Ultima oră
Știri
Mai mulți militari români în Irak
      Un contingent format din 56 de militari, având în compunere o structură de comandă și analiză, trei grupuri de informații, o echipă mobilă și un sistem din două avioane fără pilot, va suplini divizia multinațională condusă de Polonia în cadrul forței de stabilitate și reconstrucție din Irak. Su­pli­men­ta­rea participării în cadrul contingentului condus de Polonia vizează doar militari și mijloace destinate unor misiuni de supraveghere și avertizare. La conferința de planificare de la Varșovia, din iunie a.c., destinată construirii diviziei multinaționale condusă de Polonia în cadrul Forței de stabilizare și re­con­stru­cți­e din Irak, s-a solicitat și participarea unor formațiuni speciale din armata română. Finanțarea pregătirii și participării personalului și tehnicii urmează să fie reglementată prin hotărâre de guvern. (T.I.)
Contravenient după gratii
      În cursul zilei de sâmbătă, un contravenient a ajuns în arestul poliției Câmpeni. Mircea Petru Jurca, de 42 de ani, din Roșia Montană, avea de executat un mandat de 4 luni de închisoare contravențională.(F.R.)
Un sfert din firme nu au depus situațiile contabile pe 2002
      Na aflăm la jumătatea anului și, potrivit statisticilor, aproape un sfert din agenții economici înregistrați în județul nostru nu au respectat termenul de depunere a situațiilor contabile pe anul trecut. Iată că disciplina financiară a devenit pentru mulți facultativă. Chiar dacă o parte dintre firmele restante sunt din rândul celor "fantomă", destui agenți economici au întârziat să-și onoreze aceste obligații din interese obscure. Cu siguranță că amenzile modice aplicate nu sunt de natură să-i determine pe agenții economici să respecte legea. (A.D.T.)
La iarbă verde s-a sărbătorit
Ziua Consiliului Județean Alba
      Într-o atmosferă plăcută și relaxantă, într-un cadru natural minunat oferit de baza de agrement de la Stremț, ieri, de sărbătoarea Sf. Petru și Pavel, a fost celebrată Ziua Consiliului Județean Alba. Au fost prezenți subprefectul Ioan Maier, deputații Alexandru Pereș și Constantin Selagea, președintele CJ Alba, Eugen Popa, vicepreședinții Doru Victor Cetean și Ioan Florea, cei din aparatul de lucru al CJ Alba, V. Cristea, directorul SRI Alba, D. Clepan, director la ITM Alba, L. Bucur, director la D.J.P.D.C. Alba și alți invitați. S-a ascultat muzică, s-au băut bere, răcoritoare, s-a mâncat pe săturate, pentru cei mai iuți de picior găsindu-se mici și grătare. Pentru câteva clipe, consilierii județeni au dat la o parte culoarea lor politică și au stat la aceeași masă, iar uneori au mai schimbat replici și glume, așa cum o fac des în ședințele CJ Alba.(F.R.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Sub deviza "Nu putem reuși decât separat", în week-end
Urmașii lui Corneliu Coposu au ieșit la rampă
Prin numeroasa asistență
Țărăniștii lui Ciorbea au arătat că există încă pe scena politică județeană
Vasile Voicu Bora a fost ales președinte al PNȚCD Alba
      În cursul zilei de ieri, în prezența unei numeroase asistențe, circa 315 delegați, a președintelui PNȚCD, Victor Ciorbea, a vicepreședintelui Mircea Taloș și a cunoscutei dizidente Doina Cornea, a avut loc Conferința județeană de alegeri a PNȚCD Alba. Au rostit mesaje de salut președinții PD și PNL Alba, Mircea Hava și Teodor Atanasiu, purtătorul de cuvânt al PSD Alba, Mihai Babițchi, Csaba Toth, din partea UDMR, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici Alba, Traian Mitrofan și Claudiu Ștefani, vicepreședinte al Alianței Civice Alba.
