Păzea, revine Emil!
Fostul președinte al României, ales președintele Partidului Acțiunea Populară
Primul congres al Partidului Acțiunea Populară s-a încheiat ieri la București. Previzibil, lucrările congresului nu au adus nici o noutate. Cei aproximativ 1200 de delegați la congres l-au votat în funcția de președinte al partidului pe unicul candidat - Emil Constantinescu. Cel care și-a învins scârba de-acum trei ani, când susținea ritos că nu va accepta să fie președintele "nici unui partid existent sau care se va înființa în viitor". Dar cum declara același Emil Constantinescu - "așa am văzut lucrurile atunci" - între timp percepțiile se mai schimbă. Chiar cu 180 de grade! Dacă țara o cere! Pentru că partidul Acțiunea Populară își propune să devină polul în jurul căruia să se coaguleze dreapta politică românescă. O dorință legitimă pentru un partid tânăr. Dar aspirațiile PAP nu se opresc aici. Mesajul congresului este că Partidul Acțiunea Populară nu numai că va intra în Parlament, dar va deveni o alternativă viabilă la guvernarea PSD! Pentru aceasta partidul lui Emil Constantinescu este dispus la orice fel de alianțe. Alături de Emil Constantinescu, din conducerea Partidului Acțiunea Populară mai fac parte 17 persoane dintre care 7 vicepreședinți. Cei 17 sunt în marea lor majoritate oameni proveniți din PNȚCD, UFD, și apropiați ai lui Emil Constantinescu. În ce privește candidatul PAP la președinție, Emil Constantinescu a declarat că nu depinde de el cine va fi, dar că nu va refuza candidatura în cazul în care i se va cere.
Reamintim că Acțiunea Populară s-a înființat în decembrie 2002, ca o asociație care-și propunea găsirea unei căi de unificare a opoziției democratice. În luna mai a acestui an însă asociația se înscrie la Tribunalul București ca partid politic, având o doctrină creștin-democrată, conservatoare și populară.
Anca DINICĂ
Licee în care au mai rămas locuri pentru toamnă
Dintre cele 20 de licee și școli profesionale din județul Alba, doar în șapte s-au completat în întregime locurile disponibile pentru absolvenții clasei a VIII-a, care au promovat examenele de Capacitate. Astfel, cele mai căutate instituții de învățământ din județul Alba au fost în acest an: "Horea, Cloșca și Crișan" și Colegiul economic "Dionisie Pop Marțian", ambele din Alba Iulia , Colegiul Național "Inochentie Micu Clain" din Blaj, Colegiul Național "Lucian Blaga" din Sebeș, Colegiul Național "Titu Maiorescu" din Aiud, Colegiul Național "Avram Iancu" din Câmpeni și Colegiul Național "David Prodan" din Cugir, care și-au ocupat în procent de 100% cifra de școlarizare. Cele mai multe locuri pentru a doua sesiune de admitere au rămas la școlile de arte și meserii și științele naturii (limba maghiară). Dintre liceele, grupurile școlare și școlile profesionale care și-au făcut public pe Internet numărul de candidați, raportat la numărul de locuri, se remarcă Grupul Școlar "Dorin Pavel" din Alba Iulia, unde au rămas 166 de locuri, Colegiul Tehnic "I.D. Lăzărescu" Cugir și Grupul Școlar "Avram Iancu" Aiud, cu câte 133 de locuri vacante, și Colegiul Tehnic "Alexandru Domșa" din Alba Iulia, cu 125 de locuri. De asemenea, au rămas necompletate locuri la Grupul Școlar "Dr. Lazăr Chirilă" Baia de Arieș (70), Grupul Școlar "Horea, Cloșca și Crișan" Abrud (45), Colegiul Național "Bethlen Gabor" din Aiud (7) și la grupul Școlar "Avram Iancu" din Zlatna. Absolvenții claselor a VIII-a s-au înghesuit și în acest an spre profile teoretice, în dauna celor tehnice, acest lucru denotând interesul pentru continuarea studiilor, după absolvirea anilor de liceu. Cea mai mare concurență s-a înregistrat la secția de matematică-informatică a Colegiului "Horea, Cloșca și Crișan" din Alba Iulia, la această unitate de învățământ ultimele medii de admitere fiind mai mari față de anul precedent, în jurul valorii de 9,40.
(O.H.)
Consiliul județean Alba - cel mai vârstnic din zonă
Președintele Organizației Studenților Democrați Alba, Alin Tomuș, a prezentat în conferința săptămânală de presă a PD Alba o interesantă statistică. Ea se referă la media de vârstă a consilierilor județeni. Ea se situează la 52 de ani, dar repartiția pe paliere de vârstă este următoarea: între 25-30 de ani - nici un consilier județean, între 30-40 de ani - 2 persoane, între 40-50 de ani - 13 persoane (cu mențiunea că dintre acestea anul viitor cinci vor trece în palierul următor), între 50-60 de ani - 13 persoane și peste 70 de ani - 2 persoane. În opinia liderului studenților democrați din județul Alba, aceasta este explicația dezinteresului pe care CJ Alba îl are față de problemele tineretului. De remarcat faptul că, dintre județele din această zonă, Alba are cea mai mare medie de vârstă a consilierilor județeni. Urmează județul Cluj - cu 51 de ani, județul Hunedoara - 50 de ani, iar județul Sibiu stă cel mai bine - 46 de ani. Pentru cei care doresc să-l combată, Alin Tomuș are două întrebări: 1. Câte proiecte pe probleme de tineret s-au inițiat și derulat la CJ Alba în ultimii trei ani? 2. Câte reuniuni de pregătire pentru probleme de tineret s-au organizat sub patronajul sau măcar cu colaborarea CJ Alba, în aceeași perioadă de timp?
Anca DINICĂ