Un tânăr albaiulian și-a scăpat fratele de suferință... donându-i un rinichi!
Silviu Dachin este din Alba Iulia, are 31 de ani și a fost pacient al Centrului de hemodializă timp de 7 ani. Pentru cei mai mulți dintre noi suferința celor dependenți de dializă este o necunoscută, așa că voi încerca să descriu pe scurt în ce constă ea. Un astfel de bolnav se prezintă la Centrul de hemodializă din Alba Iulia cel puțin o dată pe săptămână (uneori chiar de trei ori pe săptămână), unde este conectat timp de patru ore la un aparat care, exprimându-mă neștiințific, printr-un circuit complex, îi "purifică" întreaga cantitate de sânge din organism. Cu alte cuvinte, aparatul este un rinichi artificial, care înlocuiește rolul natural al unui rinichi sănătos. La dependența față de aparat (pentru că bolnavul nu se poate deplasa nicăieri pentru o perioadă mai îndelungată, riscând să moară din pricina nefuncționării rinichilor), se adaugă stări de slăbiciune, de epuizare fizică, randament fizic și intelectual scăzut etc. Deși există prevederi legale potrivit cărora bolnavii de acest gen trebuie acceptați în orice oraș din țară în care există centre de hemodializă, pentru a-și efectua tratamentul ce-i ține în viață, locurile sunt atât de strict limitate încât orice deplasare mai îndelungată a bolnavului implică riscul suprem: moartea!
Silviu Dachin a fost, după cum spuneam, timp de 7 ani, un astfel de bolnav conectat permanent la "rinichiul artificial". Acum este unul dintre puținii care a scăpat de suferință, efectuându-i-se un transplant. Donatorul rinichiului care i-a redat lui Silviu o viață normală nu este altul decât fratele său, Dan Dachin, în vârstă de 25 de ani. (Dacă vă mai amintiți, în toamna anului trecut anunțam această intenție care, iată, a devenit faptă.) Astfel, după o ședere de două luni (octombrie- noiembrie 2002) în Clinica de urologie și transplant din Cluj Napoca, intervenția chirurgicală a fost efectuată de către prof. dr. Mihai Lucan și încununată de succes. Pe parcursul acestor două luni, cei doi frați au fost internați în aceeași rezervă, unde li s-au făcut diferite analize și tratamente de susținere. (Mai ales donatorului, deși riscul acestuia în astfel de intervenții este de 2%, în timp ce al primitorului este mult mai mare!) Fiind două luni în aceeași cameră, așa cum nu au mai fost din copilărie, ei au avut timp să-și reamintească toate visele, speranțele, experiențele... și să facă planuri de viitor. Iar aceste planuri, de acum, pot fi duse la îndeplinire! La numai două zile după operație, donatorul a fost externat în stare bună și în scurt timp și-a reluat activitatea: el este preot în localitatea Rozavlea, din județul Maramureș. Acum aleargă, înoată, face sport... iar în data de 24 august va avea nunta, cu o tânără maramureșancă! Silviu Dachin, fratele care a primit rinichiul prin transplant, a rămas mai mult timp în clinică, sub observație, apoi a fost externat tot în stare bună. El trebuie să facă încă mult timp un tratament de susținere (foarte costisitor: cca 50 de milioane de lei lunar), plătit de Casa de Asigurări pentru Sănătate, dar deja se simte "un om normal", un om eliberat, deasupra căruia nu mai planează permanent umbra morții.
L-am întrebat pe Silviu ce le-ar recomanda foștilor săi colegi de suferință de la Centrul de hemodializă. Mi-a răspuns că acestora le transmite o îmbărbătare, pentru a nu se teme de operația de transplant, dar mai ales familiilor acestora (și tuturor celorlalți posibili donatori) ar vrea să le adreseze un apel spre a-i determina să se înarmeze cu curaj și iubire, ca să-i scoată din suferință pe cei apropiați sau pe oricare dintre semenii lor. De fapt, la momentul discuției noastre, Silviu Dachin era însoțit de un alt bolnav dependent de rinichiul artificial, Ștefan Barbu (41 de ani, din Alba Iulia), care ne-a edificat cu privire la gestul extraordinar făcut de tânărul preot Dan Dachin: "Eu fac dializă de șapte ani, sunt pe o listă de așteptare, dar nu am nici o speranță. Nu prea cred că se va ivi vreun astfel de donator, care să mă elibereze de suferință...". Și l-am mai întrebat pe Silviu cu ce sentiment a intrat, alături de fratele său, în sala de operație. "M-am temut mai mult pentru fratele meu, dar am intrat în sala de operație plin de optimism și încredere. Pentru că am știut în fiecare clipă că nu-i doar știința la mijloc. Mai e ceva...!" Mai mult ca sigur că Silviu Dachin se referea la divinitate, căci și medicii recunosc acest lucru: "Chirurgul operează, dar Dumnezeu vindecă!"
Ioan HĂNȚULESCU