     În deschiderea lucrărilor, președintele PNȚCD, Victor Ciorbea, a mulțumit celor prezenți că nu au părăsit partidul la greu, iar circa 20 de țărăniști, cei mai vechi în partid au fost recompensați cu medalii și diplome. Printre cei care au fost gratulați pentru merite deosebite s-a numărat și cunoscutul luptător anticomunist Ion Gavrilă Ogăranu, chiar dacă nu este membru PNȚCD. Pentru conducerea Organizației județene Alba a concurat fostul vicepreședinte Vasile Voicu Bora, cu o moțiune ce a cuprins o echipă de 39 de persoane. Aceasta a avut câștig de cauză și prin urmare, noua conducere a PNȚCD Alba arată astfel: președinte Vasile Voicu Bora, primvicepreședinte- Alin Popa, vicepreședinți: Nicolae Afrapt, Emil Benga, Octavian Coltor, Maria Ghermen, Iuliu Hada, Horațiu Josan, Nicolae Moldovan și Ilie Pepelea. Tot ieri au fost desemnați membrii Delegației Permanente și supleanții acesteia. Vom reveni.
Florin ROMAN

Alianța Populară și-a desemnat liderii la nivel județean
      Avocatul Marcel Simion, ex-președintele PNȚCD Alba, este noul lider al partidului condus de Emil Constantinescu
      La sfârșitul săptămânii trecute, a avut loc conferința județeană de alegeri a nou înființatului partid Alianța Populară, condus de fostul președinte al României, Emil Constantinescu. Având în vedere că majoritatea membrilor AP provin din PNȚCD conducerea Alianței Populare Alba are o structură oarecum asemănătoare cu cea a PNȚCD-ului de dinaintea plecării lor: președinte- Marcel Simion, decanul Baroului de avocați Alba, vicepreședinți: Mihai Zgâia,Sorin Bumb, Ioan Timiș, Adriana Josan, Dumitru Stroe, Carmen Cutean, Claudiu Nicușan, Onoriu Forda, Ștefan Cibian, Nicolae Crainic, secretar Claudia Șanta. Noul partid își propune să atingă un scor de 20 la sută la viitoarele alegeri, ceea ce pare cam ambițios pentru un partid nou înființat și să coaguleze partidele de centru dreapta în jurul fostului președinte Emil Constantinescu. De altfel, AP va fuziona cu Partidul Popular Creștin, condus de fostul lider țărănist, Vasile Lupu și cu Uniunea Democrat Creștină, partide care la această oră nu înseamnă mare lucru pe scena politică. În timpul conferinței, care a adunat circa 100 de participanți, nu au avut loc atacuri la adresa PNȚCD.
     Tot la sfârșitul săptămânii trecute, a fost prezent în județul Alba și președintele AP, Emil Constantinescu, care nu a fost văzut la Conferința de alegeri, domnia sa având un program particular cu studenți la Geologie. Fostul președinte nu a dorit mediatizarea acestei vizite, însă sursele noastre ne-au declarat că acesta a ajuns la Cricău și în zona Apusenilor.
Florin ROMAN

Șeful Gărzii Financiare Alba este tânăr și liniștit la capitolul avere
      Potrivit informațiilor de pe site-ul Ministerului de Finanțe, șeful Gărzii Financiare Alba, un tânăr de doar 30 de ani, este modest din punct de vedere al averii. Tito Fiț deține 1000 de acțiuni normative la SIF Transilvania și un apartament din 2001, în suprafață de 30 mp. Dumitru Nastaciuc, șef de divizie, deține din acest an o casă în construcție de 250 mp, un autoturism Opel Vectra din anul 1997 și un teren intravilan, din 1995, de 1630 mp. Un alt șef de divizie este Corneliu Romeo Sărăteanu, care a declarat că deține două case de 205 mp dobândite în anii 1990 și 1998, un apartament din 1990, de 51 mp, și un autoturism Dacia 1410 din 1995.(F.R.)
Două mașini s-au ciocnit din cauza unei mingi
      Un accident mai puțin obișnuit s-a consumat sâmbătă seara pe DN 7, la km 334. Conducătorul unui autotractor cu semiremorcă, Simon Levente, de 37 de ani, din SF. Gheorghe, a evitat o minge ajunsă pe carosabil și a trecut pe celălalt sens de drum fără să se asigure. Din acest motiv, autotrenul a acroșat un autoturism Opel, care intrase în depășire. În urma impactului, trei ocupanți ai Opel-ului, șoferul Horațiu Sârb, de 22 de ani cu domiciliul în Spania, Elena Ioniță, de 45 de ani și Maria Pătrășcoiu,de 28 de ani, ambele din județul Dâmbovița, au suferit plăgi fiind transportați la spitalul județean Alba. După ce li s-au acordat îngrijiri medicale, cei trei au părăsit spitalul. Mai grav rănită a fost Veruța Duțescu, pasageră și ea în Opel, care a suferit politraumatisme ce au necesitat internarea în secția ATI. Șoferului autotrenului vinovat de producerea accidentului s-au recoltat probe biologice.(F.R.)
