Victimele... parcărilor cu plată din Alba Iulia vor fi asistate gratuit de avocatul Viorel Jidveian
Ieri, în cadrul conferinței de presă a PUR (social-liberal) Alba, președintele organizației, ec. Nicolae Popa, a spus că tot mai mulți albaiulieni reclamă că societatea care administrează parcările cu plată somează prin fel și fel de adrese pe proprietarii de autoturisme, pentru plata amenzilor. "Deși s-a demonstrat prin hotărâri ale instanțelor judecătorești că cel puțin 50% din actualele parcări cu plată funcționează ilegal deoarece au fost înființate pe carosabil, încălcând legea Codului Rutier, Consiliul Local și Primăria Alba Iulia ignoră aceste hotărâri judecătorești, aplicând în continuare amenzi cetățenilor municipiului. O asemenea situație se înregistrează la blocul 280, unde s-a înființat parcare cu plată pe trotuarul pe care circulă cetățenii, la intrarea în blocul respectiv, și pe spațiul de joacă al copiilor" a precizat președintele Popa. La conferința de presă a fost prezent și un locatar din blocul 280, Ștefan Lucian, care a primit o somație de plată cu repercusiuni în instanță, deoarece nu și-a plătit abonamentul ca să-și parcheze mașina în fața blocului unde locuiește. "Am înțeles de la primar că riveranii nu plătesc parcările din fața blocului lor. Acum am primit o somație, să plătesc 600.000, dacă nu 1,8 milioane de lei și, dacă nu, voi fi dat în judecată" a precizat Ștefan Lucian. El consideră că a fost "luat la ochi" deoarece a făcut vâlvă în momentul apariției parcării cu plată în fața blocului său și a condus și o delegație a locatarilor la firma de parcări pentru solicitarea de lămuriri suplimentare.
Purtătorul de cuvânt al PUR Alba, ing. Mircea Abrudean, a spus că locatarii din blocul 280 trebuie să se aștepte acum și la o "taxă pentru intrarea în bloc", în ritmul în care sunt înghesuiți de somații și taxe. "Dacă pârloaga din fața Renelului, până la ADR Centru ar fi transformată într-o parcare elegantă și păzită, atunci s-ar putea solicita și taxa de parcare" a menționat acesta.
Președintele Nicolae Popa a precizat că Lucian Ștefan, locatarul din blocul 280, va primi asistență juridică gratuită din partea avocatului Viorel Jidveian, în cazul în care firma care percepe taxe de parcare - SC Tracia Trade Exim SRL - îl va acționa în instanță. "Avocatul Jidveian va acorda asistență juridică tuturor victimelor acționate în instanță de această firmă" a precizat președintele Popa. "Iar domnului primar Hava îi recomand să studieze OUG 195/2003 privind modalitățile de amplasare a parcărilor cu plată" a specificat președintele PUR Alba.
Nicoleta TOMUȚA
Modul de acordare a ajutorului financiar pentru agricultori
Întrucât comunicatul Guvernului cu privire la acordarea unui sprijin financiar de 2 milioane de lei, în limita a 5 ha de teren, pentru însămânțările din această toamnă, a stârnit mai multe confuzii în rândul agricultorilor, ne-am adresat ing. Nicolae Budrală, director executiv adjunct al Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Alba, care ne-a declarat: "Se vor acorda 2 milioane de lei pentru hectarul însămânțat cu grâu în toamna acestui an, dar se mai prevede și un ajutor financiar la efectuarea arăturilor, chiar dacă nu se cultivă toată suprafața de 5 hectare cu grâu de toamnă. Pentru a înțelege mai bine metodologia de acordare a banilor, voi da un exemplu. Dacă un producător agricol are 5 hectare și 3 le cultivă cu grâu de toamnă, iar două în primăvară, va primi în toamnă 6 milioane de lei, câte două milioane de lei pentru fiecare hectar însămânțat cu grâu, și încă 1,5 milioane de lei, (câte 750.000 lei pe hectar), pentru ogorul de toamnă pe două hectare. Deci, în total, agricultorul va primi în toamnă 7,5 milioane de lei. Diferența de 2,5 milioane de lei (câte 1,250 milioane lei/ha) îi va reveni în primăvara anului 2004". În județul nostru vor putea beneficia de acest sprijin financiar circa 15.000 de producători agricoli, dacă vor îndeplini condițiile de exploatare și cultivare a terenurilor agricole.
(S.T.)
Zonele turistice sub lupa inspectorilor
Pentru buna desfășurare a activității turistice din județ în perioada sezonului estival 2003, conducerea DVS Alba, împreună cu inspectorii serviciului de sănătate publică veterinară, au stabilit un plan de supraveghere și inspecție, astfel: au fost identificate 3 zone de interes turistic major, Sebeș-Valea Frumoasei, Cugir-Șurianu, precum și cea a Munților Apuseni; au fost incluse, de asemenea, și 5 tabere școlare care funcționează pe teritoriul județului. În zonele amintite funcționează 45 de obiective supuse controlului sanitar veterinar. De la începutul sezonului estival, la unitățile respective, dar și la taberele școlare s-au efectuat următoarele controale: *la unitățile de alimentație publică s-au făcut 175 de verificări, iar datorită neregulilor constatate s-au aplicat două amenzi în valoare de 30 milioane lei, iar un agent economic a fost suspendat; *la unitățile de desfacere a produselor alimentare s-au derulat 300 de controale, iar la final s-au aplicat 6 amenzi care se ridică la 60 milioane lei și au fost confiscate 250 kg produse de origine animală; *în rândul unităților de prelucrare, depozitare și comercializare s-au efectuat 295 de verificări și datorită deficiențelor constatate valoarea celor 6 sancțiuni a fost de 110 milioane de lei, iar activitatea a două unități a fost suspendată. Acțiunile de control vor continua, sancționându-se orice încălcare a prevederilor legale.
(A.D.T.)