Prima pagină Ediția din: 28.6.2003
Știri
Rabie la Galda
      DSV Alba a confirmat existența unui caz de rabie la un câine din ograda unui cetățean din Galda și a declarat carantină de gradul III. Potrivit informațiilor furnizate de directorul DSV Alba, dr. Ioan Dârzu, s-au luat toate măsurile care se impun în astfel de situații, inclusiv eutanasierea celuilalt câine din gospodărie și vaccinarea celorlalți. Stingerea oficială a bolii și ridicarea măsurilor sanitar-veterinare se va face după trei luni, dacă nu mai apar cazuri noi.(F.R.)
Conform noii Constituții
Primarii nu sunt subordonați prefectului
      La dezbaterea modificărilor aduse Legii Fundamentale, de­pu­ta­ții au decis prin vot că primarii nu sunt subordonați în nici un fel prefectului. Astfel se re­gle­men­tea­ză mai clar relațiile dintre reprezentantul guvernului în teritoriu (un funcționar numit de guvern) și primarii aleși prin voința electoratului. Deputatul liberal Valeriu Stoica a precizat că această nouă delimitare mai strictă a puterilor administrației publice locale este binevenită în condițiile în care au apărut conflicte între prefecți și primari. Însă deputații au respins a­men­da­men­tul liberal prin care se cerea limitarea atribuțiilor prefectului precum și amendamentul UDMR privind atacarea de către prefect a unui act al consiliilor județene, locale sau al primarilor, pe care îl consideră ilegal. UDMR dorea eliminarea din text a prevederii potrivit căreia, odată atacat în instanță, actul respectiv este considerat suspendat de drept. (A.D.)
Pe litoral
Bani puțini - prețuri mari
      Cu toate că s-a vorbit mult pe tema tarifelor de tip social, în stațiunile de pe litoral realitatea este din păcate alta. Prețurile au ajuns să țină pasul cu arșița verii. Un turist român care merge la un hotel cotat cu două stele plătește pentru 6 nopți de cazare în jur de două milioane de lei. Pentru pensiune completă se plătesc aproape 4 milioane de lei de persoană. La această sumă se mai adaugă TVA, taxa pentru stațiune, plata închirierii unui frigider sau televizor și astfel un turist nu scapă fără să scoată din buzunar cel puțin 6 milioane de lei. Dacă clientul a mers în concediu cu familia și copiii, dezastrul este complet. În mod cert, mai puțin l-ar costa pe turistul român o minivacanță în Spania, Turcia, Grecia sau Italia. (A.D.T.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
La capitolul drumuri județene și locale
Guvernul - mamă vitregă pentru județul Alba
      "Administrația județeană trece printr-o criză fără precedent"- a afirmat vicepreședintele PD Alba - Ion Dumitrel la conferința de presă săptămânală. Și tot el a identificat cauza în "descentralizarea prin împovărare" pe care guvernul Năstase o practică de trei ani încoace. Este de prisos să reamintim că în "cârca" bugetelor locale au fost trecute tot soiul de sarcini (întreținerea unităților de învățământ, plata venitului minim garantat, întreținerea spitalelor, plata asistenților persoanelor cu handicap ș.a.) fără a se asigura și sursele financiare. În această situație puține sunt primăriile care pot face față acestui val de cheltuieli, iar situația este și mai grea în ceea ce privește Consiliile județene, care depind în mai mare măsură decât localitățile de alocările de la bugetul de stat, mai ales din cele ale ministerelor. Iar județul Alba este la acest capitol unul dintre cele mai defavorizate. "Județul Alba a fost abandonat de guvern. Exemplul cel mai grăitor este situația alocărilor de fonduri de la Ministerul Lucrărilor Publice, Transporturilor și Locuinței pentru drumurile județene și comunale. Conform programului aprobat de CJ Alba și de MLPTL, pentru anul 2003 trebuia să primim pe tot anul 41,2 miliarde de lei. La finele semestrului I, conform acestui program, județul Alba trebuia să primească 27,88 miliarde de lei, dar a primit doar 576 de milioane de lei. Procentul este unul ridicol." Situația creează foarte mari probleme deoarece lucrările programate pentru drumuri nu se pot realiza, acum când vremea este foarte bună, iar dacă banii vor veni la sfârșitul anului, degeaba mai vin. Mai ales că multe dintre firmele cu care s-a lucrat anul trecut au încă de recuperat sume importante de la CJ Alba pentru lucrările realizate. "Se pare că guvernul nu are nici o soluție pentru deblocarea acestei crize, de vreme ce propune ca sursă de finanțare a lucrărilor de infrastructură rutieră contractarea de împrumuturi externe. Dar unde sunt banii din fosta Taxă Băsescu, pentru că de colectat se colectează?" Exemplele pot continua cu promisiunea guvernului că în județul Alba în acest an se vor da în folosință peste 400 de apartamente construite prin ANL pentru tineri. Din cele 161 de apartamente în Alba Iulia, Sebeș, Ocna Mureș și Cugir, care trebuiau finalizate în semestrul I, au fost date în folosință doar cele 22 de la Alba Iulia. Unde sunt restul? Dar ce se întâmplă cu cele 14 săli de sport promise tot de guvern, tot pentru județul Alba? "Lucrările trebuiau să înceapă la 1 martie, iar acum suntem la finele lui iunie și nimic nu s-a întâmplat."
     Referindu-se la subiectul apartamente pentru tineri prin ANL, președintele organizației locale Alba Iulia a PD și totodată viceprimar al municipiului Alba Iulia a precizat că nu s-a făcut nici un fel de festivitate pentru darea în folosință a celor 22 de apartamente finalizate la Alba Iulia. "Degeaba ne-au acuzat unii că facem campanie electorală pentru Mircea Hava. Dacă era așa, am fi așteptat cu înmânarea cheilor până la întoarcerea lui din delegația din Italia. Dar nu am făcut-o pentru că a fost doar o chestiune tehnică. Nu am vrut să-i mai tot amânăm pe oameni, care și așa au așteptat destul de mult. Dar dacă trebuie o festivitate, atunci ea se poate face, dar vor participa numai cei care au lucrat efectiv pentru realizarea investiției" - a mai dat asigurări Călin Potor.
Anca DINICĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.