Nemulțumiți de situația din Învățământ și Sănătate
Pediștii albaiulieni se pregătesc de miting
      "Este ceva putred în învățământul românesc" - afirmă Călin Potor președintele organizației municipale Alba Iulia a Partidului Democrat, dând glas nemulțumirii întregii organizații față de starea actuală a învățământului. Focul mocnit a fost aprins de rezultatele slabe ale examenului de capacitate din acest an, deși județul Alba se înscrie în media națională de promovabilitate de aproximativ 75%. "Subiectele au fost de nivel mediu și totuși s-a picat cu brio." Acuzați sunt în primul rând ministrul educației (fost), dar și conducerea ISJ Alba, care nu a luat măsurile necesare pentru încadrarea tuturor școlilor cu personal calificat. Este recunoscut dezinteresul cadrelor didactice de a se îndrepta spre mediul rural (unde s-au obținut și cele mai slabe rezultate), "dar guvernul și ministerul de resort trebuie să-i motiveze să se stabilească la țară". În opinia PD, alături de salarii motivante, cadrelor didactice de la țară trebuie să li se asigure și alte facilități: locuință sau posibilitate de navetă gratuită, condiții de muncă civilizate. Pentru că numai astfel ele își vor putea recâștiga respectul pierdut al comunității și al elevilor implicit. Iar rezultatele muncii lor vor fi cu siguranță mai bune. Numai că în trei ani de zile, MEC sub genericul înfăptuirii reformei sistemului nu a reușit decât o mare bulversare. Iar generația care a dat acum examenul de Capacitate este cea care a încasat din plin aceste reforme, care nu o dată s-au bătut cap în cap. Iar noul ministru se pare că va continua aceste practici, dacă ne gândim că una dintre primele măsuri luate a fost un ordin prin care se stabilește că examenul de titularizare a cadrelor didactice se va desfășura în sistemul clasic și nu în sistem grilă, cum se anunțase la începutul anului școlar. Iar profesorii s-au pregătit pentru acest tip de examen. Regula jocului s-a schimbat deci cu doar câteva zile înainte de începerea examenului programat pentru mijlocul lunii iulie.
     Nici în Sănătate lucrurile nu stau mai bine, iar argumente în acest sens nu mai trebuie aduse pentru că le știm toți foarte bine. De aceea PD Alba Iulia a decis ca, dacă în timp scurt nu se vor vedea semnele ameliorării situației în aceste două domenii majore, să treacă la organizarea de mitinguri. La ele vor participa toți cei numulțumiți de actuala situație. La baza luării acestei decizii stă și constatarea sentimentului de frică ce domnește printre dascăli și medici. Frica de a nu-și pierde locul de muncă prin măsuri administrative arbitrare.
Anca DINICĂ

Președintele PNL Alba neagă în continuare alianța cu PUR
      "PNL nu face alianțe cu partide care nu au procentaje cel puțin mai mari decât marja de eroare a sondajelor de opinie". Aceasta rămâne în continuare părerea președintelui PNL Alba, Teodor Atanasiu, vizavi de vehiculatele alianțe cu PUR. Atanasiu a ținut să-i precizeze de asemenea președintelui PUR-Alba, Nicolae Popa, că este la curent cu strategia de negociere și politica de alianțe a PNL. Confirmând această poziție, președintele TNL, Dan Motreanu, a precizat că PNL va merge cu listele proprii de candidați în alegerile din 2004, iar în turul doi se vor susține (conform alianței PNL-PD) candidații rămași, fie din partea PNL, fie din partea PD. "Poate că în capitală se va merge cu un candidat unic PD-PNL" a precizat Motreanu. (N.T.)
"Big Brother" în politica românească
      Potrivit informațiilor furnizate de președintele PUR Alba, fostul deputat Nicolae Popa, în cursul acestei zile va fi semnat noul protocol de colaborare dintre PSD și PUR, la nivel național. După ce au cochetat cu PNL, umaniștii - cam nedoriți de liberali -, au fost obligați să se reîntoarcă la "Big Brother", alias PSD. Să vedem care va fi decizia finală a publicului, după ce PUR a dat senzația că vrea să iasă din " casa Big Brother".(F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.