Curier județean
Rugăciunea de azi
     Doamne Iisuse Hristoase, Judecătorul meu Preadrept! Cunosc că păcatele mele sunt fără de număr. De aceea, Te rog îngroapă păcatele și cugetele mele cele rele și viclene, ca să piară din mintea mea și să nu se mai lupte cu sufletul meu. Luminează întunecatul iad al inimii mele, alungă întunericul păcatelor mele și suie mintea mea la cer, ca să mă bucur de Fața Ta. Așa, Doamne, primește umilita mea rugăciune ca o tămâie mirositoare, pentru rugăciunile iubitei Tale Maici, care Te-a văzut pe Cruce pironit între doi tâlhari, și de durerile Tale cumplite i s-a rănit inima; care împreună cu ucenicii și cu mironosițele Te-au pus în mormânt, care a Treia zi Te-au văzut înviat din morți și la înălțarea Ta Te-au văzut suindu-Te de la pământ la Cer, însoțit de Sfinții Tăi îngeri. Amin!
Calendar religios
Ortodox: Cuv. Samson, primitorul de străini; Sf. Mc. Anect
Catolic: Sf. Chiril din Alexandria; Sf. Ladislau
Greco-catolic: Pc. pr. Samson Ospitalierul
Meteo
     Următoarele două zile sunt marcate de o ușoară instabilitate atmosferică, înnorările și posibilele descărcări electrice alternând cu cer senin și vreme caldă.
     AZI: Norii vor fi risipiți, iar temperaturile diurne vor atinge 24 grade C. În cursul nopții cerul se va degaja, temperaturile nocturne situându-se în jurul valorii de 9 grade C.
     MÂINE: Cerul va fi senin, cu temperaturi cuprinse între 13 - 26 grade C.

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Principii umaniste în elaborarea Codului Fiscal
      După considerațiile făcute asupra noului Cod al Muncii, în opinia umaniștilor "un dictat impus de sindicate", liderii județeni ai PUR Alba au avut aprecieri și asupra proiectului noului Cod Fiscal care trebuia să fie elaborat până la 31 decembrie anul trecut. Vicepreședintele PUR Alba cu IMM-uri, ing. ec. Ioan Căldare, crede că" o să ne trezim cu un Cod Fiscal așa ca acela al Muncii, total în defavoarea IMM-urilor" în condițiile în care există o mare presiune fiscală pe plan național. În acest sens, se apreciază că noul Cod Fiscal trebuie să conțină reglementări simple și clare, pe înțelesul agenților economici, să fie stabilit pe o perioadă mare de timp, să nu conțină prevederi cu efect retroactiv , să fie optimizat multianual și la nivel internațional, să fie corectat la inflație și, mai ales, să fie transparent, adică plătitorii de taxe să poată urmări și înțelege presiunea fiscală ce le revine. (T.I.)
Investitorii FNI speră că justiția le va da dreptate
      Membrii Asociației Naționale a Investitorilor FNI, Filiala Alba se vor întâlni miercuri, 2 iulie a.c., la Primăria municipiului Alba Iulia pentru a fi discutată activitatea asociației și alte probleme legate de achitarea cotizației statutare. Totodată, membrii asociației care sunt parte în procesul civil (cu termen la 27 iunie a.c.) și care nu au depus cota parte din onorariul avocatului, o pot face, de urgență, în contul deschis la Banca Transilvania Alba Iulia, pentru a beneficia de efectele hotărârii care se va pronunța în cauză. A sosit timpul ca justiția să-și facă datoria, iar investitorii FNI să-și recupereze, în urma unei hotărâri judecătorești, sumele depuse în contul fondului. (A.D.T.)
168 tone de sămânță de grâu spre alte județe
      La nivelul județului va fi asigurată sămânța necesară pentru grâul de toamnă, iar pentru orz și orzoaică urmează a fi aprovizionată din alte județe, ne-a informat directorul general al DGAIA Alba, ing. Gheorghe Lazea. Guvernul României a promis producătorilor de sămânță că vor beneficia de subvenții, iar această măsură îi va stimula desigur pe aceștia pentru a realiza sămânță de calitate. În campania agricolă de toamnă urmează a fi însămânțată cu grâu, la nivelul județului, o suprafață de 18.000 ha, fiind asigurată sămânța necesară înființării acestei culturi; 168 de tone de sămânță de grâu produsă în Alba va fi distribuită în alte zone ale țării. (A.D.T.)

