Prima pagină Ediția din: 31.7.2003
Știri
Incendiu la Șpring
      Pompierii militari din Alba Iulia au intervenit marți, 29 iulie, la stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie din comuna Șpring, aparținând lui Ion Paștiu. Până la sosirea pompierilor, în jurul orei 12.40, circa 30 de localnici au încercat să limiteze efectele dezastrului. Incendiul a fost localizat și stins în jurul orei 15.00, însă au fost distruse de flăcări 3 tone de fân, o șură și un grajd. Potrivit constatărilor pompierilor militari, focul a izbucnit de la un scurtcircuit electric apărut la instalația de iluminat din șură. Au fost salvate casa de locuit și imobilele învecinate. (N.T.)
Potop la Câlnic!
      Chiar dacă seceta a diminuat considerabil recoltele din acest an, în ultima perioadă ploile nu ne-au ocolit. Astfel, în cursul săptămânii trecute, precipitațiile înregistrate la nivelul județului au fost destul de însemnate cantitativ - 35,2 litri/mp. În noaptea de 30 spre 31 iulie, în doar 3 ore a plouat torențial la Câlnic, cantitatea de apă căzută pe metru pătrat ajungând la 40 de litri!! (A.D.T.)
Târgul de la Drâmbar
      Primarul comunei Ciugud ne informează că târgul de la Drâmbar are loc sâmbătă, 2 august, a.c. (A.C.)
Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Instituțiile statului în slujba contribuabilului
Un președinte cooperant și solidar cu cetățenii
Interviu cu dl. Eugen POPA, președintele Consiliului Județean Alba
      - Domnule Eugen Popa sunteți de un an și jumătate președintele Consiliului Județean Alba. Care credeți că ar fi cel mai important lucru pe care l-ați făcut în această perioadă?
     - Am fost consilier județean, apoi, la începutul lunii februarie 2002, după plecarea domnului Nicolae Gavrilă în funcția de președinte al Cooperației de Consum, am fost ales vicepreședinte al Consiliului Județen Alba. După tragicul accident al predecesorului meu, domnul Augustin Presecan, am asigurat interimatul (timp de 6 luni), iar apoi am fost ales ca președinte al Consiliului Județean. Am venit în această funcție cu experiența acumulată de-a lungul deceniilor în funcții de conducere, și cu cea de consilier județean. Cred că cel mai împortant lucru pe care l-am făcut a fost ca, în condițiile date, să asigur continuitatea activității în această instituție vitală pentru viața județului. Am încercat, cu tact și înțelegere, să așez lucrurile pe făgașul normal, și, fără falsă modestie, cred că am reușit, chiar dacă unii contestă acest lucru. Cred că întreaga mea muncă s-a desfășurat într-un climat de deplină legalitate, de totală transparență privind gestionarea treburilor publice, a activității consilierilor județeni aleși, a angajaților aparatului propriu al Consiliului Județean și, totodată, a direcțiilor și instituțiilor aflate în subordinea Consiliului Județean Alba.
     - Cum ați asigurat această transparență?
     - În primul rând prin intermediul mass-media: conferințe de presă, comunicate, știri, informații, interviuri. De asemenea, ne-am preocupat de activitatea de relații cu publicul (petiții, sesizări, audiențe, întâlniri cu electoratul, dialog cu organizațiile neguvernamentale și societatea civilă). Apropo de audiențe, am păstrat și aici, la Consiliul Județean, practica de o ,,viață'' ca director și apoi manager; ușa mea a fost întotdeauna deschisă tuturor celor care aveau necazuri sau nevoi. Practic programul meu de audiențe este nelimitat; atunci când sunt la birou primesc pe oricine cu orice problemă și vreau să vă spun că am rezolvat cele mai multe probleme de la locuri de muncă la locuințe.
     - Unii consilieri din opoziție v-au criticat deseori acuzându-vă de neaplicarea legilor. Ce le puteți răspunde în acest sens?
     - Nimic mai fals. Este clar că demersurile lor sunt mânate de interese pur politice și nu au nimic de-a face cu realitatea. Pot spune doar atât: ca șef al administrației publice județene am vegheat, atât în timpul interimatului cât și după alegerea mea ca președinte, la respectarea Constituției țării, aplicarea legilor, decretelor, hotărârilor și ordonanțelor Președintelui României, ale Guvernului, a hotărârilor Consiliului Județean, dovada cea mai elocventă a legalității este că nici una din hotărârile Consiliului Județean deliberativ nu a fost atacată în contencios administrativ.
     - Care au fost cele mai importante acțiuni la începutul mandatului și ce impact au avut ele asupra dumneavoastră?
