Rugăciunea de azi |
Împărăteasa mea prea bună și nădejdea mea, Născătoare de Dumnezeu, primitoarea săracilor și ajutătoarea străinilor, bucuria celor mâhniți, acoperirea celor necăjiți, vezi nevoia mea, vezi necazul meu, ajută-mă ca pe un neputincios, hrănește-mă ca pe un străin. Necazul meu îl știi; dezleagă-l precum vrei, că n-am alt ajutor afară de tine, nici altă folositoare grabnică, nici altă mângâietoare bună afară de tine, Maica lui Dumnezeu, ca să mă păzești și să mă acoperi în vecii vecilor. Amin!
|
Calendar religios |
Ortodox: Înainteprăznuirea Schimbării la Față; Cuv. Ioan Iacob de la Neamț
Catolic: Sfințirea bazilicii Sf. Maria din Roma
Greco-catolic: Înainteprăznuirea Transfigurării. Sf. Mc. Eusignie
|
Meteo |
*Astăzi: Vremea va fi frumoasă, cu cer senin, temperatura maximă ajungând la 28°grade C iar minima la 17°grade C.
*Mâine: Se vor păstra caracteristicile de vară ale zilei, cer senin, soare și 28°grade C. Noaptea va fi la fel de plăcută, minima nopții putând ajunge la 15°grade C.
|
|
Știri |
Se face PROFI!
După ce, recent, primarul municipiului Alba Iulia - Mircea Hava, sensibiliza investitorul pentru magazinul PROFI din Alba Iulia că autorizația de construcție care expiră în luna octombrie nu va mai fi prelungită, iată că lucrurile încep să se precipite. În cadrul unei întâlniri la care au participat, alături de primar și investitor, și reprezentanții DCCPCN Alba și ai Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, s-a stabilit ca termen pentru eliberarea autorizației de descărcare de sarcină istorică mijlocul lunii august. Se știe că în municipiul Alba Iulia densitatea vestigiilor arheologice este foarte mare, iar săpăturile de descărcare de sarcină istorică, de aceea, destul de lungi. Este cazul și pe terenul destinat construcției supermagazinului PROFI. Deși pentru suprafața care va fi construită efectiv autorizația a fost eliberată încă de anul trecut, mai rămânând pentru acest an terenul pentru parcare, investitorul nu a început lucrarea de teamă că îi vor fi impuse condiții dure sau pur și simplu nu va primi autorizație și pentru parcare. Iar un supermagazin fără parcare nu se poate! Se pare însă că săpăturile arheologice se apropie de sfârșit și odată cu ele și incertitudinile privind construcția supermagazinului PROFI. Anca DINICĂ
|
Mai multe vizite franțuzești,... mai multe moduri de primire românești!
Nu știu cum se face, dar parcă în vara asta toți prietenii francezi ai județului Alba și-au dat întâlnire pe meleagurile noastre. Și, ca un făcut, la sfârșitul săptămânii trecute toți erau prezenți la Cricău, localitate care, după cum bine știți, este înfrățită cu localitatea franceză Azelot de vreo zece ani. Despre unul dintre aceste grupuri am scris deja: Philippe Meyer, Philippe Mahaut și Thomas Flury, cei care sub denumirea "Swing 24" au susținut un spectacol comemorativ "Django Reinhardt" pe Terasa "Lazăr", din Alba Iulia. Acest grup de entuziaști, care revine în țara noastră din 1994, a primit de data aceasta o lecție usturătoare despre "ospitalitatea românească". Iată filmul evenimentelor...