Proiectul Asociației Apa Alba a fost gândit de Primăria Alba Iulia
      Primarul municipiului Alba Iulia - Mircea Hava s-a arătat nemulțumit de faptul că în declarațiile pe care le-a făcut pe marginea reușitei coagulării Asociației Apa Alba (de accesare a fondurilor din programul SAMTID destinat infrastructurii din orașele mici și mijlocii) vicepreședintele CJ Alba - Ioan Florea nu a amintit contribuția majoră a specialiștilor Primăriei municipiului Alba Iulia.
     "Salut faptul că domnul Florea se ocupă de acest program din partea CJ Alba, dar aș fi dorit să pomenescă și de «negri mititei» care s-au ocupat aproape în totalitate de scrierea acestui proiect, cei care au evaluat posibilitățile." Este vorba de faptul că specialiștii primăriei albaiuliene au scris în mare parte proiectul, de munca lor care acum nu este recunoscută, așa cum nu s-a amintit nimic nici de contribuția substanțială a deputatului PSD Constantin Selagea "care a fost principalul nostru colaborator și susținător la București. Facem acum cuvenita corectură." În opinia primarului Mircea Hava "omisiunea" este un gest lipsit de fair-play.
Anca DINICĂ

Credite pentru IMM-uri
      AJOFM Alba acordă credite din bugetul asigurărilor pentru șomaj IMM-urilor, unităților cooperatiste, asociațiilor familiale, persoanelor fizice autorizate să desfășoare activități independente și șomerilor care înființează societăți în scopul creării de noi locuri de muncă (din care minim 50 la sută pentru șomeri). Astfel, prin AJOFM Alba și Sucursala Alba a BCR va fi derulată, în acest an, suma de 28 de miliarde de lei, ea fiind destinată înființării a 280 locuri de muncă, din care cel puțin jumătate urmează a fi ocupate de șomeri. Până în prezent au fost depuse un număr de 10 dosare de creditare în valoare de 6,136 miliarde de lei, reprezentând 61 noi locuri de muncă (31 pentru șomeri). În urma analizării solicitărilor au fost aprobate 9 dosare a căror valoare este de 5,136 miliarde de lei (51 locuri de muncă). Domeniile de activitate pentru care se solicită creditarea sunt: confecții textile, industrializarea cărnii, servicii informatice, panificație și patiserie etc. În toate cele 10 dosare se doresc credite necesare realizării unor investiții. Dobânda percepută este deosebit de avantajoasă, 25 la sută din dobânda de referință a Băncii Naționale a României. Mai multe amănunte legate de condițiile de creditare se pot obține de la sediul AJOFM Alba. (A.D.T.)
Trenul a oprit pentru prima dată la Lunca Mureș
      Locuitorii comunei Lunca Mureș au trăit ieri o zi istorică. Pentru prima dată un tren a oprit în halta Grindeni din localitate. Până ieri, cetățenii erau obligați să se deplaseze trei kilometri pe jos până la Războieni pentru a lua un tren. De acum înainte, prin haltă vor opri zilnic nouă trenuri. La acest moment important din viața comunei au fost prezenți vicepreședintele CJ Alba, Ioan Florea, șeful Diviziei Regionale CFR Cluj Napoca, Ioan Muntean și primarul Ioan Rusu, care au spart o șampanie de locomotivă.(F.R.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.