Ultima oră
Știri
Noul Cod al Muncii încurajează... munca la negru
      Prevederile noului Cod al Muncii sunt deosebit de restrictive pentru angajatori, se plâng unii patroni. Reducerea timpului maxim de muncă de la 12 ore la 10 ore pe zi face imposibilă plata orelor efectuate de angajați peste limita de 10 ore, în cazul unor lucrări care necesită un volum mai mare de lucru, folosind personalul existent la un moment dat. În aceste condiții, nu rămâne decât varianta de a-i plăti pe muncitori la negru. Astfel, va spori treptat numărul angajaților fără forme legale de muncă și va prolifera o altă practică; patronii sunt interesați să angajeze personal cu salarii mici, diferența fiind plătită la negru, evitându-se în acest mod plata obligațiilor foarte mari către stat. (A.D.T.)
Specialiștii extensioniști se perfecționează
      Consultanții agricoli din Ro­mâ­ni­a au participat recent la cursul de instruire organizat de ANCA Bu­cu­rești, la Alba Iulia, în colaborare cu Fundația româno-austriacă "Se­mă­nă­to­rul". Cu acest prilej au fost abordate teme ce privesc or­ga­ni­za­rea consultanței agricole și mij­loa­ce­le de mediatizare. De asemenea, s-a discutat despre organizarea ca­me­re­lor agricole din Austria și au fost abordate aspecte legate de integrarea țării noastre în UE. O viitoare instruire a specialiștilor extensioniști va avea loc în Austria, la Salzburg, în perioada 26 august - 2 septembrie a.c. (A.D.T.)
Crește gradul de îndatorare a României
      Un studiu efectuat de Banca de Comerț și Dezvoltare a Mării Negre (BCDMN) relevă că în ultimii 10 ani doar 3 țări din cele 10 situate în această zonă geografică au făcut progrese privind reducerea datoriei externe, Albania, Bulgaria și Rusia. Toate celelalte șapte state din regiune au înregistrat creșteri ale datoriei externe. România a avut o medie a datoriei de 23,3 la sută din PIB între anii 1999-2002, iar apoi nivelul datoriei a crescut la 30,5 la sută din PIB. (A.D.T.)
Azi, la București
PNL își stabilește Planul de Guvernare Sectorial
      Președintele PNL Alba, Teodor Atanasiu și deputatul PNL de Alba, Dan Coriolan Simedru participă azi, la București, la Delegația Re­pre­zen­tan­ți­lor Naționali (DRN) ai PNL. Tematica discuțiilor va fi una pur tehnică, Comisiile Permanente ale DRN urmând să-și prezinte di­rec­ți­i­le de acțiune politică, conform Programului de Guvernare Sec­to­ri­al. În cadrul întâlnirii, președintele PNL, Theodor Stolojan, va pre­zen­ta rolul comisiilor și direcțiile de acțiune pentru finalizarea Pro­gra­mu­lui de Guvernare al PNL.
     "Poate că vă întrebați de ce se grăbește PNL-ul să-și contureze programul de guvernare, în condițiile în care nu a câștigat încă alegerile", s-a întrebat retoric președintele TNL Dan Motreanu. "Eu personal consider că PNL-ul are șanse mari de a câștiga alegerile în 2004 iar alianța PNL-PD se arată a fi una învingătoare, potrivit studiilor sociologice realizate în teritoriu", a subliniat Motreanu. (N.T.)
Cooperația vrea să rămână independentă
      Ieri s-au desfășurat în capitală lucrările Conferinței naționale a Cooperației Meș­te­șu­gă­rești din România, în prezența președintelui Alianței Cooperatiste Internaționale, Ivano Barberini. Au mai fost pre­zenți, alături de cei 4000 de de­le­gați, ministrul Alexandru Athanasiu, care a dat citire mesajului pre­mi­e­ru­lui Adrian Năstase, senatori și deputați, președintele Centrocoop, Nicolae Gavrilă. Scopul conferinței a fost acela de a prezenta poziția cooperației meșteșugărești față de proiectul de lege privind organizarea și funcționarea cooperației, trimis de Guvern spre Parlament pentru a fi adoptat. S-a insistat ca legea care va fi adoptată să respecte principiile cooperatiste, referitoare la a­u­to­no­mie, proprietate privată, dreptul la liberă asociere etc. La finalul lu­cră­ri­lor, o delegație formată din Ivano Barberini, președintele CENTRO­COOP, Nicolae Gavrilă și al UCECOM, Dumitru Dângă, a fost primită de președinții Senatului și Camerei Deputaților, după care, cei trei s-au întălnit cu președintele Ion Iliescu. Mesajul lui Ivano Barberini a fost acela că sprijină actuala formă de organizare a cooperației.(F.R.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Drept la țintă!
Președintele TNL Dan Motreanu - un posibil candidat la Primăria municipiului Alba Iulia
      Vicepreședintele PNL Alba, dr. Ion Munteanu, a spus ieri în cadrul unei conferințe de presă că un posibil candidat la Primăria municipiului Alba Iulia este președintele Tineretului Național Liberal, Dan Motreanu. Dr. Munteanu a recunoscut că această variantă nu a rămas definitivă însă opțiunea este agreată și susținută de majoritatea conducerii județene a PNL Alba. "Listele cu candidații PNL pentru alegerile locale vor fi finalizate abia în cursul lunii septembrie 2003, opțiunile pentru fiecare localitate urmând să fie stabilite în funcție de rezultatele sondajelor de opinie în rândul cetățenilor", a subliniat dr. Ion Munteanu.
