea mari șanse de câștig. În lipsa candidaturii sale, opțiunile românilor se orientează către premierul Adrian Năstase. Conform aceluiași sondaj, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, 26 la sută dintre cei chestionați susțin că l-ar vota pe Ion Iliescu. 24 la sută dintre aceste persoane spun că l-ar vota pe Adrian Năstase, care este urmat în topul preferințelor de Theodor Stolojan, Corneliu Vadim Tudor, Traian Băsescu și Mircea Geoană. 38 la sută dintre oamenii care au aflat că Ion Iliescu nu mai poate candida pentru un nou mandat la Palatul Cotroceni optează pentru Adrian Năstase ca viitor președinte al țării, în timp ce 31 la sută dintre ei nu sunt încă hotărâți. Președintele Ion Iliescu nu mai poate candida la președinția României întrucât se află la al treilea mandat.
Dana MOTREANU, Florin ROMAN

Alba Iulia s-a înfrățit cu Varese (Italia)
      O numeroasă delegație a municipiului Alba Iulia condusă de primarul Mircea Hava a efectuat recent o vizită în orașul italian Varese. Cu această ocazie au fost semnate documentele de înfrățire dintre cele două municipalități. Primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, ne-a declarat că în ultima săptămână a lunii septembrie o delegație din Varese condusă de primarul Aldo Fumagalli va vizita municipiul nostru. Din delegație vor face parte oameni de afaceri italieni, care vor participa și la ediția din acest an a Târgului Apulum Agraria. Unul dintre aspectele importante ale vizitei delegației albaiuliene a fost întălnirea cu oameni de afaceri, cu președintele și vicepreședintele Asociației Întreprinderilor Mici și Mijlocii din zona Varese. De altfel, chiar ideea de înfrățire dintre cele două municipalități a venit din partea italiană, mai ales la inițiativa președintelui asociației amintite, dl. Luigi Caravallia, care a vizitat de câteva ori municipiul Alba Iulia și a putut constata care sunt potențialul economic și oportunitățile de afaceri de aici. Invitată a primăriei Varese a fost, alături de delegația albaiuliană, și o delegație din orașul lituanian Cesis, cu care Varese a semnat de asemenea documente de înfrățire. Mircea Hava a declarat că se intenționează o înfrățire între Alba Iulia și Cesis.
Anca DINICĂ

În 10 ani de tranziție,
Numărul românilor care au loc de muncă a scăzut cu peste 1,6 milioane
      Datele ultimului recensământ al populației și locuințelor realizat în 2002 și oferite publicității recent arată că, în plan demografic, țara noastră pierde teren de la un an la altul. Astfel, în 10 ani, s-a constatat o scădere a populației active și a celei ocupate și implicit, reducerea gradului de participare la activitatea economică. 40% din populația României este aptă de muncă, adică peste 8 milioane de locuitori, iar restul de peste 12 milioane de români, ceea ce înseamnă că 60% din populația României constituie categoria inactivilor. Situația arată că numai un român din trei merge la lucru, însă se pare că numărul celor care nu au o slujbă este mult mai mare, deoarece au fost luate în calcul și persoanele care muncesc temporar și care nu pot conta pe permanența unui loc de muncă. Numărul șomerilor la data efectuării recensământului era de 1,040 milioane de români, din care doar 63% își căutau un loc de muncă, 65,6% sunt bărbați și 60% provin din orașe. Peste jumătate dintre șomeri nu mai beneficiază de nici o formă de protecție socială, ceea ce înseamnă că nu are nici o sursă de venit. Un element care dă de gândit specialiștilor în domeniu este rata de dependență economică, adică raportul dintre populația inactivă și cea activă, la 1000 de persoane active revenind 1.449 inactivi, mai mult decât acum 10 de ani. În cadrul populației care nu desfășoară vreo activitate predomină femeile: în mediul rural, 7 din 10 femei nu lucrează. În opinia specialiștilor, scăderea numărului de locuitori cu mai bine de 1,1 milioane de locuitori în decurs de 10 ani va influența negativ economia românească pe termen lung și situația este cu atât mai gravă cu cât gradul de îmbătrânire a populației crește sistematic, din 1992 și până acum vârsta medie crescând cu 2,7 ani până la 37, 3 ani.
Teodora ILINCA

Ziua Tricolorului aniversată la Alba Iulia
      drapelÎn fiecare an, la 26 iunie marcăm Ziua Tricolorului. Născut din vechile stin­dar­de de luptă ale voievozilor, purtat pen­tru prima dată ca stindard mar­când a­par­te­nen­ța la națiunea română, la Revoluția de la 1848, Tricolorul trebuie să fie, așa cum spunea prefectul județului Alba - Ioan Rus, cinstit în fiecare zi, nu numai la evenimente. Trebuie să luăm aminte la felul în care cetățenii altor state își cinstesc în fiecare zi drapelul național. La Alba Iulia ceremonia ridicării Tricolorului pe catargul amplasat în Piața Tricolorului (în fața Catedralei Reîntregirii Neamului) a fost una scurtă dar plină de emoție, chiar dacă participarea cetățenilor alături de oficialități a fost puțin numeroasă. Alături de prefect la ceremonia au participat primarul municipiului Alba Iulia - Mircea Hava, președintele CJ Alba - Eugen Popa, alți reprezentanți ai instituțiilor din municipiul Alba Iulia.
Foto și text Victor BOTEI

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.