     - Practic, la trei săptămâni după ce am ocupat funcția de președinte interimar, am inaugurat "Complexul de Servicii Comunitare Alba-Iulia - Arnsberg" și apoi am pregătit aniversarea a 10 ani de la constituirea primului Consiliu județean de după Revoluția din 1989, prilej de a-i cunoaște pe majoritatea celor ce au contribuit la consolidarea instituției pe care o conduc.
     - Una din problemele grave cu care se confruntă populația județului este cea a apei potabile. Știu că în acest sens s-au făcut câțiva pași înainte. Ce ne puteți spune despre acest domeniu coordonat de Consiliul județean?
     - În acest domeniu au continuat investițiile începute în anii precedenți la obiectivul ''Dezvoltarea alimentării cu apă potabilă a localităților aferente sistemului zonal al județului Alba - sursa râul Sebeș", realizarea studiului de fezabilitate la proiectul "Reabilitarea alimentării cu apă din sursa Mihoiești" (ce se va realiza prin fondurile PHARE și va rezolva problema apei potabile în localitățile din Munții Apuseni". Totodată au fost continuate lucrările de alimentare cu apă a satelor - Ciugud, Săliștea, Teleac, Șeușa, Hăpria, Drîmbar - ca să amintesc doar câteva. Ne-am preocupat, de asemenea, de calitatea apei din râul Sebeș, urmând ca la Șugag și Săsciori să fie realizate canalizarea menajeră și stația de epurare a apei.
     Pentru asigurarea unor surse alternative de aprovizionare cu apă a populației au fost identificate izvoare naturale de apă potabilă în zona orașelor și amenajarea acestora. În acest sens s-au construit și s-au dat în folosință două bazine de apă în municipiul Aiud, iar pe râul Cugir s-a dat în funcțiune un baraj care asigură alimentarea cu apă a barajelor de pe râul Sebeș.
     - Drumurile reprezintă o adevărată piatră de încercare pentru cei care le administrează. Ele sunt o problemă mereu actuală și un cui în coasta Consiliului județean Alba. Ce ne puteți spune despre acest domeniu de activitate?
     - Problema drumurilor nu este una specifică județului Alba, ea este o chestiune de interes național. Toate județele se confruntă cu această problemă care are la bază starea proastă a căilor rutiere și în același timp insuficiența fondurilor alocate pentru întreținerea acestora și pentru extinderea rețelei de drumuri. Consiliul județean Alba a încercat prin S.C. "Drumuri și Poduri Locale Alba" - aflată în subordinea sa - asigurarea și menținerea stării de viabilitate a drumurilor aflate în administrarea noastră, în vederea desfășurării traficului rutier în condiții de siguranță și fluență. Vreau să vă reamintesc că avem în administrare peste o mie de kilometri de drumuri. Având în vedere sursele de finanțare limitate nu au fost cuprinse în programul de lucrări toate drumurile județene, intervenindu-se doar acolo unde sunt mai mari probleme, unde circulația este mai intensă sau pe cele afectate de calamități. Suma mică de bani alocată de la bugetul de stat județului Alba nu se datorează - așa cum vor unii să acrediteze ideea - marginalizării acestei regiuni ci lipsei de fonduri. La o întâlnire la Băile Felix, în cadrul unei reuniuni a U.N.C.J.R. am ridicat, împreună cu alți președinți de consilii județene, această problemă. Am primit asigurări că Guvernul va aloca un substanțial împrumut extern special pentru reabilitarea și modernizarea drumurilor din România. Sperăm că banii ce vor veni cu acest prilej să ne ajute să rezolvăm în mare parte problema drumurilor județene.
     - Protecția copilului este direct coordonată de o direcție aparținând Consiliului județean. Știu că în acest domeniu activitatea a înregistrat realizări notabile!
     - Într-adevăr, este un domeniu prioritar, activitatea fiind orientată în direcția obiectivelor de reformă prevăzute în "Strategia județeană în domeniul protecției copilului 2004-2007". S-a pus accentul pe asigurarea unui climat propice dezvoltării armonioase a personalității copilului, pe trecerea de la un model de tip centralizat, de la instituția dorită de tip rezidențial la un model de tip familial precum și pe asigurarea standardelor de calitate în centrele de plasament. În perioada de când sunt în fruntea Consiliului județean, pe lângă darea în folosință a complexului de care aminteam la începutul acestui interviu s-a reușit închiderea Centrului de plasament nr. 1, Abrud și internarea celor 36 de rezidenți în 7 apartamente ( achiziționate prin fonduri PHARE ), s-a dat în folosință Centrul maternal "Speranța" din Alba Iulia, Centrul de zi Sebeș - Petrești, în timp ce Centrul de primire a minorilor Alba Iulia a devenit parte componentă a Complexului Arnsberg din Alba Iulia. Să nu uităm că am acordat - paralel cu activitatea mai sus citată - sprijin financiar pentru învățământul special la 4 școli speciale și la alte 6 școli unde au funcționat clase integrate de învățământ special.