     Candidatul din "cărțile" PNL-ului, Dan Motreanu, la cei 32 de ani ai săi, a absolvit cursurile Universității de Vest din Timișoara - Facultatea de Istorie-Filologie, a urmat studii post-universitare de administrație publică locală la Universitatea "Babeș Bolyai" Cluj Napoca; și-a luat masteratul la Școala Națională de Studii Politice și Administrative București, este doctorand la ASE București cu lucrarea "Dezvoltarea regională din România". A fost profesor, jurnalist și șef de serviciu la Agenția de Dezvoltare Regională 7 Centru (implementând cu succes, printre altele, programul FIDA în Alba și județele limitrofe). Din anul 2000 este consilier județean ales pe listele liberalilor din Alba. Este căsătorit, iar în luna decembrie 2003 va deveni tată pentru a doua oară.
Nicoleta TOMUȚA

Facilități pentru femeile gravide
      Femeile gravide vor putea beneficia, pe timpul sarcinii, de mai multe facilități la locul de muncă și de o prelungire a concediului acordat în perioada prenatală. Toate acestea sunt cuprinse într-un proiect care se referă la protecția maternității la locul de muncă, elaborat de Ministerul Muncii, Solidarității Sociale și Familiei. Potrivit proiectului, gravidele vor beneficia de o nouă formă de concediu numit concediu de risc maternal, la care vor avea acces în baza unei adeverințe din partea medicului de familie. Acesta reprezintă o prelungire a concediului prenatal cu până la 16 săptămâni. Indemnizația primită de viitoarea mamă în acea perioadă este însă plafonată la cel mult 75 la sută din salariul mediu brut pe economie. Banii sunt plătiți din fondul asigurărilor sociale de stat. (F.R.)
Parteneriatul Strategic România - Marea Britanie
Mereu prietenul britanic
      La sfârșitul acestei săptămâni a fost lansat la București al treilea parteneriat strategic româno- britanic la reședința ambasadorului Marii Britanii, Quinton Quayle, în prezența Katrinei Williams, delegata cabinetului Tony Blair, a ministrului Integrării, Hildegarde Puwak și a ministrului MAE, Mircea Geoană. " România este o țară de mare interes pentru Marea Britanie; când va intra în UE în 2007, România va fi a șaptea țară ca voturi (n.r. 33 în Parlamentul Europei și 14 în Consiliul Europei) din cele 27 de state membre", a declarat în acest sens ambasadorul britanic. Ajutorul financiar acordat de Londra autorităților de la București se va ridica la 10 milioane USD numai în 2003, iar contribuțiile Marii Britanii la programele finanțate de UE vor fi de 120 milioane USD/an, reprezentând 20% din totalul fondurilor europene.
     Marea Britanie va asista România și în reformarea administrației publice locale și în domeniul militar, vamal, executivul de la Londra fiind, de altfel, susținătorul de cursă lungă al integrării României în UE. Programele de asistență bilaterală au început încă din 1991, Marea Britanie fiind printre primele state inițiatoare ale unui parteneriat strategic cu țara noastră, proaspăt ieșită din comunism. Acest parteneriat s-ar putea extinde spre alte domenii precum reconstrucția Irakului și participarea la proiectele din regiunea Basra, în zona controlată de militarii britanici.
     Așa cum se arată în ultima scrisoare oficială trimisă de premierul Tony Blair prim-ministrului Adrian Năstase, susținerea și încrederea acordate României se pot dovedi de mare importanță acum când țara noastră trebuie să susțină cursa finală căte UE: "Sprijin în totalitate obiectivul României de a încheia negocierile cu UE în 2004 și 1 ianuarie 2007 ca dată țintă pentru integrare. Așteptăm cu nerăbdare să primim România în inima Europei".
Teodora ILINCA

Un monument ridicat la Almașu Mare arată că
În zona Apusenilor au murit mai mulți mineri decât... eroi în cele două războaie!
      Despre Emilian Achim, din Almașu Mare, am scris și cu alt prilej. Este vorba despre un pensionar care a constituit un muzeu în această localitate și a editat o revistă intitulată "Zestrea", prin care imortalizează oamenii locurilor și redeșteaptă tradițiile și obiceiurile zonei. Pe lângă aceste inițiative lăudabile, împreună cu familia sa el a ridicat un monument dedicat minerilor, în centrul comunei, alături de monumentul eroilor căzuți în cele două războaie. Stranietatea acestui monument constă în numărul foarte mare al celor "nemuriți" pe placa comemorativă, bieți truditori ce au dispărut în subteran sau din pricina bolilor profesionale.
     Prin urmare, dacă din zonă au căzut în cele două războaie mondiale 167 de eroi, "mărunții" eroi dispăruți într-o perioadă mai scurtă, în încleștarea cu măruntaiele muntelui, este de 215. No comment. (I.H.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.