Curier județean
Rugăciunea de azi
    Să se scoale Dumnezeu și să se risipească vrăjmașii Lui, și să fugă de la Fața Lui cei ce-L urăsc pe Dânsul. Să piară cum piere fumul; cum se topește ceara de la fața focului, așa să piară dracii de la fața celor ce iubesc pe Dumnezeu, și se însemnează cu semnul Crucii și zic cu veselie: Bucură-te, preacinstită și de viață purtătoare Crucea Dom­nu­lui, care alungi pe diavoli cu puterea Celui ce S-a Răstignit pe tine, a Domnului nostru Iisus Hristos și S-a pogorât la iad și a călcat puterea diavolului și te-a dăruit nouă pe tine, cinstită Crucea sa, spre izgonirea a tot pizmașul. O! Preacinstită și de viață purtătoare Crucea Domnului, ajută-mi, cu Sfânta Doamnă, Fe­cioa­ră, Născătoare de Dumnezeu, și cu toți Sfinții de veci. Amin!
Calendar religios
Ortodox: Aducerea moaștelor Sf. Întâi Mc. și Arhidiacon Ștefan; Binecredinciosul Împărat Justinian
Catolic: Sf. Eusebiu din Vercelli
Greco-catolic: Așezarea moaștelor sf primului mc și arhid Ștefan
Meteo
     *Nici în acest week-end a­ma­to­rii de natură nu pot fi prea satisfăcuți. Sâmbătă cerul va fi acoperit de nori și reprizele de ploaie se vor succeda cu re­pe­zi­ciune, fiind însoțite de intensificări ale vântului și descărcări electrice. Temperatura va oscila între +17 și +27 grade C. O mică ameliorare se va simți duminică, atunci când aria ploilor se va restrânge, cerul va fi variabil, iar mercurul termometrelor va avea o tendință de ridicare, atingând +28, +29 grade C.

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Seceta a afectat culturile de grâu
      În perioada 20 mai - 13 iunie, Oficiul pentru Studii Pedologice și Agrochimice a monitorizat starea umidității solului. La cultura de grâu umiditatea trebuie să fie de minim 20 la sută din solul uscat; la nivelul de 14 la sută plantele se ofilesc, iar la 7 la sută ofilirea este ireversibilă. Pentru fiecare cultură și sol pragurile, respectiv valorile, sunt diferite. Astfel, în perioada de referință, cea mai mică valoare corespunzătoare umidității solului a fost cea din data de 8 iunie, la Lancrăm - 8,6 la sută, în timp ce la Șona umiditatea era de 16,1 la sută, la Ocna Mureș - 17,4 la sută, la Ungurei și Roșia de Secaș - 20,5 la sută, Câlnic - 22,7 la sută și la Alecuș de 23,6 la sută. Valori ale umidității cuprinse între 14 și 21 la sută au mai fost înregistrate la începutul lunii iunie la Aiud, Galda (14,9 la sută), Teiuș și Micești. Cele mai fierbinți puncte au fost Lancrăm și Galda, unde culturile de grâu au avut de suferit din cauza secetei. De menționat că în nici una dintre zonele amintite nu a fost atins pragul de ofilire ireversibilă (umiditate 7 la sută), dar s-a depășit pragul economic, de 14 la sută, la Lancrăm. (A.D.T.)

Minunea de la Capernaum
      Evanghelia din această duminică relatează despre vindecarea celor doi orbi și a unui mut, care avea dermon. Fariseii bârfeau și cârteau: "Cu domnul demonilor îi scoate pe demoni" (Matei 9, 34), însă prin Hristos se împlinea proorocia lui Isaia (proorocul) despre Mesia: "Atunci se vor deschide ochii celor orbi și urechile celor surzi vor auzi. Atunci va sări șchiopul ca cerbul și limpede va fi limba gângavilor; că izvoare de apă vor curge în pustiu și pâraie în pământ însetat" (Isaia 35, 5-6).
     Venind în lume, Mântuitorul a învățat că toți oamenii sunt egali înaintea lui Dumnezeu, iar dragostea dintre oameni trebuie să fie la fel de mare ca dragostea arătată lui Dumnezeu: "Dacă cineva zice: Îl iubesc pe Dumnezeu!, dar pe fratele său îl urăște, mincinos este. Pentru că cel ce nu-și iubește fratele pe care-l vede, nu-L poate iubi pe Dumnezeu pe Care nu-L vede. Și această poruncă o avem de la El: Cel care-L iubește pe Dumnezeu, să-l iubească și pe fratele său" (I Ioan 4, 24-25).
     Față de suferință, Domnul Hristos a arătat un mare interes: "Milă voiesc, iar nu jertfă" (Matei 9, 13) și "străbătea toate orașele și satele, învățând în sinagogile lor, propovăduind Evanghelia împărăției și vindecând toată boala și toată neputința în popor" (Matei 9, 35).
     Apropiindu-ne de pericopa zilei de astăzi (Matei 9, 27-35) cu sufletul curat și descătușat de orice grijă lumească, privind la Fiul lui Dumnezeu întrupat, Domnul Iisus Hristos, gândul pe care ni-l descoperă textul sfânt ne răscolește sufletul, îndeamnă la meditație, pocăință și fapte bune: trebuie să fim sensibili la durerea celuilalt. Dumnezeu a rânduit ca să ne învățăm a ne purta povara unii altora: "Purtați-vă sarcinile unii altora și așa veți împlini legea lui Hristos" (Galateni 6, 2). (Legea lui Hristos este Legea Iubirii). Rețeta oferită de Sf. Ap. Pavel este plină de delicatețe. De multe ori suntem indiferenți față de cei care suferă.
     Sfinții Părinți, împlinitori ai poruncilor dumnezeiești, ne îndeamnă să ne ajutăm, să ne învățăm, să ne îndrumăm unii pe alții. Un înger i-a descoperit Avvei Pahomie că "voia lui Dumnezeu este aceea de a te pune în slujba oamenilor", iar Evagrie Ponticul spunea că adevăratul creștin "va socoti, după Dumnezeu, pe toți oamenii ca pe Dumnezeu".
     În fiecare zi luăm cunoștință cu o lume plină de oameni care suferă. Apele inundă tot ce întâlnesc în calea lor; un uragan aduce moarte și dezastre. Teroriștii ucid oameni nevinovați. Un bărbat a ucis pe cineva din familie. Părinții divorțați se luptă pentru custodia copiilor lor ș.a.
     Cum putem să-i ajutăm? Să facem ce putem. Uneori, tot ce putem face este să ne rugăm. Alteori putem da bani sau să oferim asistență, alteori nu putem face altceva ca să-i ajutăm decât să plângem cu cei ce plâng. Domnul Hristos a plâns la mormântul lui Lazăr, ceea ce dovedește că Lui îi păsa de cei în suferință.
     Dacă cineva a trecut prin necazuri și suferințe, poate cel mai bine să se apropie de cel necăjit și întristat și să-i toarne balsam pe rană, iar pilda pe care o voi reda este relevantă. Un slujitor al Domnului a participat la înmormântarea unei fetițe. După slujbă este întrebat de tatăl acesteia: "Dumneavoastră ați pierdut vreodată un copil care vă era scump?". "Nu" a fost răspunsul celui întrebat. "S-a putut simți asta din cuvintele dumneavoastră". Atunci când facem din suferințele celorlalți propria noastră suferință, îi vom putea înțelege și ajuta. Așa era Mântuitorul Hristos.
Pr. Ilarie MOLDOVAN,
Duhovnicul Facultății de Teologie Ortodoxă Alba Iulia

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.