     - După câte știu Consiliul județean se împlică și în alte activități din sfera socială. Care ar fi acestea?
     - Este adevărat că instituția pe care o conduc are atribuții largi și în ceea ce privește protecția socială. Mă gândesc la nou înființata Direcție Județeană de Asistență Socială (care a preluat activitatea fostului Inspectorat Teritorial pentru Persoane cu Handicap). Facem eforturi susținute, financiar vorbind - contractarea unui împrumut de 4 miliarde lei - pentru a asigura condiții optime de desfășurare a activității acestei direcții. Vreau să remarc, totodată, constituirea și activitatea Comisiei județene Anti-Sărăcie și Promovare a Incluziunii Sociale (un parteneriat benefic între instituțiile publice locale, instituțiile județene cu obiective sociale, asociații și organizații nonguvernamentale și specialiști în domeniu). Nu în ultimul rând Consiliul județean Alba are în subordine și instituții de sănătate, printre care Spitalul județean, care a fost preluat de curând, Spitalul de neuropsihiatrie din Alba Iulia, Sanatoriul din Aiud și spitalul de la Galda de Jos (a cărui funcționare necesită sume importante pentru a-și desfășura activitatea).
     - Domnule președinte ce ne puteți spune despre parcurile industriale. Sunt ele viabile?
     - La această ora există în județ două parcuri industriale: Sebeș - Alba (unde suntem parteneri) și Cugir (unde Consiliul județean Alba este acționar majoritar). Acesta s-a înființat în timpul mandatului meu și pot spune că am pus serios umărul pentru a urni activitatea pentru că am crezut și cred în viabilitatea acestui parc industrial amplasat într-o zonă cu mari probleme sociale generate de rata mare a șomajului. Rezultatele financiare ale "P.I.C." ne îndreptățesc să afirmăm că înființarea parcului s-a dovedit un proiect de succes care va aduce numeroase fonduri în bugetul - destul de sărac - al instituției noastre. Deși mai greu și cu opinteli a pornit activitatea la P.I.S.A. lucrurile au intrat pe făgașul normal și suntem convinși că și acest proiect își va dovedi eficiența.
     - Pe lângă domeniile abordate până în prezent Consiliul județean mai are în subordine și instituții din domeniul culturii. Ce loc ocupă acestea în preocupările dumneavoastră?
     - Într-adevăr, cele mai importante instituții de cultură din județ sunt în subordinea Consiliului județean. Aș enumera aici Muzeul Național al Unirii (preluat în anul 2002 de la Ministerul Culturii), Teatrul de păpuși "Prichindel", Centrul județean al creației populare, Biblioteca județeană "Lucian Blaga", Școala populară de artă. Instituția pe care o conduc s-a implicat efectiv - financiar - în buna funcționare a acestora și în derularea unor activități științifice (simpozioane, mese rotunde, expoziții) și culturale (Ziua Națională a României, Festivalul "Lucian Blaga", Târgul de Fete de pe Muntele Găina). În pregătirea aniversării a 85 de ani de la Marea Unire, Consiliul județean Alba are sarcina de a asigura - cu bani proveniți de la guvern - lucrările de reparații la Muzeul Național al Unirii și respectiv la Casa de Cultură a Sindicatelor.
     Aș menționa aici și sprijinul financiar, de ordinul miliardelor, acordat cultelor religioase pentru conservarea, repararea sau construirea unor lăcașuri de cult de pe raza județului.
     - Desigur ar mai fi multe de spus despre domeniile care fac obiectul de activitate al instituției pe care o conduceți de mai bine de un an și jumătate. V-aș propune să ne oprim la un capitol special și anume - cooperarea internațională. Ce reprezintă în viziunea președintelui Consiliului județean?
     - În acest domeniu activitatea noastră a fost orientată pe trei direcții: implicarea în acțiunile organizate sub egida Ansamblului Regiunilor Europei (ARE), Alba marcând în acest an un deceniu de prezență activă în acest organism european, relansarea cooperării în cadrul E.I.R.A.(Asociația Regiunilor Europene Industriale) și nu în ultimul rând adâncirea și diversificarea colaborării bileterale cu județele Bacs-Kiskun și Tolna din Ungaria, județul Alba înfrățindu-se cu aceste două județe.
