Prima pagină Ediția din: 29.8.2003
Știri
De săptămâna viitoare
Salariații de la Ampelum își vor primi banii
      Ieri după amiază, prefectul județului Alba, Liviu Mugurel Sârbu, s-a deplasat împreună cu subprefrectul Ioan Maier la Zlatna cu scopul de a liniști spiritele salariaților de la SC Ampelum, care nu și-au încasat salariile aferente lunii iulie. După mai multe discuții s-a convenit ca mâine să aibă loc, la sediul Prefecturii, o nouă întâlnire la care va participa și ad­mi­nis­tra­to­rul special al societății care va fi desemnat astăzi. În principiu se pare că cei aproximativ 300 de angajați ai SC Ampelum își vor primi lefurile restante la începutul săptămânii viitoare.(R.J.)
Delegație albaiuliană la Toulouse
      Consilierii au aprobat deplasarea unei delegații formată din două persoane a CLM Alba Iulia, la Toulouse, în perioada 17-20 septembrie a.c. Reprezentanții noștri vor participa la seminarul internațional privind proiectul ADEP, finanțat de Comunitatea Europeană, prin Programul INTERREG III C, la care CLM Alba Iulia este partener.(F.R.)
Începe culesul strugurilor
La Jidvei - cel mai bun an din ultimele trei decenii
      Săptămâna viitoare, la Jidvei, pe Târnave, începe recoltarea strugurilor. Specialiștii oenologi afirmă că anul acesta recolta de struguri este de o calitate excepțională, rar întâlnită în ultimii ani. "Ca și cantitate, se putea și mai bine, dar calitatea este extraordinară. Din anul 1972, de când lucrez pe Târnave, nu am mai avut un microclimat atât de bun ca acela din anul acesta. A fost o mare bogăție de soare, iar precipitațiile au căzut numai atunci când a vrut via", a declarat dr. ing. Ioan Buia, directorul Com­ple­xu­lui de vinificație de la Jidvei. (D.T.)
Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
S.O.S. din Apuseni
Plin de datorii și cu conturile blocate la Trezorerie
Orașul Baia de Arieș s-a cufundat în beznă!
      Administrația locală (Primăria, Consiliul local) a orașului Baia de Arieș se confruntă cu cea mai mare criză din ultimii 13 ani, atât din punct de vedere financiar și implicit în rezolvarea curentă a problemelor de interes local, din care spicuim doar cele mai importante: *La nivelul județean se manifestă o indiferență totală vizavi de înlăturarea efectelor provocate de calamitățile naturale care au avut loc la începutul lunii august și în prezent drumul comunal DC 1 - Cioara de Sus și str. Hărmăneasa sunt impracticabile rămânând izolate peste 60 de gospodării. Lucrările necesare pentru redeschiderea acestor drumuri și a altor căi de acces se cifrează la câteva miliarde de lei, bani pe care Consiliul local nu-i are. *Situația este la fel de disperată și în ceea ce privește învățământul unde, din lipsă de fonduri, lucrările necesare pentru deschiderea în condiții bune a noului an școlar (igienizări, reparații, aprovizionarea cu combustibili) s-au executat deficitar sau chiar deloc, școala având în prezent datorii la diverși furnizori de peste 600 milioane lei, bani de care bugetul local nu dispune (Grupul Școlar este fără director de peste o lună de zile, schimbarea făcându-se pe considerente politico-pesediste). *În ceea ce privește sănătatea, situația se aliniază cu cea de la nivelul județean și național, adică datorii foarte mari acumulate și cifrate la câteva sute de milioane lei, care, normal, îngreunează desfășurarea activităților curente. Până în prezent din lipsa fondurilor necesare bugetul local nu a alocat nici un leu. *Totodată, actuala putere "acordă o atenție deosebită" vizavi de problemele sociale, la Baia de Arieș ajutoarele sociale conform Legii 416/2002 nu s-au mai achitat din luna martie 2003. De asemenea, asistenții persoanelor cu handicap nu au fost plătiți din luna iunie 2003. *La nivelul Primăriei orașului, situația financiară este mai mult decât disperată (datorii de peste 1 miliard lei, conturi blocate în Trezorerie), toate acestea cu urmări deosebite în asigurarea nevoilor curente pentru locuitorii urbei: iluminatul public deconectat, captările pentru alimentarea cu apă colmatate, drumuri de acces blocate sau aflate într-o stare jalnică, oameni disperați, veniți cu probleme pe care nu le poți rezolva.
