Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Dilemele țăranilor, dilemele guvernului
      Secetă mare. Cea mai drastică din ultimii 50 de ani. Pârjol. Culturi agricole calamitate pe zeci de mii se hectare. Pagube importante pentru agricultori. Mai ales pentru cei din gospodăriile individuale, care neavând ce să vândă din producția anului în curs, nu vor avea nici banii necesari pentru reînceperea unui nou ciclu productiv. În anul care vine pâinea va fi mai scumpă din lipsa grâului din producția internă. Peste scumpirea la toate produsele pe care creșterea prețului la motorină (datorată deciziei PETROM de a nu mai livra decât motorină EURO III) o va aduce începând de mâine. Prea puțin sprijin din partea guvernului pentru micii agricultori, care sunt lăsați să se descurce cum or putea. Asta dacă nu se hotărăsc să-și pună pământul în comun pentru crearea de mari exploatații. O dorință guvernamentală explicabilă în condițiile în care o agricultură modernă se poate face doar pe suprafețe întinse. Argument: recensământul agricol a relevat faptul că 4,74 milioane de exploatații și gospodării individuale dețin 133 de mii de tractoare, adică un tractor la 36 de gospodării. În schimb, 23 de mii de unități cu personalitate juridică, din care cea mai mare parte aparțin încă statului, dețin peste 40 de mii de tractoare, adică 2 tractoare pe unitate. Același recensământ a arătat și că în ultimii zece ani efectivele de animale au scăzut drastic, dar că cea mai mare parte a efectivelor se află în gospodăriile individuale: bovinele în proporție de 95,3 % și ovinele 98%.
     Toate aceste date vorbesc grăitor despre starea proastă în care se află acum sectorul agricol în România, sector în care sunt ocupați peste 40% din cetățenii țării conform datelor Recensământului populației. Iar dacă vrem să facem față cerințelor de pe piața Uniunii Europene - comunitate în care sperăm să ne integrăm în 2007, trebuie să devenim mai eficienți. Altfel sărăcia din mediul rural se va agrava devenind lucie. Migrația populației spre orașe va fi mai accentuată, deși în primii ani după 1989 s-a constatat un fenomen invers. Datorat poate și retrocedării terenurilor către cei care le-au deținut. S-a produs atunci o fărâmițare a exploatațiilor agricole care stă la baza necazurilor ce se petrec acum în agricultură. S-a argumentat atunci cu mult entuziasm că în perioada interbelică România era grânarul Europei, iar majoritatea exploatațiilor erau țărănești, individuale. Dar între timp tehnologiile de cultură agricolă s-au dezvoltat, devenind imposibil de aplicat pe suprafețe mici. După cincizeci de ani în care au fost lipsiți de proprietatea pământului, țăranilor le vine greu acum să se asocieze, chiar dacă li se spune că tot proprietari vor fi, dar se va schimba numai modul de exploatare.
     O știre: pentru a-i învăța pe țărani ce înseamnă o exploatație agricolă modernă, pe mari suprafețe, Ministerul Agriculturii a încheiat un acord de colaborare cu guvernul SUA, care va trimite specialiști în satele românești. Venirea lor înseamnă oare și acceptarea introducerii în cultură pe scară largă a plantelor modificate genetic? Dar normele Uniunii Europene interzic țărilor membre cultivarea lor.
     Dilemele guvernului, dar și ale tuturor celor implicați în agricultură sunt deci destul de mari: exploatații mici și sărace sau exploatații mari și bogate pentru care guvernul acordă facilități și subvenții; populație masiv ocupată în agricultură și săracă sau migrația populației spre oraș (unde industria cel puțin în acest momemnt nu poate absorbi atâta forță de muncă) și tot săracă. Acceptarea fără rezerve a normelor UE sau cedarea în fața SUA (așa cum s-a întâmplat în cazul Curții Penale Internaționale)?
Anca DINICĂ