Președintele Patronatului Român vrea
Deshumarea fantomei CDR
La bursa evenimentelor politice în aceste zile ține capul de afiș protocolul încheiat de Partidul Acțiunea Populară cu Uniunea Națională a Patronatului Român. Nu ar fi nimic neobișnuit în acțiunea UNPR de a avea protocoale cu cât mai multe partide politice în perspectiva alegerilor din anul 2004 și mai ales în cea a rezultatelor acestora. Mai ales că oamenii de afaceri din UNPR, așa cum declara președintele UNPR Marian Miluț vor acorda sprijin în campania electorală cadidaților partidelor cu care UNPR are încheiate protocoale de colaborare, la alegerea lor, după simpatii și afinități. UNPR nu va impune membrilor săi, cui să acorde acest sprijin. Până acum UNPR a încheiat trei astfel de protocoale: cu Partidul Democrat, Partidul Național Liberal și acum cu partidul condus de Emil Constantinescu. Este vorba deci de partidele sau oamenii politici care s-au aflat la guvernare în perioada 1996-2000. Sigur că dorința de a constitui o alternativă la guvernarea PSD este de salutat, dar reînvierea unui sistem de alianțe despre care românii nu au tocmai amintiri frumoase este discutabilă. În schimbul sprijinului financiar UNPR cere susținerea de către cele trei partide a solicitărilor membrilor săi în privința mediului de afaceri, debirocratizare și alinierea legislației românești în domeniul afacerilor cu normele comunitare.
Cu ocazia încheierii protocolului de colaborare cu PAP, Marian Miluț a spus în clar ceea ce până acum păreau a fi doar ironii din partea PSD. Om de încredere al lui Emil Constantinescu, membru fondator al Acțiunii Populare pe vremea când era doat o mișcare civică, Marian Miluț dovedește că încrederea sa în reînvierea CDR este foarte mare. Nu la fel de mare este și cea a partenerilor de protocol. Poate că lui Emil Constantinescu și partidului său proaspăt înființat le-ar conveni, dar ideea a fost vehement respinsă de Partidul Democrat și Partidul Național Liberal, ai căror lideri în dau seama că nu este nimic de câștigat dintr-un asemenea aranjament, ci numai de pierdut, la urne. De altfel reacția liberală și democrată nu a întârziat. Vicepreședintele liberal Paul Păcuraru a declarat că exclude o alianță electorală cu PAP, dar că se poate ca liberalii să colaboreze în Parlament cu PAP, cu condiția ca partidul lui Emil Constantinescu să treacă pragul electoral de 5% necesar pentru intrarea în Parlament. Preocupați, la fel ca și liberalii, de punerea la punct a alianței PD-PNL, nici democrații nu iau în serios propunerile lui Marian Miluț. Cu atât mai mult cu cât asocierea PAP la această alianță nu este, după părerea democraților aducătoare de voturi, ba ar putea să aibă chiar efectul contrar. Și atunci supremația PSD va fi totală. Vicepreședintele democrat Sorin Frunzăverde preciza că protocolul încheiat între PD și UNPR nu are nici un fel de influență asupra sistemului de alianțe al PD.
Chiar dacă liderii PD și PNL s-au pronunțat ferm împotriva unei alianțe cu PAP, afirmațiile lui Marian Miluț sunt de natură să creeze în continuare comentarii și încă unele din care constituirea unei alternative la PSD nu are nimic de câștigat, ba dimpotrivă. Nu înțelegem cum, știind percepția electoratului față de CDR și alianțele vremii, mai poate cineva să creadă că o astfel de idee ar avea sorți de izbândă. A greși e omenesc, a persevera e diabolic.
Anca DINICĂ
Dreptate după 14 ani
Cel de-al treilea asasin al comandantului miliției Cugir va sta 12 ani după gratii
Pe baza unui mandat de executare a pedepsei, emis de Tribunalul Militar Teritorial București, joi, 31 iulie, a fost ridicat de la domiciliul său din Cugir și depus în arestul IPJ Alba Dumitru Sivera (46 de ani). Potrivit deciziei definitive și irevocabile a Curții Supreme de Justiție din 26 iunie 2003, Sivera a fost condamnat la 12 ani închisoare, 5 ani interzicerea unor drepturi civile și degradare militară pentru că în 21 decembrie 1989 a participat la asasinarea fostului comandant al miliției, cpt. (post-mortem) Valentin Pop și a contribuit la devastarea sediului miliției prin incendiere. Tot pentru linșarea comandantului Pop, alte două persoane, Adrian Carica și Aurel Mihu din Cugir au fost condamnate definitiv la 10 și respectiv 13 ani închisoare, în 2000. Procesul lui Dumitru Sivera s-a lungit cu un an deoarece acesta a făcut apel la decizia instanței, în vara anului 2002. Carica și Mihu au fost condamnați definitiv și trimiși după gratii la finele lunii iunie 2002. În prezent, la TM București se mai judecă apelul unei alte persoane condamnată de primele instanțe pentru distrugere prin incendiere.
