S-a stins Luceafărul de dimineață
(Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul)
Ogorul sufletesc al Vechiului Testament era de mult înțelenit. Rădăcinile răului au pătruns adânc în sol. Era nevoie de mare cutezanță pentru oricine s-ar fi încumetat să scoată răul din rădăcină, să niveleze pământul și apoi să semene sămânță sănătoasă în pământ sănătos. Era nevoie de schimbarea infrastructurii sufletului, lucru extrem de anevoios. La acest capitol au lucrat destui pe parcursul timpului, s-au realizat succese notabile, dar până la urmă lucrurile reintrau în vechea și trista lor normalitate, fapt ce-i sugerează proorocului Isaia următoarea observație: "Cu urechile auziți dar nu înțelegeți, și cu ochii vă uitați, dar nu vedeți. Căci inima acestui popor s-a învârtoșat și cu urechile aude greu și ochii lui s-au închis, ca nu cumva să vadă cu ochii și să audă cu urechile și cu inima să înțeleagă și să se întoarcă și Eu să-i tămăduiesc pe ei". (Mt. 13,14-15)
Este știut totuși că secerișul era mult, secerătorii puțini, vremea întârziată, fiind deja a patra strajă din noapte când la orizontul istoriei apare Luceafărul de dimineață al cărui loc pe boltă este la câteva stadii de Soare. Da, despre Luceafărul Ioan este vorba. Înaintemergătorul, cel mai destoinic drumar din istoria lumii, pentru că drumul pe care-l pregătea avea să fie străbătut nu de mașini, căruțe, tancuri, ci de însuși Fiul lui Dumnezeu, Răsăritul cel de sus. Drumul lui Ioan era pavat cu ramuri de finic și cu haine de sărbătoare scoase din sertarul sufletelor curate și așternute înaintea asinei pe care ședea Împăratul lui Israel.
Ca să reușească în munca sa grea, Ioan s-a folosit de două unelte extrem de rigide, lopata și securea, dar, pentru că vremurile erau aspre, și uneltele trebuiau să fie pe măsură.
Din cutele stătute ale sufletului omenesc peste care s-a așternut mucegaiul miilor de ani de întuneric, Ioan a evacuat murdăria bolnăvicioasă, a deschis ferestrele dând acces unui aer curat și pregătind omul nou pentru târnosirea ce va fi oficiată chiar de către Arhiereul cel mare, HRISTOS, care l-a și mandatat pe Ioan să plece puțin mai devreme și să pregătească toate după rânduială. Ioan nu stă pe gânduri, declanșează alarma să răsune în toată valea Iordanului glasul celui ce strigă în pustie: "Gătiți calea Domnului, drepte faceți cărările Lui. Orice vale se va umple, și orice munte și orice deal se va pleca, căile cele strâmbe se vor face drepte și cele colțuroase se vor nivela" (Lc 3, 4-5).
Din vorba aspră a lui nu emana nimic echivoc ci, mai mult, înainte ca ascultătorii să se dezmeticească, le mai dă o lovitură: "Iată securea stă la rădăcina pomilor; deci orice pom care nu face roade bune se taie și se aruncă în foc" (Lc 3, 9).
Este știut că la Ioan nu mergeau numai "masele largi populare" ci și vameșii, soldații și chiar Irod, care îl întrebau ce să facă, iar el le răspundea diferențiat, după nivelul de înțelegere și după poziția socială a fiecăruia.
Ne reține atenția disputa avută cu Irod pe care-l mustră pentru Irodiada, femeia fratelui său Filip, pe care o luase de nevastă și pentru toate relele pe care le-a mai făcut. Așa că Irod găsește un bun prilej cu ocazia serbării zilei sale de naștere, când taie capul lui Ioan din temniță și îl dă Salomeei, fata Irodiadei, căreia îi făgăduise pentru dansul ei dezmățat până la jumătate din împărăție. În schimbul capului, Irod rămâne cu împărăția pe care până la urmă o va pierde împreună cu viața, iar Ioan își pierde capul, dar câștigă locul de-a dreapta lui Hristos în împărăția cerurilor.
Prin activitatea sa intensă, Ioan a ilustrat chipul misionarului convins de crezul său și a întărit spusa Mântuitorului: "Ioan este cel mai mare bărbat născut din femeie" (Mt 11, 11)
Aplecându-ne auzul spre glasul celui ce strigă în pustie, drepte făcând cărările lui spre sufletele noastre și gustând din sfintele ape ale Iordanului, să ne sfințim și să ne mântuim.
Pr. Petru PINCA, Blaj