Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Românul, ciorapul și afacerile
      Viața noastră de zi cu zi este într-o continuă schimbare. Nimic nu mai este static, nimic nu mai este bătut în cuie. Dinamica și ritmul vieții impuse de sistemul actual de globalizare, de economia de piață, ne obligă să fim tot timpul "în priză". Cine nu se poate acomoda riscă să rămână la periferia societății sau chiar să... nu mai existe. Este una dintre legile actuale nescrise, dureroasă poate pentru mulți dintre noi, românii, obișnuiți de zeci de ani cu un program de muncă de doar 8 ore, cu o viață mai sărăcăcioasă dar tihnită.
     Economia de piață își are deopotrivă regulile ei dure, cu muncă multă, cu o competiție continuă cu tine însuți și cu alții, dar oferă și satisfacții materiale pe măsura capacității și eforturilor depuse de către fiecare. De acest lucru se pare că, pe zi ce trece, tot mai mulți români reușesc să se convingă. Spunem acestea deoarece, dacă până nu demult majoritatea românilor țineau toți banii, toate economiile făcute "la ciorap" sau "la saltea", acum, deja, o bună parte dintre aceștia este dispusă să investească, să facă afaceri. Cel puțin așa ne indică unul dintre recentele sondaje IMAS (realizat în perioada 1-7 august a.c.) pe un eșantion reprezentativ (1253 persoane), care scoate la iveală un fapt puțin surprinzător: 34,2 la sută dintre românii intervievați declară că ar prefera să economisească banii investind într-o afacere!
     Iată, așadar, că economia de piață a câștigat în bună parte una dintre cele mai grele bătălii din societatea românească actuală - BĂTĂLIA CU MENTALITATEA. Potrivit IMAS, mentalitatea românilor pare să fi suferit modificări substanțiale, de vreme ce aceștia preferă nervii și riscurile aferente unei investiții într-o afacere (în care ar urma să pună la bătaie economiile strânse cu greu), în locul calmului relativ al unei investiții bancare.
     Sondajul mai arată că doar 23,4 la sută dintre cei intervievați ar opta pentru depunerea economiilor într-o bancă și, din nou surprinzător, doar 1,3 la sută dintre români ar mai fi dispuși să-și păstreze economiile la saltea. În schimb, o pondere importantă (11 la sută) este deținută în continuare de către cei care ar alege ca formă de investiții valuta. De notat că investițiile în valute străine sunt considerate, în țările occidentale, printre cele mai riscante. În cazul de față, răspunsurile trebuie interpretate exact pe dos: pentru români, dolarul și euro nu sunt decât oglinda neîncrederii în moneda națională, reprezentând încă "o oază" de siguranță și protecție.
     Acum, după ce am parcurs toate aceste cifre și dacă este să le coroborăm cu altele din același sondaj, trebuie să avem și unele semne de îndoială cu privire la realismul concluziilor desprinse. Astfel, potrivit aceluiași sondaj, 45,5 la sută dintre persoanele intervievate nu sunt prea mulțumite de situația economică actuală, 23,3 la sută sunt foarte mulțumite, în timp ce 21,8 la sută nu sunt nici mulțumite, nici nemulțumite.
     Ce concluzii am putea trage noi din... concluziile sondajului IMAS? Una singură: adevărul este la mijloc. Adică, pe de-o parte este clară, reprezintă chiar un imperativ pentru români, dorința de a trăi mai bine, de a face față noilor reguli ale economiei de piață. Industria și mastodonții industriali energofagi sunt deja aproape de domeniul trecutului, cu securea falimentului și șomajului deasupra capului, astfel că nimeni nu-și mai pune nici o speranță în așa ceva.
     Sursa noii existențe o reprezintă micile afaceri, micii întreprinzători privați. De subliniat că de circa doi ani de zile și sistemul bancar românesc s-a trezit la realitate și încurajează investițiile private, respectiv economia reală, acordând credite cu o dobândă rezonabilă. Pe de altă parte, pentru a crește și mai mult procentajul celor dispuși să investească, să fie întreprinzători, statul român trebuie să ducă până la capăt lupta cu birocrația, cu corupția, să reducă birurile și taxele destul de împovărătoare încă pentru cei ce vor să-și deschidă o afacere.
Tinu MATEȘ