Prima pagină Ediția din: 26.7.2003
Știri
Birocrație și incompetență
Consiliul Județean Alba "încălzește" cu 12,5 miliarde... Guvernul
      Cele 12,5 miliarde de lei, care ar fi trebuit să fie folosiți la plata ajutoarelor de urgență pentru încălzirea locuinței și a facilităților la achitarea energiei termice, au fost restituite Guvernului de Consiliul Județean Alba. Din suma totală de 13 miliarde de lei primită de la fondul de rezervă al Guvernului au fost folosiți doar 447.574.000 de lei. Surse oficiale din cadrul consiliului județean au motivat returnarea banilor prin faptul că albaiulienii și-au schimbat, în mare parte, sursele de încălzire, trecând pe centrale termice de apartament.
Giorgiana ROȘCA

Sinucidere la Cugir
      Polițiștii din Cugir au găsit joi, 24 iulie, o femeie moartă, în cada locuinței sale. Haneș Maria (52 de ani) nu mai fusese văzută din 17 iulie, motiv pentru care verișoara ei a anunțat autoritățile. În urma cercetărilor făcute, polițiștii nu au suspiciuni cu privire la moartea femeii, fiind siguri că aceasta a înghițit de bună voie substanța care i-a cauzat moartea. Cauzele sinuciderii nu se cunosc încă. (G.R.)
PD și PNL fac publice presiunile PSD
      Ambele partide ale Opoziției democratice din județul Alba - Partidul Democrat și Partidul Național Liberal - acuză de mai multă vreme presiunile pe care PSD le face asupra aleșilor celor două partide, dar și stilul defectuos de lucru al re­pre­zen­tan­ți­lor PSD în administrația publică locală. Pentru ca lucrurile să nu mai fie doar sugerate sau spuse pe jumătate, președintele Partidului Democrat Alba a anunțat că săptămâna viitoare va avea loc o conferință de presă comună a celor două partide. Acesta este și un semn că mult dorita colaborare dintre or­ga­ni­za­ți­i­le județene ale PD și PNL începe să se închege. (A.D.)
Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Lucrătorii de la Crimă Organizată Alba Iulia au descoperit două filiere internaționale de mașini furate
      Potrivit informațiilor furnizate de șeful CZCCOA Alba Iulia, comisarul Tudor Grindean, în acest an au fost depistate două filiere de trafic internațional cu mașini furate (unele la comandă): filiera italiană, pe traseul Italia-Austria-Ungaria-România (mașina furată intrând în țară prin vama Nădlac sau Turnu) și filiera germană, pe traseul Germania - Austria -Ungaria - România (mașina furată intrând în țară prin vama Borș sau Petea).
     Lucrătorii de la Crimă Organizată au finalizat cercetările într-un dosar privind traficul internațional de mașini furate, 10 persoane (avocați, profesori, directori, dar și personaje din lumea interlopă) din Hunedoara și Timiș, fiind învinuite de săvârșirea mai multor infracțiuni de înșelăciune, fals material în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, prezentarea la autoritatea vamală de documente falsificate și asociere în vedera săvârșirii de infracțiuni, în funcție de gradul de implicare și modalitatea de participare a fiecăreia. Referindu-se la traficul internațional de mașini furate, comisarul Grindean a precizat că o metodă mult mai lejeră folosită încă de amatorii de chilipiruri este aceea în care străinii vin și își vând mașinile în România, la mica înțelegere cu cumpărătorii, declarându-le apoi furate în țara de proveniență pentru a-și încasa asigurările. Într-un interval relativ scurt de timp, mașinile sunt "măritate" de 3-4 până la 10 ori în țară, pierzându-se astfel urma cumpărătorului inițial din România. Deoarece în instanțele românești mai este încă valabilă scuza "cumpărătorului de bună credință", proprietarul român al unei mașini furate din Occident încă mai poate circula cu aceasta, dar numai în țară. Potrivit art. 28 alin. 4 din HG privind aprobarea Regulamentului de aplicare a OUG 152/2003, privind circulația pe drumurile publice, autoturismele sau remorcile furate din Occident pot circula dacă "organul de urmărire penală a emis o dispoziție prin care se permite înmatricularea până la finalizarea cercetărilor, caz în care pe certificatul de înmatriculare și cartea de identitate a vehiculului se înscrie mențiunea «autovehicul declarat furat din (țara) la data de...»". Potrivit art. 5 din același regulament, aceste autoturisme furate din Occident pot circula doar în România. Și asta pentru că străinii au legi mult mai stricte în domeniu, acestora fiindu-le garantată prin lege proprietatea autoturismului, fără a mai pune în discuție "buna credință" a chilipirgiului... Referindu-se la acest aspect, subcomisarul Ioan Popa din cadrul Biroului Crimă Organizată Alba Iulia a ținut să precizeze că această "bună credință" a românilor este discutabilă în condițiile în care aceștia achiziționează, dintr-un banal târg de mașini, un jeep evaluat pe piață la 50.000 de euro doar cu 15.000 de euro.
Nicoleta TOMUȚA

Sindicatul județean SANITAS Alba va declanșa ample acțiuni de protest
Comunicat de presă
      Având în vedere că, la analiza făcută în cadrul videoconferinței desfășurată în data de 25 iulie 2003, autoritățile locale au ignorat cu bună știință: 1. abordarea situației grele existente în spitalele județului Alba, în privința acoperirii cheltuielilor (gaze naturale, apă, curent electric, telefoane etc), eludând și obiecțiile ridicate de directorii de spitale la semnarea contractelor cu CJAS Alba; 2. respectarea Acordului încheiat între MSF, CNAS și Federația SANITAS, care prevede termene precise vizând soluționarea punctuală a unor probleme din sistemul sanitar, vă comunicăm următoarele: *UJ CNSLR Frăția și Sindicatul SANITAS Alba întrerup orice dialog cu reprezentanții locali ai Guvernului, MSF, CNAS. *Începând cu data de 6 august 2003, vom declanșa ample acțiuni revendicative și de protest, în concordanță cu clauzele și drepturile stipulate în statutele proprii și legislația sindicală. (Marius Sepi, președintele SANITAS Alba; Lucia Luha, secretar UJ CNSLR - Frăția)
Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.