Grație abilității prefectului și înțelepciunii arhiepiscopilor
La Mihalț adie un vânt de pace!
Deși în cazul conflictului de la Mihalț, declanșat între greco-catolici și ortodocși, era stabilită (în data de 27 august a.c.) o întâlnire la masa de dialog în sediul Prefecturii, noul prefect a preferat o întâlnire la fața locului, în comuna respectivă. Și iată că în urma dialogului între cele două părți, mediat de tânărul prefect, se ivesc primele semne de pace, după cum se arată într-un comunicat al Prefecturii, pe care-l redăm mai jos: "În prezența înalților prelați, ÎPS Andrei, Arhiepiscop de Alba Iulia, ÎPS Lucian Arhiepiscop și Mitropolit al Alba Iuliei și Făgărașului, a protopopului ortodox Vasile Brumar, a celor doi preoți parohi Petru Stânea și Ioan Decean (care a participat la discuții doar în final), precum și a numeroși credincioși greco-catolici, au fost ascultate și analizate doleanțele celor două părți, prefectul de Alba, dr. ing. ec. Mugurel Liviu Sârbu fiind un arbitru imparțial, care a încercat să ofere soluții concrete pentru aplanarea conflictului.
O posibilă soluție care s-a desprins a fost aceea ca Parohia Ortodoxă Română Mihalț II, proprietară tabulară a imobilului situat în comuna Mihalț, nr.663, să cedeze cu titlu gratuit Parohiei Unite cu Roma Greco-Catolice Mihalț imobilul mai sus menționat, urmând ca Parohia Ortodoxă Mihalț II să-și identifice un alt imobil care va fi achiziționat cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii și Cultelor, conform protocolului încheiat în data de 7 iunie 2003, și a confirmării scrise primite de Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba de la Ministerul Culturii, prin Direcția Culte. Preoții celor două culte nu s-au angajat deocamdată să semneze un protocol în acest sens, motivând că au nevoie de consultarea prealabilă a enoriașilor lor. Prin urmare, s-a convenit ca, după consultarea consiliilor parohiale, preoții parohi însoțiți de epitropi să participe (luni, 3 septembrie a.c., ora 14,00), la sediul Prefecturii, la o nouă rundă de negocieri pentru a hotărî soarta imobilului respectiv, "mărul discordiei" care a generat reaprinderea conflictului."
În contextul acestui prim pas spre reușită, prefectul Mugurel Sârbu și-a exprimat întreaga sa disponibilitate în acest caz, reafirmându-și speranța că oamenii bisericii vor lua cea mai potrivită hotărâre, aceea care să aducă mult dorita pace la Mihalț.
Ioan HĂNȚULESCU
Arde pădurea la Întregalde
Din cauza secetei prelungite, incendiile de pădure pot degenera în adevărate dezastre
Un al doilea incendiu de pădure, cu pericol de extidere, după cel din Lupșa, a apărut zilele trecute în zona comunei Întregalde. Potrivit informațiilor pe care le deținem până la această oră, focul a izbucnit pe masivul Capra, unul dintre copaci fiind trăzniți săptămâna trecută. Din cauza curenților puternici de aer, focul, care arsese mocnit, a izbucnit cu o violență neobișnuită.
La stingerea incendiului, localizat într-o zonă extrem de greu accesibilă, au acționat ieri mai mulți săteni împreună cu reprezentanți ai Romsilva. Incendiul de "Sub Grădini" din comuna Lupșa este ținut și acum sub supraveghere de un echipaj al pompierilor militari din Alba Iulia împreună cu lucrători ai Romsilva.
Din cauza secetei nemaiîntâlnite și a intensificărilor bruște ale vântului, focurile deschise, lăsate nesupravegheate, pot degenera în adevărate dezastre. Pompierii avertizează asupra pericolului reprezentat de incendiile de pădure, mai ales în condițiile în care albiile izvoarelor și râurilor sunt aproape secate din cauza caniculei. Iar dacă cetățeanul de rând nu prea este atent cu pădurea statului sau cu distrugerile provocate de incendii, reamintim că Romsilva amendează aceste fapte cu sume de-a dreptul... incendiare!