     Pe această cale "ținem să mulțumim" în mod deosebit organelor județene, Prefecturii și Consiliului județean pentru modul în care s-au implicat (adică nu s-a făcut nimic) în rezolvarea acestor probleme vitale pentru cetățenii acestei localități care are statut de "oraș". (Vasile PITEA, viceprimar; consilierii locali ai PNL, PD și PRM, Baia de Arieș)
     N.R. Purtătorul de cuvânt al SC Electrica SA Sucursala de Distribuție Alba Iulia, d-șoara Mihaela Buda, ne-a confirmat că s-a sistat alimentarea cu energie electrică a iluminatului stradal din Baia de Arieș. Motivul este neplata facturilor scadente din luna februarie, în valoare de 278 milioane de lei.
Noua conducere a PSD Alba are încredere în președintele Eugen Popa
      Referitor la unele afirmații apărute în presă privind posibila schimbare a președintelui Consiliului județean Alba, Eugen Popa, surse din PSD Alba, au precizat că nu se pune o asemenea problemă. Noua conducere a PSD Alba, președintele interimar Cornel Filipescu, nu îl poate demite pe președintele CJ Alba, ci numai consilierii (cu două treimi din voturi) pot face o asemenea schimbare. Schimbare însă pe care nu o dorește nici conducerea partidului celor trei trandafiri, și în speță președintele interimar, care acordă credit actualului președinte. Este adevărat că nici un șef nu este bătut în cuie pe scaunul puterii, decât în măsura în care faptele și realizările îi confirmă capacitatea și priceperea de a conduce, de a fi mereu în slujba comunității. (A.C.)
Sanatoriul TBC din Aiud trece prin cea mai gravă criză
Bolnavii au rămas fără un gram de hrană
      De câteva zile, cei peste o sută de bolnavi internați la Spitalul TBC Aiud primesc hrană o singură dată pe zi. Aceștia au început să țină regim forțat de când s-a terminat și ultimul kilogram de cartofi din magazia de alimente a spitalului. Timp de o săptămână bolnavii au mâncat numai din fasolea pe care a adus-o asistenta șefă din gospodăria sa de la țară. Conducerea spitalului a apelat la preoții din oraș pentru a anunța enoriașii la slujbă să contribuie fiecare cu ce poate pentru a mai potoli foamea bolnavilor. Dr.Angela Chendrean, directorul spitalului, a declarat că:"am apelat la biserici, am apelat la oamenii care pot să dea, însă astea sunt doar soluții de moment; nu am avut un investitor să ne ajute efectiv cu o sumă mare de bani, doar cu mâncare și cu sume mici. Lumea e cu suflet bun dar săracă".
     Sanatoriul de penumoftiziologie din Aiud trece prin cea mai grea perioadă de la înființare și până acum. Bugetul unității sanitare pe acest an s-a terminat în urmă cu o lună, bolnavii fiind alimentați acum de aparținători sau din donațiile creștinilor. Resursele proprii?! Fasole, fasole, fasole, pâine uscată și uneori câte o cană de ceai (fără zahăr). Cadrele medicale cedează din propriile buzunare, zilnic, câte 20 -30 de mii de lei pentru a cumpăra hrană bolnavilor. Cele care mai au gospodării la țară, mai aduc la spital din roadele pământului. Deoarece s-a terminat bugetul destinat sanatoriului, administrația nu mai poate cumpăra hrană pe datorie, pentru că sunt interzise cheltuielile peste suma alocată. Bolnavii primesc totuși o pâine pe zi. Ieri au primit și masa de seară. Meniul a constat în carne fiartă și două roșii.
Nicoleta TOMUȚA

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.