Marți, 29 iulie a.c., cei trei prieteni francezi trebuiau să susțină un spectacol similar celui de la Alba Iulia, la Cricău. Spectacolul fusese anunțat de două ori (în data de 3 și în data de 15 iulie), au fost distribuite afișe în comună, s-a luat legătura cu primarul și viceprimarul etc. Ei bine, când francezii au sosit la Cricău, însoțiți de reporterul nostru și de un tânăr jurnalist din Hunedoara (Bogdan Calitzaridis), surpriza a fost năucitoare: nimeni nu știa nimic despre spectacol, Căminul cultural era închis cu lacătul, iar primarul era... plecat cu oile! (Exact aceasta a fost justificarea soției primarului Nicolae Muntean, la întrebările oaspeților.) Enervați puțin, dar fără a se descuraja, francezii s-au pregătit pentru ceea ce aveau de făcut: animație culturală. Desigur, după ce a fost adusă de acasă directoarea Căminului cultural ca să dea lacătul la o parte (deși nici aceasta habar n-avea despre spectacolul anunțat!). Rușinați de încurcătură (cum s-ar fi simțit orice român în asemenea circumstanțe), cei doi reporteri și fotoreporterul de la ziarul "Unirea" au dat o mână de ajutor la aranjarea băncilor în sală, alături de directoarea căminului, câțiva copii și doi localnici. După aranjament, firesc, am întrebat pe unul dintre localnici unde am putea să ne spălăm pe mâini, având în vedere că ne prăfuisem precum soldații lui Napoleon în deșert. Ni s-a răspuns scurt și cât se poate de dușmănos: "Mereți în vale...!". Noroc că ne-a invitat directoarea Căminului cultural la locuința ei, în apropiere, și ne-a pus înainte un lighean cu apă, săpun, prosop. Cam la atât (și la o cafea oferită tot de dânsa) s-a limitat ospitalitatea locuitorilor din Cricău. Noi, gazetarii, nu am făcut caz de asta, căci ne-am obișnuit să fim primiți cu ostilitate (mai ales în fiefurile primarilor ce și-au schimbat opțiunile politice după modelul giruetelor: după cum bate vântul), dar ne-a crăpat obrazul de rușine față de francezi. Doamne-ferește, să nu credeți că aștepta cineva plocoane și mese întinse, dar măcar puțină atenție din partea localnicilor, căci până seara târziu, la încheierea spectacolului, nu a venit nimeni să-i întrebe de sănătate. Ah, de data asta oaspeții veniseră cu mâna goală, nu așa cum s-au obișnuit localnicii, cu TIR-uri întregi de donații și ajutoare!
În schimb, Thomas și cei doi Philippe au avut ocazia să ia contact cu alți francezi sosiți în aceeași perioadă. De pildă cu Joel Arnouille, din Nancy, care vine regulat împreună cu soția sa la familia brutarului din comună, a cărui soție este asistentă medicală. (Dincolo de indiferența și ostilitatea "oficialităților-politice" din Cricău, se vede că relațiile personale continuă. Dl. Arnouille chiar ne-a declarat că revine în România de 10 ani și nu se lasă descurajat de micimea sufletească a unora.) De asemenea, în seara aceleiași zile, la Căminul cultural din Cricău s-au înființat (după un drum de vreo 2.000 de kilometri) doi reprezentanți ai Asociației "Secours populaire": Lucien Chaumbinho și Paulette Chevremont. (După o noapte petrecută în propria lor rulotă, căci nici aceștia nu au fost întâmpinați de nimeni, cei doi, oameni în vârstă, s-au înființat dis de dimineață la Complexul "Arnsberg", fostul Leagăn de copii, unde au făcut, ca de obicei, o donație în valută.) Și tot în aceeași perioadă, familia Roșu, din Cricău, a fost vizitată de doi tineri marseiezi (Magali și Marc), cei care i-au adus acum doi ani pe Cristian și Traian Roșu din Franța, unde micul Cristi suferise o operație chirurgicală complicată. (Prilejul vizitei celor doi tineri marseiezi a fost folosit și acum de familia Roșu pentru a ajunge din nou în Franța, cu copilul la tratament). De fapt vizite franceze au fost mult mai multe în acele zile, printre oaspeții dragi așteptați de români aflându-se și Alain Delorme, binecunoscut dumneavoastră ca inițiator și președinte al Asociației "Arles-Alba Iulia", cea care l-a avut ca "ambasador" în municipiul nostru, ani de-a rândul, până la trecerea sa în neființă, pe Jean Charles Sanchez. Dl. Delorme a sosit, tot ca de obicei, cu un transport destul de însemnat de ajutoare (printre acestea s-au aflat și medicamente, care au fost donate Spitalului județean din Alba Iulia... după ce-au stat două zile în vamă!) Noroc că dl. Delorme nu a mai venit și în seara cu pricina la Cricău, ca să beneficieze de "ospitalitatea" localnicilor. Cred că ar fi fost cel puțin mâhnit, după câte a făcut pentru ei și pentru alții ca ei, nenumărați.
Dar să ne întoarcem la grupul inițial, al căror spectacol a fost totuși o reușită prin prezența unui mare număr de copii, care au cântat alături de ei. Philippe Meyer ne-a făcut multe declarații fără nici un echivoc, cu franchețea sa caracteristică, asupra unor donații și ajutoare primite de locuitorii din Cricău și asupra modului în care au fost utilizate (mașini de cusut, biciclete, instalații sanitare etc.). Cu toate acestea nu s-a arătat revoltat, ci resemnat: el cunoaște de mulți ani realitatea din România! O realitate tot atât de schimbătoare ca și oamenii. La plecare, nu a spus decât atât, parafrazând oarecum o piesă celebră de "Beatles" pe care o interpretase mai devreme: "Nu cred în ieri. Cred în mâine. Doar ați văzut câți copii au fost în sală...!" Și, demn de menționat acest lucru, toți l-au recunoscut, strigându-l pe numele mic.
Ioan HĂNȚULESCU
|
|