Nicoleta TOMUȚA
Urări de bine țărăniste pentru prefectul pesedist!
Candidatul PNȚCD Alba pentru fotoliul de primar, dl. Radu Cormoș, și-a exprimat speranța că, odată cu instalarea noului prefect, climatul competițional din arena politică va dobândi spiritul necesar, de fair-play. "Doresc, a declarat dl. Cormoș, să urez succes noului prefect în munca sa complexă spre binele cetățenilor din județ. Deși suntem convinși că liderul politic de 34 de ani este un rival redutabil, în perspectiva viitoarelor alegeri, ne bucurăm de numirea sa, sperând că astfel spiritul democratic va avea preponderență în disputele politice. Ca și multe alte persoane din PSD (de pildă fostul viceprimar Radu Coclici), actualul prefect Mugurel Sârbu a simțit pe propria piele ce înseamnă abuzurile, interesele de grup, pentru că a fost uneori atacat chiar din interiorul PSD, de către persoane situate în diverse funcții publice, persoane care aveau datoria de a depune eforturi în slujba și spre binele cetățeanului, nicidecum să caute să-și elimine adversarii politici prin lovituri nepermise".
Președintele PNȚCD Alba, dl. Voicu Vasile Bora, a fost mai puțin blând în declarațiile sale legate de schimbările din PSD: "Noi am păstrat o neutralitate de bun simț vizavi de ceea ce s-a petrecut în PSD. Consider însă că schimbarea unui lider (așa cum a fost el), prin metode nestatutare, dovedește faptul că social-democraților le lipsește spiritul democratic. Și nu ne-ar interesa ceea ce se petrece în PSD, dacă practicile nedemocratice nu s-ar răsfrânge și în exteriorul partidului, în viața publică, afectând cetățenii. Iar în acest caz, datoria noastră este să intervenim și să amendăm procedurile respective".
(I.H.)
Cercetarea sociologică, un joc care iscă controverse
În cursul zilei de ieri, la sediul PAEM Alba a avut loc prezentarea unui material intitulat "Accesul cetățenilor la decizia de mediu"- exercițiu pilot de participare publică, la care au participat reprezentanți ai instituțiilor implicate în elaborarea materialului, PAEM Alba, Asociația Prietenii Pământului și Asociația Română a Ziariștilor de Mediu, dar și invitați de la IPM Alba, Primăria Roșia Montană, Prefectura Alba, Roșia Montană Gold Corporation și ziariști. Încă de la începutul discuțiilor, autorii acestei cercetări sociologice au apreciat, la insistențele reprezentanților RMGC, Adrian Dascălu și Dana Golea, că materialul prezentat nu poate fi numit sondaj, pe motiv că nu sunt respectate condițiile tehnice și că eșantionul este spontan și ... probabilist. Mai mult de atât, cercetarea nu avea nici marjă de eroare, reprezentantul RMGC, Adrian Dascălu declarând că marja de eroare a unui asemenea "sondaj" poate fi de circa 10 la sută. În mod normal, un sondaj profesionist poate costa între 5.000 și 20.000 de Euro, pe când această cercetare făcută pe 204 persoane a avut un buget de 1000 de Euro, asigurați de MAE din Olanda. De altfel, președintele Fundației PAEM, consilierul local Vasile Voicu Bora, a precizat că materialul reflectă poziția exprimată de 204 persoane din județ în legătură cu investiția de la Roșia Montană. Autorii materialului doresc să scoată în evidență slaba implicare a autorităților în acest proiect. "Se observă ușor faptul că o neimplicare oficială a instituțiilor guvernamenatale, care prin norme și dispoziții ar putea ordona sistemul, provoacă incertitudini și reținere privind necesitatea, oportunitatea și legalitatea investiției", a afirmat Vasile Voicu Bora.
Potrivit autorilor materialului, chestionarele au fost făcute în trei zone, interviurile fiind realizate în... piețe publice, magazine, autogări, pe platforme industriale etc.
Florin ROMAN