Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Alianța PNL-PD, o necesitate
      Într-o semnificativă simetrie, în vreme ce Ministerul Justiției studiază, la cererea președintelui țării, problema grațierii lui Miron Cozma, Parchetul Național Anticorupție a început urmărirea penală împotriva lui Traian Băsescu în dosarul "Flota", la solicitarea ministrului Justiției. Noi n-avem de unde să știm dacă liderul PD se face sau nu vinovat de ceea ce i se pune în cârcă. Ceea ce ni se pare suspect, în schimb, e faptul că, de ani buni, Traian Băsescu tot cere să fie anchetat, la un moment dat el chiar renunțând la imunitatea parlamentară în acest scop. Dacă fostul ministru al Transporturilor este atât de corupt încât i se atribuie lichidarea flotei românești în anii de început ai tranziției, de ce Dumnezeu nu s-a ocupat Justiția de el până acum, când demersurile ei lasă impresia că anchetarea lui Traian Băsescu nu-i altceva decât o fumigenă electorală, menită să scoată din joc un lider de partid extrem de popular, foarte bine cotat în sondaje, deci un adversar de temut pentru PSD și liderii lui. Pe de altă parte, ca simplu cetățean, n-ai cum să nu te întrebi de ce i-a propus Adrian Năstase lui Traian Băsescu să pună umărul la o eventuală fuziune PSD-PD? Când liderul PSD a avansat respectiva ipoteză, Traian Băsescu era mai puțin corupt? Dacă liderul democraților ar fi avut bube în cap, nu s-ar fi aruncat el, cu partid cu tot, în brațele primitorului PSD? S-ar mai fi luptat el ca nebunul, aproape de unul singur, cu partidul-stat și cu cei care îl conduc pe față sau din umbră? După părerea noastră, aceste întrebări nu pot fi ocolite.
     O întrebare cel puțin la fel de importantă vizează posibila alianță PNL-PD. La cererea lui Valeriu Stoica, ex-liderul PNL, Grupul pentru Dialog Social a găzduit, de curând, o dezbatere despre necesitatea alianței pomenite, la care au participat reprezentanți ai celor două partide, ai societății civile și ai presei. Concluzia, formulată de filozoful Gabriel Liiceanu, a fost că alianța PNL-PD este o necesitate stringentă nu doar pentru cele două partide ci, mai ales, pentru România: "Lucrul cel mai grav pe care mi se pare că îl trăim în momentul de față este faptul că, prin existența unui partid-monopol, se împiedică sistematic procesul natural de alternanță a puterii (...) Dacă această alianță (PNL-PD) nu se produce, scena politică românească va rămâne în continuare într-un dezechilibru care ne va fi fatal tuturor (...) Rolul pe care îl avem noi de jucat (societatea civilă) este acela de a-i presa pe oamenii politici să facă ceea ce noi, adepți ai lucidității distante, nu facem".
     Presați sau nu, peneliștii și pediștii au luat în discuție ideea alianței, pe alocuri făcând pași concreți în acest sens (vezi alianța PNL-PD din Alba). Discuțiile și pașii timizi nu mai sunt, însă, de ajuns, căci timpul nu mai are răbdare. Și nici electoratul, care are nevoie de certitudinea unui vot eficace, pentru că nimeni nu este dispus să dea acest vot cuiva care nu are reprezentativitate semnificativă. Oricât de mare ar fi graba, e imperios necesar ca respectiva construcție să fie foarte bine făcută pentru că ea prezintă nu doar avantaje ci și riscuri, formulate judicios de Victor Babiuc într-un amplu articol din cotidianul "Ziua". În opinia lui, conflictele interne din PNL și PD, soldate în ambele cazuri cu schimbarea șefilor, dar și cu alte victime în rândurile liderilor semnificativi ai celor două partide au trezit, pe bună dreptate, neîncrederea electoratului. De asemenea, mecanismul algoritmului a fost compromis de guvernarea CDR-PD-UDMR. Prin urmare, o viitoare alianță funcțională și fructuoasă va avea nevoie de lideri credibili și de o conducere unitară, lucru greu de făcut din pricina intereselor liderilor locali și ale potențialilor candidați de pe listele parlamentare. La fel de clar e și faptul că cele două partide ar trebui să aibă un candidat comun la președinția țării.
     Dacă obstacolele de mai sus și încă multe altele, mai puțin vizibile, ar putea fi depășite, o alianță PNL-PD în perspectiva alegerilor din 2004 ar putea restructura întreaga politică românească întrucât ea ar candida cu șanse reale la preluarea guvernării. Luând în calcul și eventualitatea unui eșec în alegeri, un câștig tot ar fi și încă unul deloc neglijabil. E vorba, desigur, despre crearea unei opoziții reale și puternice la partidul de guvernământ, în absența căreia democrația nu este decât o formă fără fond, ineficientă și perversă ca paravan pentru corupție și abuzuri de tot felul.
Maria Lucia MUNTEANU