Roșia Montană - cel mai mare șantier arheologic românesc din ultimii 50 de ani
În acest an, SC Gold Corporation a cheltuit aici 1 milion de dolari (circa 33 de miliarde de lei), în timp ce, în 2003, Ministerul Culturii a alocat 4 miliarde de lei pentru toate cercetările arheologice din România
Ieri, la Centrul Cultural al SC Roșia Montană Gold Corporation SA din Apuseni a fost lansat volumul I al monografiei "Alburnus Maior", document științific editat cu suportul financiar integral al companiei miniere. Volumul, coordonat de prof. Paul Damian, directorul adjunct al Muzeului Național de Istorie a României și șeful șantierului arheologic de la Roșia Montană, cuprinde toate descoperirile făcute de specialiști în perioada mai-iulie 2003, în cadrul Programului Național de Cercetare "Alburnus Maior". La festivitatea de lansare a cărții, profesorul Damian a precizat că investiția de la Roșia Montană a oferit oportunitatea efectuării unor cercetări arheologice de mare anvergură, cele mai mari din România ultimilor 50 de ani. Domnia sa a apreciat și efortul financiar al SC Gold Corporation, care anul acesta a alocat aproximativ un milion de dolari (circa 33 miliarde de lei) pentru operațiunile de salvare a siturilor istorice din zonă, în condițiile în care, în 2003, Ministerul Culturii a alocat 4 miliarde de lei pentru toate cercetările arheologice din România. Profesorul Paul Damian a precizat că, până la această dată, au fost descărcate de sarcini arheologice Valea Cornei, masivul Cetate, Baia Nanului și Gura Roșiei unde urmează să fie construit noul centru de comună Roșia Montană. S-a precizat că în zonele descărcate de sarcină arheologică nu au fost descoperite vestigii istorice mai vechi de secolul IX (90%), însă este de așteptat ca în următoarele zone ce urmează a fi explorate (Jic, Țarina, Cârnic și Dealul Carpeni), să fie găsite vestigii din epoca romană și preromană. Profesorul Damian a mai precizat că cei care vehiculează ideea unui parc arheologic ar trebui să se gândească mai bine la efortul financiar pe care îl presupune acest lucru și la posibilitățile reale de punere în practică. "Nu este vorba de distrugerea vestigiilor istorice, pentru că specialiștii știu foarte bine că, odată ce s-a intrat în ele pentru cercetare, acestea sunt distruse și nu este nici vorba de distrugerea celor 140 km de galerii romane, care în mare parte sunt surpate și colmatate. La mijloc nu este «probitatea profesională», ci sunt cu totul alte scopuri", a comentat profesorul Damian diversele speculații. Corina Borș, general manager la Arheoterra Consult, a precizat că, în colaborare cu arheologii minieri de la Universitatea Toulouse "Le Mirail" din Franța s-a lucrat aproape un an și jumătate pentru redeschiderea a 330 de metri din galeria Cătălina-Monulești.
Cercetările arheologice în zonă sunt făcute de echipe de cercetare care cuprind lunar peste 50 de specialiști. Vestigiile de la Roșia Montană au fost cercetate de arheologi de la Muzeul Național de Istorie a României, Institutul Național al Monumentelor Istorice București, Institutul Național de Arheologie "Vasile Pârvan" al Academiei Române București, Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei din Cluj Napoca, Institutul de Arheologie și Istoria Artei al Academiei Române din Cluj Napoca, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, precum și geologi minieri de la Universitatea Toulouse "Le Mirail" din Franța, geologi de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, analiști de la Institutul de Memorie Culturală din București, topografi de la Centrul Român de Utilizare a Teledetecției în Agricultură (București) și Universitatea "1 Decembrie 1918" Alba Iulia - Baza de Cercetare cu Utilizatori Multipli. SC Roșia Montană Gold Corporation SA a asigurat 170 de muncitori pentru cercetările arheologice de suprafață și subteran. Arheologii au reușit să finalizeze cercetările la monumentul funerar din zona Hop-Găuri care va fi conservat «in situ» de către SC Roșia Montană Gold Corporation SA. Pentru un posibil atelier roman de prelucrare a minereului în zona de est a masivului Țarina a fost stabilit un proiect de cercetare comun româno-francez, pe baza parteneriatului între Muzeul Național de Istorie a României și arheologii minieri de la Universitatea "Le Mirail" din Franța.
În luna iulie 2003, șantierul arheologic a fost vizitat de către oficiali ai Ministerului Culturii și Cultelor și reputați specialiști din străinătate: prof. dr. Claude Domergue de la Universitatea Toulouse, prof. dr. Anthony Harding de la Universitatea din Cardiff (Marea Britanie) - președintele Asociației Europene a Arheologilor, precum și alți specialiști din Spania, Italia și Marea Britanie. Din august, echipa de cercetare a șantierului arheologic Roșia Montană va fi completată cu arheologi și studenți de la Universitatea București - Facultatea de Istorie precum și cu specialiști în domeniul prospecțiunilor geofizice de la GeoEcoMar - Institutul Național de Geologie Marină și Geo-Ecologie și de la Universitatea "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia. Cercetările arheologice vor continua până în luna octombrie 2003.
Nicoleta TOMUȚA
SAPARD, o nouă sesiune de cereri de proiecte
Termenul limită - 29 august a.c.
Agenția SAPARD lansează a treisprezecea sesiune de cereri de proiecte din cadrul măsurii vizând îmbunătățirea prelucrării și marketingul produselor agricole și piscicole, termenul limită de depunere a documentațiilor fiind 29 august a.c. Suma totală disponibilă pentru această sesiune de cereri, din care se deduce suma contractată pentru proiectele primite în sesiunile ianuarie-iulie 2003, se ridică la 30,66 milioane de euro, din care contribuția UE reprezintă 22,99 milioane de euro, iar cofinanțarea regională 7,66 milioane de euro. Valoarea minimă eligibilă pentru un proiect este de 30.000 de euro, iar cea maximă se ridică la 2 milioane de euro. Programul SAPARD al UE a fost lansat la 1 august 2002, prin derularea a două proiecte, și anume îmbunătățirea prelucrării și marketingul produselor agricole și piscicole și dezvoltarea și îmbunătățirea infrastructurii rurale. Programul are ca scop sprijinirea, în domeniul agriculturii și al dezvoltării rurale, a țărilor central și est-europene, candidate la integrarea în UE, respectiv pregătirea acestora pentru participarea la Politica Agricolă Comună și la Piața Unică.
Amănunte legate de această nouă sesiune de cereri de proiecte se pot obține la sediul Biroului Regional de Implementare a Programului SAPARD 7 Centru Alba Iulia, din Piața Iuliu Maniu nr. 13, telefon 0258/810433.
(A.D.T.)