Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
America ne vrea binele. Oare noi vrem?
      Orice român de rând știe cine este Bush, așa cum un american de rând nu știe cine este Iliescu. Firesc, locatarul de la Cotroceni nu dă ordine în afara României și chiar și în țara lui mioritică le împarte cu un alt baci dâmbovițean. Americanii știu eventual cine a fost Ilie Năstase și Nadia Comăneci. Bush aruncă lasoul lui de yankeu unde vrea și când vrea. El este omul care cheamă lumea la ordine. S-a întâmplat să ordone oamenilor de afaceri americani să sprijine economia românească, care transpiră și gâfâie din greu în încercarea de a se naște. Recent, omul numărul unu al planetei l-a trimis pe Samuel Bodman, adjunctul secretarului SUA pentru comerț, la București, ca să ne spună negru pe alb că americanii au ordonat ca toate resursele Departamentului pentru comerț al SUA să fie puse în slujba dezvoltării relațiilor economice româno-americane. Asta chiar că este o chestie nemaipomenită. Adică, nici nu le cerem ajutorul și ei sar să ni-l dea. Noi ne luptăm cu corupția, ne strofocăm să dezvoltăm PIB-ul, să facem funcțională economia de piață, dar problema investițiilor o lăsăm pe seama altora. Ei, acum așa ne trebuie, că o jumătate de veac ne-am tot rugat încât ni s-a înțepenit gâtul, să vină americanii. Acum ei vor să vină și noi nu suntem încă pregătiți. Nu avem o legislație transparentă care să fie valabilă și azi și mâine.
     Oficialul american s-a întâlnit cu Iliescu. Noroc că n-a fost plecat în concediu (altfel dădea de d-ra Crețu) și i-a transmis sarcinile pe care i le-a dat Bush: să transmită mulțumiri pentru sprijinul primit din partea României, în războiul împotriva terorismului, să conducă delegația de oameni de afaceri din America și să contacteze autoritățile române în legătură cu dezvoltarea relațiilor economice și comerciale bilaterale. Care va să zică, dacă pe noi ne va arde la tălpi, o să ne pună noi pe jar parteneriatul strategic cu SUA. Cu alte cuvinte, noi ar trebui să înțelegem că integrarea României în spațiul euroatlantic ar trebui să aducă o schimbare de atitudine a politicienilor români. Principiile competenței, inteligența și responsabilitatea să treacă înaintea lăcomiei, a egoismului și orgoliilor de tip balcanic. Din păcate, în România sunt prea multe "personalități" în politică, spunea ironic un oficial european. Mai pe șleau spus, politica românească este presărată cu tot felul de oameni care se cred geniali, de neînlocuit și se comportă ca niște dictatori. Așa se întâmplă că apar situații rizibile și ridicole în politica românească. Nu o dată s-a întâmplat, pe vremea lui Constantinescu, ca președinții partidelor aflate la putere să declare ceva, iar liderii din linia a doua altceva. Așa s-a întâmplat și în guvernul Ciorbea. Miniștrii de atunci, Băsescu și Berceanu aduceau ploaie de critici propriului guvern. Deocamdată, în guvernul PSD nu s-au iscat scandaluri publice. Mai mocnește pe ici pe colo câte ceva, dar preferă să-și spele rufele în familie.
     Așadar, ni se întinde o mână, și nu una oarecare. Ce trebuie să facem? Să netezim toate asperitățile care stau în calea colaborării româno-americane. Bodman a spus că firmele din SUA se confruntă cu "obstacole pe care afaceriștii americani ar dori să le vadă depășite", pentru că "privatizarea nu e destul de transparentă și firmele americane nu au înțeles cum iau autoritățile române deciziile". Premierul l-a rugat pe oaspetele american să transmită o listă concretă cu obstacolele existente. Bodman a mai spus că America "a lucrat două sute de ani la revizuirea legislației", pentru a elimina barierele din calea firmelor și i-ar fi ușor să dea sfaturi "unei țări ce n-a avut la dispoziție decât paisprezece ani". Dar ce se va face dl. Bush cu sprijinul economic ordonat României, când la noi a început hora, marea horă a campaniei electorale și când la ordinea zilei sunt promisiunile de protecție socială și bătălia atroce pentru întocmirea listelor electorale. Vedeți, Bush știe ceea ce nu știm noi: una e politica și alta economia, afacerile prospere. Poate ne va ajuta să înțelegem și noi odată acest lucru. Problema se pune: cu aceiași oameni sau cu alții? Aici e buba!
Gheorghe JURCĂ