     Ca urmare a activității noastre și ca o recunoaștere a acesteia am fost ales ca membru în Biroul A.R.E. (funcție deținută și de domnul Augustin Presecan), iar de la 1 iulie 2003 la Alba Iulia funcționează Antena ARE un adevărat punct nodal în relațiile regiunilor din România cu ale țărilor din centrul și sud-estul Europei și Ansamblul Regiunilor Europei. După cum știți acest birou funcționează, am încadrat în urma unui concurs două tinere care vor participa, la începutul lunii septembrie, la un stagiu de pregătire pe lângă Secretariatul General al A.R.E. de la Strasbourg. Trebuie să remarc aici aportul U.N.C.J.R. la susținerea înființării Antenei la Alba Iulia precum și la finanțarea acesteia.
     - Știți că în ultimele luni problema nr. 1 în presă a fost situația financiară a F.C. Unirea Alba Iulia, nou promovată în Divizia A. Consiliul județean a fost acuzat că nu vrea să sprijine echipa. Care este adevărul?
     - Consiliul Județean Alba a sprijinit echipa în campania de promovare și o va sprijini în continuare. Am început un lucru și împreună cu Prefectura și Primăria Alba Iulia l-am dus la sfârșit. Este de datoria mea să sprijin F.C. Unirea și chiar dacă au fost discuții în Consiliul județean deliberativ până la urmă am găsit posibilitățile de a sprijini echipa. Pe lângă aceasta am promis să fac lobby pe lângă oamenii de afaceri capabili să sprijine participarea echipei în primul eșalon fotbalistic al țării.
     - Atacurile la adresa dumneavoastră nu au lipsit, iar acum când se apropie alegerile ele se întețesc. Sunteți acuzat de incompetență, de subordonare prefectului, de alte și alte lucruri. Ce aveți de spus în acest sens?
     - Aș spune că numai vârfurile sunt bătute de furtuni. Eu cred că acuzațiile care mi se aduc sunt simple petarde politice, cu iz electoral. Atacurile vin din partea unor consilieri din opoziție care nu văd cu ochi buni rezultatele pozitive pe care le-a obținut Consiliul județean în timpul guvernării P.S.D. S-ar putea să fie și invidie pentru că noi am reușit să facem lucruri pe care dânșii aflați la guvernare în perioada 1996-2000 nu au reușit să le realizeze. Relațiile mele cu domnul prefect Ioan Rus nu sunt nicidecum de subordonare cum încearcă unii să le prezinte ci de colaborare. Pentru că mi se pare normal să ne consultăm în vederea bunului mers al activității, în interesul cetățeanului. Ce doresc respectivii consilieri, să ne certăm, să tragem unul într-o parte, altul în alta? Nu le vom da o asemenea satisfacție, oricât venin ar pune în cuvinte! Multe din acuzele care mi se aduc sunt nefondate și neargumentate. Ele sunt aruncate doar să facă valuri în presă și să abată atenția opiniei publice de la o realitate palpabilă: neputința opoziției de a se lupta pe eșicherul politic cu partidul de guvernământ.
     - Domnule președinte al Consiliului județean, Eugen Popa, vă mulțumesc că ați acceptat acest dialog.
A consemnat Florin ROMAN

Minerii de la Haneș își vor primi integral salariile compensatorii
Hotârârea de guvern va deveni operațională în a doua jumătate a lunii august
      În cadrul ultimei ședințe de guvern de marți, 29 iulie a.c., a fost aprobată rectificarea bugetului Companiei Naționale Minvest Deva. Fondurile alocate în plus vor acoperi cheltuielile necesare pentru plata celor disponibilizați. Astfel, toți minerii de la mina Haneș dar și de la celelalte exploatări miniere din Apuseni își vor primi integral salariile compensatorii cuvenite. Hotărârea respectivă de guvern urmează să fie publicată în zilele imediat următoare în Monitorul Oficial, astfel încât ea va deveni operațională începând cu a doua jumătate a lunii august a.c. "Decizia de rectificare a bugetului a fost luată nu ca urmare a protestelor și presiunilor exercitate de cei disponibilizați ci din dorința guvernului de a se implica real în rezolvarea gravelor probleme existente în industria de minerit" ne-a declarat subprefectul Ioan Maier, unul dintre cei care s-a zbătut foarte mult în acest sens. (R.J.)
*Ultima oră: Ieri, în jurul amiezii, deputatul PRM de Alba, Emil Crișan, a discutat cu cei 27 de mineri blocați în mina Haneș, la cota 0. Acesta le-a explicat ortacilor că, după 15 august, vor primi banii. Nemulțumiți de intervalul prea mare de timp, minerii au decis să-și continue protestul.
Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.