Curier județean
Rugăciunea de azi
    O, Dumnezeul meu, dulceața cea nespusă, schimbă pentru mine, în amărăciune orice mângâiere tru­peas­că ce mă întoarce de la iubirea bunurilor veșnice și mă trage la sine spre rău, prin farmecul unei desfătări vremelnice.
     Să nu mă biruiască, Dumnezeul meu, să nu mă biruiască trupul și sângele, să nu mă înșele lumea și vremelnicia ei mărire, să nu fiu amăgit de diavol, și de viclenia lui.
     Dă-mi putere să mă împotrivesc, răbdare ca să sufăr și tărie ca să stau neclintit.
     În locul tuturor mângâierilor lu­mii, dăruiește-mi prea dulcea ungere a duhului Tău, iar în locul iubirii pământești, umple-mă de iubirea Numelui Tău! Amin!
Calendar religios
Ortodox: Soborul Sf. 12 Apostoli; Sf. Ierarh Ghelasie de la Râmeți
Catolic: Primii sfinți martiri din Roma
Greco-catolic: Soborul ss înslăviților și atotlăudaților 12 Apostoli
Meteo
     *ASTĂZI: După o noapte senină și calmă, temperatura în zori va oscila între +13 și +14 grade C. În cursul zilei soarele va străluci pe boltă, mercurul termometrelor ur­când la amiază până la +30 grade C. Vântul va sufla slab, cu in­ten­si­fi­cări de scurtă durată la munte.
     *MÂINE: Nu se întrevăd schim­bări majore în starea at­mos­fe­rei.

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Controale în sectorul alimentar
      Serviciul inspecții mărci și licențe în industria alimentară, din cadrul DGAIA Alba, a efectuat în primele 5 luni ale anului o serie de verificări prin care s-a urmărit respectarea legislației în domeniul fabricării produselor alimentare. Controalele au cuprins și piețele agroalimentare, târgurile de a­ni­ma­le, precum și agenții economici care importă materie primă în zonele defavorizate. Au fost verificate 261 de unități din se­cto­rul alimentar (producători de lapte, carne, pâine, vin, bere etc). Dintre neregulile constatate a­min­tim: lipsa licenței de fabricație, precum și nerespectarea con­di­ți­i­lor care au stat la baza acordării licenței de fabricație (norme de igienă și sanitar-veterinare, fo­lo­si­rea în fabricație a unor materii prime fără documente de calitate și proveniență, lipsa carnetelor de sănătate și a echipamentului de protecție etc.). Prin urmare, au fost retrase 56 de licențe de fabricație în cazul agenților e­co­no­mici care și-au încetat a­cti­vi­ta­tea și două licențe de fabricație pentru schimbarea proprietarului, acționarului sau asociatului ma­jo­ri­tar; de asemenea, ne-a informat inspectorul șef al DGAIA Alba, ing Nicolae Mihălțan; 15 licențe de fabricație au fost retrase până la remedierea deficiențelor con­sta­ta­te. Valoarea totală a a­men­zi­lor aplicate se ridică la 152 de milioane de lei. (A.D.T.)

Bayonne invită Alba Iulia în Asociația Orașelor și Țărilor de Artă și Istorie
      Municipalitatea orașului francez Bayonne a remis recent primarului Mircea Hava și Primăriei municipiului Alba Iulia invitația de a deveni membră a Asociației Naționale (Franceze) a Orașelor și Țărilor de Artă și Istorie. Este o asociație care-și propune dezvoltarea parteneriatului dintre membrii săi, găsirea soluțiilor pentru conservarea patrimoniului imobil pe care membrii îl dețin, dezvoltarea turismului cultural, a schimburilor de experiență în domeniu etc. Să spunem că în orașul Bayonne există o fortificație Vauban similară cu cea de la Alba Iulia, acesta fiind de fapt și principalul liant în colaborare recentă dar foarte fructuoasă dintre cele două orașe. În paralel cu acceptarea invitației venită de la Bayonne, Primăria Alba Iulia în colaborarea cu cea din Târgoviște este inițiatoarea unei asociații similare, dar românești, asociație a cărei constituire se află acum în stadiul acceptării statutului. Primarul Mircea Hava a precizat că va accepta toate oportunitățile de colaborare internă sau internațională din care eforturile depuse de municipalitatea albaiuliană pentru revitalizarea Cetății Vauban au de câștigat ori ca experiență, ori ca sprijin financiar.
Anca DINICĂ

În fabricarea pâinii
Producătorul agricol pierde, comerciantul câștigă
      La o producție de grâu estimată anul acesta la 51.231 tone, la nivelul județului, producătorului îi revine doar 4.000 lei/kg. Pentru a realiza o rată normală de profit de 17-20 la sută, respectiv circa 3 milioane de lei pe hectar, prețul de referință al grâului n-ar trebui să depășească 5.000 lei/kg. Analiștii apreciază că deficitul de grâu de circa 1,5 milioane tone necesar industriei românești de panificație va fi asigurat din import, la un preț de 120 de dolari tona. Continuând șirul acestor calcule, rezultă că dintr-un kilogram de grâu (care costă 4.700-4.800 lei) se obțin 750 de grame de făină din care se poate face 1 kilogram de pâine, respectiv 3 franzele de circa 350 de grame bucata; această franzelă are în prezent un preț de aproape 4.000 lei/bucată. Deci, dintr-un kilogram de grâu transformat în pâine, se poate obține o valoare de peste 10.000 de lei. În realitate, comerciantul are profitul de partea sa, în timp ce producătorul agricol sărăcește și astfel nu mai este în stare să reia ciclul de producție în noul an agricol datorită lipsei resurselor financiare. (A.D.T.)
Pe primele 5 luni
Depășiri ale planului de încasări
      În urma analizei modului de realizare a colectării veniturilor la bugetul statului de către DGFP Alba, prin direcțiile sale componente și unitățile financiar-fiscale, la nivelul județului nostru situația pe primele 5 luni ale anului se prezintă astfel: modul de colectare și încasare a veniturilor la bugetul statului - față de programul stabilit de Ministerul Finanțelor, de 565 miliarde de lei, totalul încasărilor se situează la 989,6 miliarde de lei (adică 175 la sută), din care rambursările de TVA reprezintă 439,5 miliarde de lei (44 la sută din totalul încasărilor la bugetul de stat). Un rol important în impulsionarea încasărilor l-a avut aplicarea prevederilor Legii 161/2003 - "Transparența informațiilor re­fe­ri­toa­re la obligațiile bugetare restante"; dacă la finele anului 2002 soldul arieratelor pentru marii contribuabili (care reprezintă 83 la sută din totalul datoriilor la bugetul de stat, în județul nostru) era de 766,7 miliarde de lei, la data publicării pe site-ul Ministerului Finanțelor (19 mai a.c.) acesta se cifra la 734,4 miliarde de lei. (A.D.T.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.