Pentru cei care au... uitat ce s-a întâmplat atunci la Cugir, reamintim că pe 21 decembrie 1989 la Cugir - cpt. (post mortem) Valentin Pop și plt.maj (post-mortem) Ilie Staicu au fost linșati de mulțimea furioasă și dezlănțuită de focurile de avertisment trase de milițieni în aer. Sediul fostei miliții, ca dealtfel și sediul fostului Consiliu Popular Orășenesc Cugir au fost arse și distruse până la temelie. Cei trei sunt singurii care au fost deocamdată condamnați, deși, inițial, prin 1990, pe numele tuturor celor care au participat la crime au fost emise mandate de arest preventiv. La vremea respectivă, grupul a beneficiat de o amnistie colectivă, grație bunăvoinței... prezidențiale de atunci. În 1993, procurorii Tribunalului Militar Teritorial București au redeschis dosarul revoluției de la Cugir. Deoarece soluția primită în 1995 de "încetare a urmăririi penale" împotriva cpt. Valentin Pop, prin decesul acestuia, lăsa o amintire neagră în sufletele soției și fiicei supraviețuitoare, din inițiativa acestora a fost deschis un nou proces, în 1999, la Tribunalul Militar București, pentru reabilitare și daune. Până acum au fost condamnați Mihu, Carica și Sivera. O initiativă asemănătoare, dar soldată deocamdată cu eșec, a avut și soția plt. maj. (post mortem) Ilie Staicu.
Nicoleta TOMUȚA
Biblioteca "Alba Iulia" din Chișinău aniversează cinci ani
La 31 august Biblioteca "Alba Iulia" din Chișinău împlinește cinci ani de la înființare. Se știe că o mare contribuție la constituirea fondului de carte al bibliotecii o au cetățenii din Alba Iulia, care au făcut donații de carte, și Consiliul local care în fiecare an a alocat sume importante în același scop. Tocmai datorită sprijinului oferit biblioteca a primit numele municipiului nostru. Este o dovadă de apreciere care ne bucură, ne onorează și ne obligă în continuare. Să spunem că în lumina bunelor relații existente directoarea bibliotecii din Chișinău și alte angajate ale instituției au fost mereu oaspeții municipiului nostru, una dintre cele mai bune ocazii fiind în fiecare an Festivalul internațional "Lucian Blaga". Acum o delegație a Consiliului local Alba Iulia condusă de primarul municipiului Mircea Hava va participa la manifestările prilejuite de aniversare. Din delegație vor mai face parte consilierul local PSD Constantin Sârbu și șefa Biroului Resurse Umane din Primăria Alba Iulia - Lucia Pleșa. Oaspeții nu se vor duce cu mâna goală, ci cu suma de 30 milioane lei aprobată de CL Alba Iulia pentru achiziționarea de carte și alte obiecte de inventar. De menționat că în cei cinci ani de la înființare Biblioteca "Alba Iulia" a devenit un centru informațional, cultural și educativ cu peste 21000 de beneficiari.
Anca DINICĂ
Liberalizarea prețului la sămânța de grâu
O grea lovitură dată producătorilor români
Desființarea prețului de referință la sămânța de grâu, act normativ dat recent publicității, a determinat creșterea spectaculoasă a prețului acestui produs. Efectul s-a văzut imediat. În zilele ce au urmat după intrarea în vigoare a respectivei hotărâri oferta de vânzare la sămânța de grâu certificată a crescut cu peste 10.000 de lei/kg. Producătorii români au reacționat imediat, amenințând că în aceste condiții nu-și permit să achiziționeze sămânță de grâu certificată și vor fi nevoiți să apeleze la hambarele proprii. Nemulțumirea producătorilor din județ a fost generată de faptul că prima de 4.000 lei/kg se acordă și importatorilor de sămânță de grâu: "În acest fel nu mai este protejată sămânța autohtonă, deoarece normele UE ne obligă să facem diferență între agricultorii români și cei străini", au spus mai mulți dintre aceștia. Cu alte cuvinte, banii contribuabilului român destinați agricultorilor pentru cumpărarea de sămânță vor subvenționa producătorul din UE, iar cel intern va fi ruinat treptat. Există realmente pericolul ca micul producător să nu poată folosi sămânță selecționată și să recurgă la sămânța din gospodăria proprie, așa cum s-a mai întâmplat și până acum; în această situație, lanurile de grâu din 2004 vor fi din nou atacate de boli, ceea ce ne va depuncta mult în evaluările ce se fac în vederea aderării țării noastre la UE.
(S.T.)